Un comentariu pe contul Facebook al lui Lucian Bălănescu – 8 septembrie 2018 (2)

Lucii Ghiață: „Deci, după ce Lucian deschide o interogație (cu presupuneri implicite) despre forma și conținutul știrilor publicate pe portalul NewsNet Creștin…la aprox 130 de comentarii ajungem să discutăm despre Tony Berbece, gay, spaimele evanghelicilor și așa numiții susținători ascunși ai gay-lor. Cum să nu-i dai dreptate lui Alin Cristea? Evanghelicii, cultura dialogului și diplomația în spațiul public. Un vis.”

Red NewsNet Crestin / Christian Bucurescu: „Sigur ca se poate sa existe si altfel de site-uri, avem deja exemplul blogului Rusinea Evanghelica, administrat de „mogulul” a carui deviza in viata este „Ba, pocaitilor”… Este drept, acest blog il recomanda frecvent pe Dyo Bodiu, spre deosebire de portalul NewsNet Creştin care nu-l pomeneste si care se preocupa frecvent doar de gay, spre stupefactia multor „crestini” sustinatori ai comunitatii LGBT…”

1. Stilul de polemica (sic!) al lui Christian Bucurescu (care se prezinta pe contul de Facebook ca fiind redactor la NewsNet Crestin) confirma opiniile exprimate despre mediocritatea NewsNet Crestin.

2. Daca am retinut bine, din punct de vedere cronologic, Red NewsNet Crestin / Christian Bucurescu (RNC / CB) a scris despre Rusinea Evanghelica DUPA comentariul lui Lucii Ghiata, eu (Alin Cristea, administratorul blogului Romania Evanghelica, la care se face referire, in mod cretin) nefiind implicat pina atunci in discutie.

3. Faptul ca RNC / CB pune ghilimele la cuvintul mogul nu schimba cu nimic statutul meu public – mogulul blogosferei evanghelice – dar nu actionez doar in cadrul blogosferei evanghelice, ci in alte spatii publice pe Internet si in spatii reale: am protestat stind in picioare in Biserica Baptista Betel Timisoara cind a inceput predica pastorul penticostal Cristian Ionescu din Chicago; am protestat in repetate rinduri stind in picioare in fata portii (pantofistilor; sint trei porti) la Biserica Baptista Providenta Oradea; tot acolo am protestat intrind in timpul predicii in pantaloni scurti rosii si aratind spre cele 100 de locuri libere din fata; iar in 24 decembrie 2017, la ora 12.00, am fost batut in curtea bisericii de catre doi gardieni.

4. RNC / CB nu este primul (si nu va fi probabil nici ultimul) care se foloseste (precum diavolul) de jumatati de adevar in ceea ce priveste titlul meu de mogul al blogosferei evanghelice. Acum citiva ani am initiat rubrica (trimestriala): Mogulii blogosferei evanghelice; la inceput au fost 4 moguli, toti baptisti, care aveau o activitate publica pe Internet mult mai dinamica decit cea a unui blogger – aveau mai multe bloguri fiecare, isi exprimau opinii transante, care subminau institutii si figuri publice ale spatiului confesional evanghelic romanesc. Cu timpul, din diverse motive, a ramas doar unul singur, Alin Cristea, care actioneaza astfel.

5. Aceeasi jumatate de masura e folosita si in ceea ce priveste sintagma: „acest blog il recomanda frecvent pe Dyo Bodiu”. Eu nu il recomand doar pe Dyo Bodiu, ci si pe ceilalti eseisti de marca din blogosfera evanghelica (peste 1.000 bloguri in lb. romana) – Teofil Stanciu, Mircea Corduneanu, Alin Cristea. Si ii recom and si pe alti bloggeri evanghelici CIND scriu ceva interesant. Monitorizez blogosfera evanghelica de peste 10 ani si nu stiu sa existe cineva care sa stie macar jumatate cite stiu (si scriu) eu despre blogosfera evanghelica.

6. In repetate rinduri am atras atentia asupra mediocritatii tabloidelor evanghelice – Crestin Total, NewsNet Crestin, Agnus Dei (ceea ce intentionez sa fac in continuare). Din nefericire, redactorii acestora nu au tinut cont de atentionarile mele si de sanctiunile pe care le-am administrat acestor tabloide. In cele din urma, le-am sanctionat pe viata. Nu e nici o uimire, asadar, ca RNC / CB imi poarta simbetele. Aceste tabloide nu isi pot depasi nivelul mediocru. Sa nu vreau.

7. Imi exprim indignarea si dispretul fata de RNC / CB, care arunca in derizoriu unul dintre subiectele IMPORTANTE: mass media evanghelica in limba romana.

Iata ce a scris Caius Obeada (cu mult mai multa experienta decit RNC / CB): „evanghelicii nu reusesc sa publiciteze conferinte, congrese, auzi de aceste evenimente cu o saptamana sa inceapa ceva, sau dupa ce unii au inceput sa puna pe facebook fotografii. Suntem codasi, in multe cazuri, neprofesioniti, lansand neverificabilul, sau ce poate aduce o accesare mai mare, adica scandalul.”

Asadar, ar trebui sa tratam, in spatiul public, cu seriozitate acest subiect.

Faptul ca RNC / CB imi pune in circa deviza de viata (cica!) „Ba, pocaitilor” nu indica doar rautate si lipsa minimelor reflexe de dialog intr-un perimetru public, ci si ignoranta.

Blogul Romania Evanghelica (49.000 postari in 8 ani) este continuat de RoEvanghelica (23.000 postari in 2 ani).
Rubricile „Ba, pocaitilor” nu au trecut, impreuna, de 2.000 (sau 2.500) de postari.

Asadar, ce exista in celelalte 70.000 de postari? (Ca sa nu amintesc celelalte 100 de bloguri ale mele.)

De ce RNC / CB se leaga doar de „Ba, pocaitilor”?

De ce? Pentru ca… poate! Si pentru ca ii da voie administratorul contului, Lucian Balanescu.

De-a lungul anilor au fost destule ASTFEL de atacuri la adresa mea – e de bun simt insa observatia ca Dumnezeu a ingaduit sa ramin neclintit, ba chiar sa-mi intaresc pozitia ca mogul sau cum doriti sa ma numiti.

Exista numeroase aprecieri publice de-a lungul anilor la adresa activitatii mele in spatiul public.
Un grupaj de astfel de aprecieri (inclusiv din partea unor detractori) se gasesc pe blogul Asociatia Thymos.

Atacul lui RNC / CB este absurd!

8. Daca cineva e curios (nu cred ca RNC / CB e!), Dionis Bodiu si Lucian Balanescu nu se afla in lista mea de prieteni.

9. Din cite am observat, tipul acesta de atacuri releva reflexul defensiv din ghetoul pocaiesc (dar si la romani, in general).

De fapt, RNC / CB ar trebui sa-i multumeasca lui Lucian Balanescu si comentatorilor pentru subiectul pus in discutie.

ESENTA pocaintei si caintei (sfintirii) are de a face tocmai cu autoanaliza, cu autodescoperirea pacatelor (mediocritatea ca pacat) sau acceptarea criticii (spirituale sau de alt fel) pe care urmasii lui Hristos TREBUIE sa o exercite.

Uneori ma relaxez (spiritual) gindindu-ma ca voi primi (cel putin) un palat in Imparatia lui Dumnezeu, la cite insulte am primit (de la evanghelici) – porc, rima, ciine, liliac, barzaun – si cite minciuni s-au spus si se spun despre mine.

Acum citiva ani am indicat faptul ca cei mai jigniti evanghelici in spatiul public pe Internet sint: Iosif Ton, Danut Manastireanu, Alin Cristea.

10. Daniel Branzei (2015): „Sfintirea este chemarea spre exceptionalitate.”

Nu e cazul tabloidelor precum NewsNet Crestin.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s