Clica pătrățoșilor (3)

„N-aș vrea ca cineva să înțeleagă că ne situăm într-o parte sau alta.” (5.50) – Laurențiu Petrila a încercat să pornească echilibrat, dar, pînă la urmă, nu i-a ieșit, căci, înghesuit la final de Marius Cruceru, cum am spus deja, cu întrebarea „Mergem sau nu mergem la următoarele proteste?”, răspunde (ne)vinovat: „Nu mergem.”

Aşadar, pretenţia de la început, de poziţionare neutră, este contrazisă de afirmația din finalul emisiunii.

Asta dacă am înțeles eu bine la ce se referea Laurențiu Petrila (și Marius Cruceru).

Jalnica emisiune, cu nr. 90, a lui Marius Cruceru nu face altceva decît să confirme noua mediocritate, despre care am scris în ultimii ani, pe care o introduce Pătrățosu în mediul confesional evanghelic (și penticostal) românesc.

Laurențiu Petrila, un alt doctor, provenit din mediul penticostaloid, pare dornic de a contribui la această nouă mediocritate diseminată de pătrățoși în rîndul pocăiților (tot mai) inculți, neatenți și, deci, masă de manevră pentru astfel de figuri publice, cu (multă) școală, dar cu mult mai puțină responsabilitate.

A.

Deși ritmul replicilor lui Laurențiu Petrila pare mai lent decît cel al Pătrățosului, mă tem că nu e așa. Felul în care decartează referințe și glume, momente solemne și upercuturi confesionale (în timp ce încearcă să-și păstreze ideea principală), indică o minte dinamică, precum și trebuie să fie la 29 de ani, mai ales că, așa cum a menționat realizatorul emisiunii, neostoitul Marius Cruceru, Laurențiu Petrila e „proaspăt doctor”.

Îmi amintesc de cel puţin 2 momente de acest fel în viaţă. Prima dată, la sfîrşitul anului 1991, cînd, după un an la Viena, am revenit la Petroşani. Văzusem atîtea lucruri noi la Viena. Vreo șase luni am tot bombănit la Petroșani.

Al doilea moment a fost în 1999, după absolvire, la cea de a doua facultate. După ce dispar constîngerile academice, există toate neșansele să o iei în jos, renunțînd la standarde care te-au format și ți-au arătat calea spre excelență.

Așa îl percep acum pe Laurențiu Petrila, la un moment de răscruce, cînd standardele pregătirii sale academice au devenit tot mai înalte, și nu poate scăpa de ispita de a epata.

Emisiunea în discuție face parte din arsenalul pocăiților de a-și depăși complexele de inferioritate.

Subiectul emisiunii era însă FOARTE important. Cei doi pătrățoși au ratat subiectul.

B.

„Cînd a fost cazul familiei Bodnariu, nu am avut copil. Și am privit ușor mai arogant lucrurile, mai superficial, ca să fiu mai transparent. Acuma, de cînd am copil, văd total diferit lucrurile. Absolut total diferit lucrurile. Dacă ar fi un caz de familie…” (33.46)

Laurenţiu Petrila şi Marius Cruceru acceptă faptul că există subspecii ale unor specii de proteste.

Menționarea cazului familiei Bodnariu salvează, oarecum, emisiunea. Întrucît păstrează ideea de participare la proteste.

Dacă nu ar fi fost un astfel de caz de menționat, cu ce ‘mînie proletară’, pardon, doctorală, ar fi înfierat cei doi participarea pocăiţilor la proteste. Căci despre asta e vorba, nu despre… protestul la români.

La fel cum, dacă ar fi fost subiectul „Umorul la români”, cei doi pătrățoși ar fi vorbit, de fapt, despre umorul la pocăiții români.

Pentru telespectatorii postului Credo TV, cazul familiei Bodnariu este o referință cunoscută, receptată într-un anumit mod.

Dar pentru un alt tip de telespectatori, cazul familiei Bodnariu e unul dintre cele mai la îndemînă exemple de confirmare a caracterului retrograd al neo-protestanților, alături de cazul Coaliției pentru Familiei, alt exemplu de caracter retrograd, dar mai ales al Bisericii Ortodoxe Române.

Faptul că Laurențiu Petrila gîndește „absolut total diferit lucrurile” ne face să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să-i mai dea alți ‘copii’,, alte circumstanţe, poate ajunge să gîndească „absolut total diferit lucrurile” și despre actualele proteste.

Bunăoară, dacă un frate al său, rătăcit în București în 10 august 2018, ar fi fost gazat, cred că acum proaspătul doctor ar fi gîndit „absolut total diferit lucrurile”.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s