S-au îngroșat rîndurile pătrățoșilor: Laurențiu Petrila

Ar fi edificator un studiu despre tacticile de recrutare ale Pătrățosului.

Dar cine să-l facă?

Tocmai faptul că nu există, printre românii evanghelici, analiști publici (ca în Statele Unite) care să facă un astfel de studiu sau, cel puțin, să participe cu articole la demascarea fenomenului pătrățoșenic, indică mediocritatea intelectuală și SPIRITUALĂ a mediului confesional evanghelic românesc.

Evanghelicii și penticostalii o dau în bară, an după an, în România (și în diaspora).

Emisiunea lui Marius Cruceru, zis Pătrățosu, e unul dintre MULTELE exemple de mediocritate și ipocrizie (rezultată din lipsa de competență combinată cu aroganță, lipsă de măsură, prea puțină introspecție și prea multă exhibiție a unor clișee pocăiești).

Ticăloșia Pătrățosului este una greu de contracarat, din mai multe motive.

Perimetrul liber din mijlocul bulei pocăiești, în care prea puține figuri publice îndrăznesc să se manifeste, conferă personajelor precum Pătrățosu o scenă pe care a folosit-o și o folosește în continuare cu dibăcie.

De la Marius Cruceru nu ne mai putem aștepta la prea mult simț echilibrat, intelectual sau SPIRITUAL.

Dar că Laurențiu Petrila, mult mai tînăr decît Marius Cruceru, se înregimentează în rîndul pătrățoșilor, e un FAPT extrem de grav, care ar trebui să ne îngrijoreze și pe care ar trebui să-l confruntăm PUBLIC.

Căci chestiunea pătrățoșilor este una PUBLICĂ.

Episodul 90 din emisiunea „Între Scriptură și ziare” pe care o realizează, cu nemernicie, Marius Cruceru l-a avut invitat de Laurențiu Petrila.

Este plină de nonidei, de clișee, dar mai ales ‘străluceşte’ prin lipsa de excogitaţii.

Dacă pînă acum credeam că la biserică, duminica, pocăiţii reuşesc performanţa de a nu face efort de gîndire, emisiunea lui Marius Cruceru – mă refer în primul rînd la acest episod 90, pe care l-am ascultat în întregime – întrece tot ce știam pînă acum.

Gravitatea situațiunii este că Marius Cruceru și Laurenţiu Petrila sînt… doctori.

Amîndoi au exerciţiu intelectual, ba chiar şi SPIRITUAL. Dar nu în această emisiune de toată jena.

Complet nepregătiţi – ziare? da’ de unde! -, cu evidente detente ideologic-confesionale, cu întrebări modeste, cu interacţiuni neinteresante, dar mai ales FĂRĂ AMPLITUDINE SPIRITUALĂ, în această emisiune cei doi doctori trădează o față neonorabilă a evanghelicilor (și penticostalilor) români.

Oricine ascultă, cu pixul în mînă, cel puțin o dată această emisiune are ocazia să-și facă o listă de chestiuni pe care să le abordeze, în privat sau în public, cu responsabilitate.

Nu fac nici o promisiune, am destule replici, mai scurte, dar IMPORTANTE, pe care trebuie să le afișez, dar, iată, mi-am făcut datoria de a denunța încă o nemernicie a pătrățoșilor.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s