Clica pătrățoșilor (1)

Într-o postare de azi, am semnalat că S-au îngroșat rîndurile pătrățoșilor: Laurențiu Petrila.

Episodul 90 din emisiunea „Între Scriptură și ziar” pe care o realizează, cu nemernicie, Marius Cruceru l-a avut invitat de Laurențiu Petrila.

Titlul cu care apare acest episod pe YouTube e interesant: Protestul la români. Dar modul în care Marius Cruceru și Laurențiu Petrila au tratat acest subiect este jalnic.

Teodor Baconschi scria azi: „Chiar dacă (prin absurd!) ”televiziunile” ar invita oameni deștepți, cultivați, coerenți și politicoși, rezultatul ar fi oarecum identic: agenda e deja setată pe teme tâmpite. Cum spune poporul: ”nu poți face din rahat bici și să facă plici!””

Acest lucru e valabil şi pentru emisiunile lui Marius Cruceru: degeaba are invitaţi inteligenţi, interesanşi, dacă STILUL său pătrăţos distruge o normalitate, umană şi spirituală, care există în întîlnirea publică a două persoane – personaje.

Deja ar trebui să se ştie faptul că Marius Cruceru preferă eisegeza în locul exegezei, mizînd nepermis de mult pe anumite abilități pe care le-a dobîndit ca pastor și profesor, dar nu numai.

Pătrățosu e un Hopa Mitică care se descurcă în multe situații publice care implică dezbatere de IDEI. Cu precizarea că nu prea dezbate idei, ci se joacă în spațiul public, alintîndu-se și alintîndu-i pe alții. Din punct de vedere intelectual și SPIRITUAL, Marius Cruceru e un hoț de timp și un hoț de energie. Atracția pe care o exercită asupra cititorilor săi (fideli) este contra-făcută, Pătrățosu aflîndu-se într-o im-postură, nu într-o postură.

Am demascat im-postura lui Marius Cruceru încă de la episodul 13:

Doi pătrăţoşi și nici un ziar. O analiză a emisiunii Credo TV realizate de Marius Cruceru avîndu-l ca invitat pe Cristian Ionescu (2015)

De asemenea, de peste 10 ani monitorizez activitatea publică a lui Marus Cruceru pe Internet, cu intenția declarată de a reduce din influența pe care o are în spațiul public.

Astfel, am putut observa (și indica) clar cît de pripit și laș este Marius Cruceru. Sau cît de incompetent și arogant este.

Pătrățosu se folosește de PRETEXTE. Am mari îndoieli despre MOTIVAȚIILE sale.

Și de data asta, folosind pretextul protestului din 10 august 2018, Marius Cruceru, în tandem cu Laurențiu Petrila, înșiruie cîteva dintre clișeele sale binecunoscute.

Lucru pe care îl poate face și dacă pornește de la alte chestiuni, pe care le folosește ca PRETEXTE.

La emisiunea „Între Scriptură și ziar”, realizatorul ei nu prezintă ceva din ziare!…

La minutul 37 aflăm care este „esența discuției”: „Eu vreau ca tu să protestezi așa cum cred eu că ar trebui să potestezi tu, pentru că eu protestez așa.”

Prin expresia de mai sus, Marius Cruceru condamnă acest mod de gîndire.

Iată ce răspuns are Pătrăţosu:

„Mi-am ales un alt mod de protest. Am un blog destul de citit, am o emisiune de televiziune pe care o găzduiesc, și aceasta este o formă de protest.”

Aşadar, în emisiunea cu subiectul „Protestul la români” nu este vorba despre… protestul la români.

Este vorba despre protestul la… Marius Cruceru.

Este vorba de diferite moduri de protest, dar nu la români. Marius Cruceru nu dovedeşte că ar avea competenţă în ceea ce priveşte protestul la români. Nici Laurenţiu Petrila.

În mod pătrăţos, amîndoi evită opiniile competente ale unor jurnalişti, bloggeri, gînditori. Au venit amîndoi nepregătiţi. Dar, mai grav, au înlocuit SUBSTANŢA unei emisiuni cu subiect important cu divagaţii generaliste…

Marius Cruceru ar fi putut să vorbească despre două feluri diferite de protest sau de COMPORTAMENT pornind de la chestiunea MUZICII la evanghelici. Sau despre moduri diferite de protest față de pastori și guvernarea gogomană a organismelor eclesiale.

În orice parte a emisiunii veți intra, o să găsiți clișee și dezbatere non combat. Dar mai ales ultimele părți ale emisiunii sînt asezonate cu gogomănii, atît din punct de vedere intelectual, cît și din punct de vedere SPIRITUAL.

Deși declară că schimarea trebuie să pornească din interior înspre exterior, Marius Cruceru nu e interesat de fapt de interioritatea umană. În mod evident, e interesat de comportament, de civilitate, de politețe ș.a.m.d. și-l deranjează injuriile, măscările, protestele violente (cică!) etc.

Maratonul civic REZIST și Simona Halep au reprezentat, în 2017, onoarea noastră între națiuni. Și în 2018, cele două fenomene ar putea să fie cel mai puternic antidot împotriva marasmului național.

Dar Marius Cruceru NU vorbește despre onoarea românilor, între alte popoare, în 2017 și / sau 2018.

Marius Cruceru aruncă în derizoriu exact ce avem, ca națiune, mai important în acest moment.

Îmi aduc aminte, cu dezgust, de alte momente în care Marius Cruceru a aruncat în derizoriu alte subiecte importante, folosindu-se de informații ALE LUI, pe care le-a introdus în față, distrăgînd astfel atenția de la subiectele PRINCIPALE.

Că face așa deja nu mai este o supriză. În definitiv, face parte din sistemul emanuelist negruțian, binecunoscut pentru manipulare.

Anul trecut, în 24 martie 2017, Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici (peste 1.000 de bloguri în lb. română), scria:

„UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea.”

UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea

Emisiunea în discuţie poate fi considerată, în cel mai bun caz, o introducere într-o chestiune care se manifestă în ghetoul pocăiesc: Cum ar trebui să se relaționeze pocăiții la proteste?

Dar dacă e vorba de emisiunea „Între Scriptură și ziar” ar trebui să fie ceva şi din ziare, nu numai din tărtăcuțele nonrotunde ale celor doi pătrățoși care ne consumă timpul cu… vorbe.

Dacă se numea „Între Scriptură și film”, atunci ar fi trebuit să fie ceva şi din film, nu?…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s