Alin Cristea: Reflecții și reflexii (25)

– Umanoizii nu au suficient exercitiu anamnetic pentru a retine, nonnostalgic si holistic, cele mai frumoase clipe ale vietii lor.

– INTOTDEAUNA Scriptura a stat la baza gindirii si actiunilor lui Isus, ale apostolilor Sai si ale crestinilor de-a lungul secolelor. Nu ma ocup cu argumente biblice (asa ceva nu exista, si diavolul a avut argumente biblice), ci cu argumente TEOLOGICE. Cum am spus cu alte ocazii, nu ma impresioneaza nici un text biblic care nu face parte dintr-un argument TEOLOGIC.

– La prima vedere, Dumnezeul biblic nu ne reveleaza un sistem folosofic (dar chestiunea asta e in discutie, Biblia are o droaie de formule de tip filosofic). Dar a spune ca Dumnezeul biblic nu ne reveleaza nici o morala, asta e cu totul deplasat. Decalogul iudaic a stat si sta la baza sistemului etic european si american.

– Ps. 1 se refera la cel care ZI SI NOAPTE cugeta la Legea Domnului. Deci e vorba de atitudine. Ca si: Rugati-va neincetat. Nu neaparat cu voce tare, nu neaparat pe genunchi. Ci neincetat. E vorba de atitudine.

– Atitudinea nu se invata la biserica, ci in afara ei. Sau, daca se imita la biserica, se exerseaza nu (doar) duminica, ci in celelalte zile ale saptaminii.

– Cineva a anuntat ca in grila tv de la Digi au fost introduse Credo si Alfa si Omega digital. Desi pare o veste buna, de fapt e o veste proasta, din pricina mediocritatii posturilror.

– Adevarul revelat este perceput de oameni prin tiparul unei teologii. Teologia ne ofera tipare, nu tiparele ne ofera teologie.

– Sf. Augustin: „Când ne rugăm, nu trebuie să ne deschidem gura, trebuie să ne deschidem sufletul!” De aceea e nevoie de o TEOLOGIE a rugaciunii, nu (doar) de o literatura a rugaciunii.

– Faptul ca Dumnezeu Se descopera nu echivaleaza cu mintuirea celui caruia I se descopera. Modurile in care Dumnezeu Se descopera sint diverse. Teleologia descoperirii lui Dumnezeu (scopul cu care Se descopera) este mai presus de gindirea logica si poate fi oarecum descifrata doar prin gindirea teologica. Pina si faptul ca vorbim de descoperire individuala este in discutie, din punct de vedere TEOLOGIC.

– Cica: „Toate vin la timp pentru cel ce stie sa astepte.” Holocaust, Holodomor, Gulag. Cei pititi in ghetoul pocaiesc (care mai zic si Amin pe Facebook, ca doara nu-i doare mina) nu sint vinovati de marile crime ale istoriei?

http://www.facebook.com/alin.cristea.9

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s