Alin Cristea: Reflecții și reflexii (22)

– La Timisoara, in 1989, oamenii se rugau. La Bucuresti, in 2018, injura.

– In 1989, Timisoara il avea pe Petru Dugulescu si pe altii. Azi, #rezist nu are un astfel de om de calitate.

– Am urmarit pe HBO, filmul documentar Planeta Petrila, de la un capat la celalalt. Si de la un capat al inimii la celalalt. Tatal meu si cei doi frati mai mari ai mei au lucrat la topografie la Mina Petrila. Fratele meu mai mare a fost coleg cu Ion Barbu. Bunicul meu cred ca a lucrat si el, cu caii, pe vremea cind inca se scotea carbunele cu vagonete trase de cai. Bunicul meu a fost pastorul Bisericii Baptiste din Petrila, care a aniversat in toamna anului trecut 100 de ani de existenta.

– PSD sinucide Romania.

– Asa cum am zis, acum doi ani, ca americanilor si romanilor cetateni americani ar trebui sa le fie rusine pentru ca au ajuns in situatia de a alege intre Hillary Clinton si Donald Trump, tot asa spun acum ca oricarui PSD-ist din tara ar trebui sa-i fie rusine (si sa umble cu fata acoperita, ca altfel risca sa fie scuipat pe strada).

– Din cite am observat de-a lungul anilor, actorii din perimetrul politic se adapteaza la tot felul de situatii.

– Daca Mihai Sora a fost, in febuarie 2017, la proteste, cind avea 100 de ani (si cind era frig in Bucuresti) si acum, la 102 ani, atunci nu vad de ce am avea vreun motiv sa nu fim prezenti la proteste. Atunci, in februarie 2017, tricolorul romanesc a fost proiectat pe cascada Niagara. Maratonul civic REZIST si Simona Halep au reprezentat, in 2017, onoarea noastra intre natiuni. Si in 2018, cele doua fenomene ar putea sa fie cel mai puternic antidot impotriva marasmului national.

– In copilarie dimensiunile sint relative… 🙂

– Nu cunosc pe nimeni care sa stie suficient de mult din Biblie.

– Orice concept trebuie sa-l dibuim si sa-l construim dupa axa verticala. Abia apoi va avea consecinte spirituale benefice in planul orizontal, in relatiile noastre cu rudele (Isus zice ca trebuie sa le… urim, ca sa Il putem urma), coreligionarii, prietenii si dusmanii (Isus zice ca trebuie sa ii… iubim, ca sa nu fim ca paginii) nostri. Deci, sa definim in primul rind iubirea ca fiind un concept vertical (de glorioasa robie spirituala) si apoi ca un concept orizontal (relational).

– Ioan Botezatorul a fost descapatinat din pricina insistentei sale asupra spatiului moral pe care il determina adevarul.

– Sa ne gindim: daca oamenii mergeau la vot si nu cistiga PSD la scor, incit sa poata face ce vrea, ca acum, mai ieseau oamenii la protest? Mai crestea pulsul civic? In tot raul un bine, zic romanii. Meditatia asupra a ce este bine si ce este rau nu e chiar asa simpla…   Iov putea sa multumeasca lui Dumnezeu si pentru bine si pentru rau. Asta era o gindire teologica. Nevasta lui Iov avea ceea ce numim gindire logica: Ba, nu vezi cum ai ajuns?… Finalul cartii lui Iov e glorios, ii tot spun Andreei, fiica mea in virsta de aproape 16 ani: Nu stim numele fiilor lui Iov, cum era obiceiul in cultura iudaica, dar stim numele fiicelor lui Iov (ceea ce e neobisnuit): Iemima (porumbita), Chetia (scortisoara), Chereh-Hapuc (trusa de farduri). Mai mult, citim: In toata tara nu erau femei asa de frumoase ca fetele lui Iov. In 2017, Maratonul civic REZIST si Simona Halep au reprezentat, onoarea noastra intre natiuni. Si in 2018, cele doua fenomene ar putea sa fie cel mai puternic antidot impotriva marasmului national. Un diasporean scria zilele acestea: Problema nu este cine dintre noi cistiga, ci daca mai putem fi cistigatori cu totii.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Reflecții și reflexii (22)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s