Alin Cristea: Reflecții și reflexii (20)

– Am fost creati fiinte conceptuale si doxologice. Deci nu citarea exacta reprezinta actul fundamental, ci identificarea perimetrului conceptual. Numim mar cu conceptul de mar, nu pentru ca ar avea o anumita forma, gust sau culoare.

– Fiecare are dreptul la o opinie pe care sa si-o exprime public oriunde vrea? NU CRED! Nu toate opiniile sint la fel de valoroase. Iar cind dam de timpenii in spatiul public, nu trebuie sa le demascam? Oricum, nu exista o invatatura biblica care sa indice ca fiecare are dreptul la o opinie pe care sa si-o exprime public oriunde vrea.

– Dezamagirea poate sa aiba impact negativ asupra noastra si asupra altora. Trebuie sa dobindim acele VALORI in viata care ne confera dinamica si exuberanta crestina. Nu viata confesionala trebuie sa fie prioritate in viata crestinilor, ci viata eclesiala. Hristos a murit pentru Ekklesia Sa, nu pentru organizatii confesionale. La fel, imi dau viata pentru patrie, daca trebuie, dar nu pentru organismele sale statale.

– A fi crestin (baptist) nu inseamna sa mergi la biserica, ci sa duci biserica / Imparatia lui Dumnezeu la cei care nu o au.

– Sa invatam sa fim impreuna in spatiile publice din aglomerarile urbane si in spatiul virtual, unde avem numeroase intilniri si surprize, placute sau mai putin placute.

Nu, nu de placutze era vorba… 🙂

– Faptul ca cineva citeaza din Biblie nu constituie autoritate autentica. Si diavolul a citat din Biblie. Isus insa a construit argumente teologice cu citatele folosite de diavol.

– Nu vi se pare nimic ciudat ca multi romani au obiceiul de a vorbi de o persoana (sau mai multe) cind aceasta nu e prezenta?

– Ieri, la protestul din Piata Unirii din Oradea, cind am fost solicitat sa am un cuvint, am spus, in esenta, ca, daca ar cadea PSD et comp., noi raminem cu… noi. Cu o fibra morala pervertita. Trebuie sa invatam cum sa ne intilnim in locuri publice si sa invatam cultura protestului, dar fara sa intram in cercul vicios al urii si resentimentului, al defularii gregare si inginerismului nonvital.

– Discutia despre Iohannis distrage atentia de la chestiunile importante – protestul diasporei si simbolismul zilei de 10 august.

– Problema noastra si a oricarei societati democratice este daca ne aparam votul.

– Crestinii nu au alta alternativa, conform mandatului divin, decit sa se implice in politica. Si in cultura, si in magistratura, si in actiuni sociale, si pe Facebook. Doar ca a fi implicat in politica nu inseamna a face parte dintr-un partid politic.

– Faptul ca putem sa alege uneori (unde sa mergem in concediu, de exemplu) nu schimba cu nimic principiile fundamentale ale Imparatiei lui Dumnezeu. Stapinul nostru asteapta sa facem voia Lui, nu sa fim crestini dupa placul nostru. Toata viata invatam sa renuntam la placerile noastre pentru a invata sa-L iubim pe Dumnezeu si sa ne iubim semenii. De dragul lui Dumnezeu si de dragul semenilor vom face si politica, vom participa la evenimente culturale, vom renunta sa vedem toate meciurile de la un campionat european sau mondial de fotbal, ca sa rascumparam vremea. Vom invata sa fim eficienti, in ceea ce priveste timpul, resursele, relatiile noastre. Chestiunea in discutie nu e daca sa ne implicam in politica, chestiunea in discutie este CUM sa ne implicam in politica.

– Petardele patriotarde ale PSD-istilor sint mai periculoase, pentru destinul Republicii Romania, decit gazele lacrimogene si tunul de apa.

– Subiectul principal al Vechiului Testament si al Noului Testament este taierea imprejur a inimii. Orice argument TEOLOGIC subordoneaza subiectele precum Legea sau canonul Scripturii subiectului principal: planul de rascumparare al Divinitatii – Biblia este Cartea Singelui.

– Teologia judecatii cuvintelor nu este biblica. Am fost creati fiinte conceptuale si doxologice. Doar teologia judecatii CONCEPTELOR este biblica (caci din prisosul inimii vorbeste gura). Bunaoara, iubirea este definita de Dumnezeu in cu totul alt mod decit o definesc oamenii. Conceptul de iubire al umanoizilor este diferit de conceptul de iubire al lui Dumnezeu.

– Datoria bisericii (ekklesia) e sa-i invete pe oameni nu versete din Biblie, ci IDEILE lui Dumnezeu din Biblie, care nu pot fi asimilate de o gindire plapinda, ci doar de o gindire TEOLOGICA, care s-a obisnuit, prin exercitiu, cu virtutea discernamintului.

– Inteligenta nu e o virtute. Discernamintul e o virtute.

– Isus, copil strengar, la 12 ani trageai de barbile celor din templu…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Reflecții și reflexii (20)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s