Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (5) – Baptiștii maghiari

Biserica Baptistă Emanuel nu era cunoscută, în secolul XX, ca Biserica Baptistă Nr. 1, ci ca Biserica Baptistă Nr. 2. Căci Nr. 1 era Biserica Baptistă Maghiară.

În 1912 cei 12 credincioși baptiști români din Oradea se adunau într-o casă închiriată, iar în 1923 a fost cumpărată o casă veche pe strada Simion Bărnuțiu, pe locul căreia a fost ridicată clădirea, cu 140 de locuri, de către cei 45 de membri.

Baptiștii maghiari au zidit un lăcaș de închinare în 1893, apoi au trebuit să zidească altul, întrucît primul devenise neîncăpător. În 1912 și-au zidit al treilea lăcaș de închinare, o clădire monumentală spațioasă, care este în apropierea centrului civic. Biserica Baptistă Maghiară este vizibilă de pe podul din apropiere peste Crișul Repede.

În perioada 1967-1971, peste drum de Biserica Baptistă Maghiară a fost construit Hotelul Continental Forum, numele inițial fiind Hotel Dacia, apoi Continental.

Astfel, Biserica Baptistă Maghiară poate fi considerată ca fiind biserica baptistă cu vizibilitate centrală, aflîndu-se la o stație de tramvai de centrul civic și la 3 stații de tramvai de centrul istoric.

După pastoratul de 25 de ani al lui Bokor Barnaba, la mijlocul anilor ’60 Biserica Baptistă Maghiară din Oradea, cu 950 de membri, era cea mai mare biserică de limbă maghiară din România.

Din 2016, Adrian Giorgiov, pastorul Bisericii Baptiste Maghiare, este decanul Facultăţii de Teologie a Universităţii Emanuel din Oradea.

Biserica Baptistă Maghiară din cartierul Rogerius a fost fondată la începutul anilor ’90.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (5) – Baptiștii maghiari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s