Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (3) – Constantin Adorian și Iosif Țon

Cele două momente importante din secolul XX pentru România și pentru evanghelicii români, Unirea și Revoluția, au produs două figuri importante pentru baptiști: Constantin Adorian și Iosif Țon. Dacă Constantin Adorian a făcut din București centrul baptiștilor români după Unire, Iosif Țon a făcut din Oradea centrul baptiștilor români după Revoluție.

Iosif Țon nu trebuie privit doar în tandem cu Liviu Olah – o astfel de perspectivă poate fi valabilă doar pentru Biserica Baptistă Emanuel din Oradea -, ci în primul rînd ca un ctitor de instituții, care nu poate fi comparat, în istoria baptiștilor români, decît cu Constantin Adorian.

În primele decade ale secolului XXI, Iosif Țon a rămas ultimul mare mit al baptiștilor români, cea mai notorie instituție a baptiștilor români, dar și cea mai importantă figură din istoria evanghelicilor români – baptiștii au apărut în România pe la 1856, creștinii după Evanghelie pe la 1899, penticostalii pe la 1922.

O întreagă carte s-ar putea scrie despre impactul postdecembrist pe care l-a avut Iosif Țon în rîndul baptiștilor orădeni, dar și la nivel național.

La începutul anilor ’80, Iosif Ţon a plecat în SUA, devenind preşedintele Societăţii Misionare Române din 1998 pînă în 2004.

A revenit în România în decembrie 1989, Iosif Ţon adresîndu-se celor 10.000 de oameni adunați la Sala Sporturilor din Oradea în 31 decembrie 1989, eveniment care a prefațat marile evanghelizări de la începutul anilor ’90 în Oradea şi în alte mari oraşe ale României.

Instituțiile fondate de Iosif Țon în anii ’90 constituie un climax al istoriei evanghelicilor români pe care, din punct de vedere instituțional, probabil niciunul dintre cei care citesc aceste rînduri nu-l vor putea vedea egalat.

Prin cărțile pe care le-a scris, prin marile proiecte pe care le-a inițiat în România evanghelică – Radio Vocea Evangheliei, Universitatea Emanuel, Alianța Evanghelică din România, politica editorială a Societății Misionare Române, dar mai ales prin statura sa publică, Iosif Țon simbolizează evanghelicul român.

Vezi:

La mulți ani, Iosif Țon (30.09.2017)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (3) – Constantin Adorian și Iosif Țon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s