Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (1) – Trezirea de la Oradea

Una dintre imaginile emblematice ale baptiștilor orădeni este cea a celui mai mare botez, cu 149 de persoane, care a avut loc în 8 decembrie 1974, la Biserica Baptistă Nr. 2 (actualmente Emanuel).

În albumul Biserica Baptista nr. 2 -Oradea – contul Maria Bodor pe Facebook – se găsesc fotografii și cu alte botezuri mari care au avut loc la Biserica Baptistă Nr. 2 în perioada din anii ’70-’80 cunoscuscută sub numele de trezirea de la Oradea:

1 iunie 1975 – 85 de persoane
27 iulie 1975
13 mai 1984 – 88 de persoane

Broșura de 14 pagini a centenarului Bisericii Baptiste Emanuel din 2009 nu conține decît puține date despre acea perioadă a anilor ’70-’80, care a rămas una de referință pentru baptiștii orădeni, dar și pentru cei din țară și diaspora.

Aflăm cîteva informații din micromonografia despre Biserica Baptistă Emanuel (de 5 pagini) din volumul cu micromonografii apărut în 2006 la Oradea (Editura Universității Emanuel și Editura Făclia) coordonat de Ioan Bunaciu, Istoria bisericilor baptiste din România:

„În anul 1974 au avut loc patru botezuri totalizând 400 de candidați.”

„În anul 1976, Liviu Olah făcea pregătiri pentru un alt botez în Crişul Repede, anunţând evenimentul înainte cu trei luni și îndemnând biserica să se roage. Autoritățile au prins și ele de veste și i-au cerut pastorului să renunța la o asemenea idee. Cum acesta nu a cedar amenințărilor, în sâmbăta premergătoare botezului, unul dintre inspectorii Departamentului Cultelor i-a ridicat carnetul de pastor, astfel că botezul nu a mai avut loc și probabil că nici nu ar fi putut fi oficiat, pentru că forțele de ordine înțesau orașul.”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (1) – Trezirea de la Oradea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s