Dumbrava minunată (260)

Viorel Pașca pe Facebook (05.08.2018):

„“De ce trimit bolnavii la Dumbrava?” Este una dintre cele mai frecvente intrebari puse de oamenii care ne viziteaza, asa ca in urmatoarele randuri o sa va prezint doua dintre anchetele sociale primite in aceasta saptamana. Sper ca prin aceasta sa se inteleaga lipsa acuta de locuri disponibile in Romania pentru aceasta categorie de oameni si dificultatea in care se gasesc asistentele sociale de la spitale in incercarea de a le gasi un loc unde sa-i trimita:

“Domnul C.M. are 61 de ani si a fost adus cu ambulanta in data de 01. 08.2018 la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului clinic Judetean in urma unei cazaturi. S-a decis ca pacientul nu necesita internare, a fost imobilizat piciorul stang cu o atela gipsata si s-a recomandat repaus fizic timp de sase saptamani. Avand in vedere acest diagnostic, pacientul a fost transportat cu ambulanta la domiciliul de la care a fost adus initial.

Pacientul nu a mai fost primit la domiciliul respectiv, fapt pentru care s-a efectuat returul cu ambulanta la U.P.U. unde a ramas peste noapte. In data de 02. 08. 2018, cazul a fost sesizat de catre medicul currant, asistentului social al U.P.U. care a realizat urmatoarele demersuri in vederea rezolvarii situatiei sociale:

– A fost efectuata anamneza sociala a pacientului din care reiese ca acesta nu a detinut o locuinta proprietate personala, parintii sai divortand iar in urma divortului, locuinta a fost vanduta. Mama pacientului a primit o locuinta sociala unde domnul C. a locuit cu aceasta pana ce mama a decedat. Dupa decesul mamei, locuinta a fost retrocedata vechilor proprietari iar domnul C. a ajuns sa stea in chirii si pe la diversi prieteni. A fost casatorit legitim, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Pacientul declara ca sotia a cerut divortul si s-a recasatorit, cei doi baieti trecand pe numele actualului sot. Domnul C. nu s-a recasatorit si de trei ani locuia la doamna care-l lasa sa domicilieze in schimbul realizarii unor munci gospodaresti. Aceasta doamna nu a dorit sa-l mai primeasca pe pacient la domiciliul sau in momentul in care a vazut ca acesta se afla in imposibilitatea de a se deplasa.

– In prezent domnul C. nu are nici un fel de venit

– Asistentul social al U.P.U. a luat legatura telefonic cu asistentul social al fundatiei T. 89 si a solicitat sprijinul in vederea cazarii pacientului. Din informatiile primite, in cadrul fundatiei nu exista locuri disponibile.

– A luat legatura cu alte doua centre dar situatia actuala a pacientului nu permite cazarea in aceste centre deoarece nu exista personal calificat pentru ingrijirea permanenta a beneficiarului iar acesta trebuie sa se deplaseze singur pentru a manca si asigura nevoile de baza.

– Asistentul social al U.P.U. a luat legatura telefonic cu asistentul social al Caminului pentru Persoane Varstnice T. in vederea cazarii pacientului insa acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului ca pacientul nu are varsta necesara pentru a fi admis in cadrul caminului.

– Asistentul social al U.P.U. a luat legatura telefonic cu reprezentantii spitalelor din mai multe localitati din judet in vederea admiterii pacientului pe una din sectiile de cronici existente. Din informatiile obtinute nu au fost identificate locuri disponibile , aceste sectii fiind ocupate la capacitate maxima.

– Asistentul social al U.P.U. a luat legatura telefonic cu fratele pacientului care declara ca este in imposibilitatea de a-si sprijini fratele din mai multe motive.

– Asistentul social al U.P.U. a incercat sa-l contacteze telefonic pe unul dintre fiii domnului C. insa acesta nu a raspuns apelurilor telefonice.

– Asistentul social al U.P.U. a fost contactat telefonic de catre celalalt fiu al pacientului care a declarat ca nici el si nici fratele sau nu doresc sa fie contactati in legatura cu domnul C. intrucat parintii lor au divortat de mult si nu-l considera tata pe el ci pe persoana cu care mama lor s-a recasatorit. Asistentul social al U.P.U. l-a informat ca indiferent de situatiile din trecut domnul C. este tatal lor biologic si ar trebui sa fie ajutat.

– Asistentul social al U.P.U. a fost contactat telefonic de catre domnul S.R. , care a declarant ca este avocatul fratilor si ca cei doi nu au nici o obligatie legala in a-l ajuta pe pacient si totodata nu doresc sa mai fie contactati cu privire la situatia sa.

– Asistentul social al U.P.U. l-a contactat telefonic pe domnul Viorel Pasca din Dumbrava, jud. Bihor si l-a informat cu privire la caz. S-a primit acceptul privind cazarea pacientului. Acesta a fost informat de catre asistentul social cu privire la acest fapt si a fost foarte fericit deoarece va avea unde sa locuiasca.

– Conform legii nr.292 din 20 decembrie 2011 (legea asistentei sociale) cat si ordonantei cu nr 68 din 29 august 2003

– privind serviciile sociale, autoritatile publice locale au obligatia de a se implica si de a rezolva problemele sociale ale cetatenilor comunitatii respective. Din pacate la nivelul judetului nu exista un centru medico-social pentru pacientii cazuri sociale care sunt bolnavi cronici sau care au nevoie de ingrijire la pat pana la recuperare.

– Avand in vedere cele mentionate mai sus, va multumim pentru colaborare si va stam la dispozitie pentru orice informatie… (nume asistenti sociali U.P.U., nt de tel. etc) “

Aceasta este doar una din sutele de astfel de anchete sociale primite de-a lungul anilor , anchete din care se contureaza intr-un mod cat se poate de evident pe de o parte neputinta institutiilor de a rezolva astfel de cazuri, nerespectarea legii in vigoare, iar pe de alta parte eforturile asistentilor sociali in incercarea lor de a solutiona problemele.

Va prezint mai jos alte cateva randuri din ancheta unui alt pacient trimis la Dumbrava in aceasta saptamana:
“ Domnul L.G. a locuit mai multi ani intr-un vagon dezafectat la marginea localitatii. Nu are nici un venit, nu are documente de identitate,nu este inregistrat la medic de familie si nu are card de sanatate emis. Dupa ce primaria s-a sesizat, tinand cont de lipsa suportului social, lipsa de adapost si a unui apartinator care sa-si asume ingrijirea precum si de incapacitatea pacientului de a se autoadministra, consideram benefica asistarea socio-medicala a susnumitului la centrul dumneavoastra.”

La Dumbrava totul e bine, nu s-au intamplat evenimente majore, ne bucuram pentru fiecare oportunitate de a fi de folos, iar pana saptamana viitoare cand ne vom “intalni” iarasi, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s