În sfera tăcerii: Richard Wurmbrand în dosarele Securității (10)

În sfera tăcerii: Richard Wurmbrand în dosarele Securității, ed. îngrijită de Maria Hulber, Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2018, 478 p.

“1977 octombrie 28. Nota nr. 0069.021 emisă de Ministerul de Interne

MINISTERUL DE INTERNE

STRICT SECRET
Nr. 0069.021 din 28 octombrie 1977
Ex. nr. 3

NOTA

Recent, medicul GHEORGHIŢĂ NICOLAE, personalitate a cultului baptist din ţara noastră, a efectuat o călătorie turistică în Austria, R.F. Germania, Suedia şi Norvegia.

Fiind instruit şi pregătit contrainformativ de către organele de securitate, GHEORGHIŢĂ NICOLAE, în convorbirile cu diferiţi clerici cu care a intrat în contact în străinătate, a combătut campania de calomnii referitoare la aşa-zisele persecuții și arestări în rîndul cultelor neoprotestante dusă, în principal, de Centrul pentru studierea religiilor și comunismului, din Anglia, și de postul de radio “Europa liberă”. Totodată, a prezentat adevărata situație a credincioșilor baptiști din țara noastră, precum și abaterile de la disciplina de cult și de la legile statului, săvîrșite de TON IOSIF și alte persoane din anturajul său.

În acest context, pe timpul șederii sale în Norvegia, a acordat și un interviu publicat de un cotidian cultic sub titlul, “Un medic baptist din România combate acțiunile anticomuniste”. În acest interviu a evidențiat, în același timp, drepturile și libertățile baptiștilor din țara noastră.

Punctul său de vedere privind libertățile religioase din România a fost susținut și de IARDAR SEIM din Oslo, cercetător în istorie, care și-a făcut studiile în țara noastră. Mai mult, IARDAR SEIM, în unele articole publicate în presa creștină, a demascat “adevărata față” a lui RICHARD WURMBRAND, fost pastor lutheran, emigrat din România, conducător al unei organizații din străinătate ce desfășoară activități ostile țării noastre.

Organele Ministerului de Interne întreprind în continuare măsuri specifice pentru cunoașterea și neutralizarea acțiunilor ostile referitoare la pretinsa lipsă a libertăților religioase din R.S.România.” (p. 456-457)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la În sfera tăcerii: Richard Wurmbrand în dosarele Securității (10)

  1. Alin Cristea zice:

    Dănuţ Mănăstireanu: „Dr. Gheorghiţă a avut o istorie complicată, semnând la un moment dat, în vremea studenţiei, ca şi Iosif Ţon, un angajament de colaborare cu Securitatea. Acest lucru a fost, fără indoială, o uriaşă greşeală, dar numai cei care n-au trăit in acea perioadă pot să rostească judecăţi tranşante şi lipsite de nuanţe cu privire la aceste chestiuni.”

    http://danutm.wordpress.com/2010/06/12/de-ce-ii-deranjeaza-inca-nick-gheorghita-pe-securisti

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s