Un comentariu pe contul Facebook al lui Sali Sabri- 6 iunie 2018

Sali Sabri: Venim odata pe an la Oradea si la fiecare vizita aflam ca s-a mai deschis o biserica in oras. Sunt prea multe biserici in Oradea si nu stiu daca Hristos are nevoie de toate.

Ce stiu e ca multe biserici din satele judetului Bihor au nevoie de resuscitare. Urgent, urgent pentru ca sunt pe moarte!

Alin Cristea: Sali, nu cred ca ai dreptate. Unu, pentru ca pentru prima oara in istorie mai mult de jumatate din omenire traieste in context urban. Timothy Keller e un bun exemplu de misiune urbana. IN NEW YORK! Ar trebui ca maharii confesionali sa ia aminte la semnele vremurilor si sa aiba strategii urgane pentru iesirea crestinilor evanghelicilor din ghetourile confesionale. Dar nu e cazul. BBSO, Ciresarii, Renovatio – sint citeva exemple care forteaza perimetrul confesional. Doi, o biserica nu rezista prin pastor, care vine, sta citiva ani, si pleaca. Uite cum a ajuns Providenta. Asadar, nu e DOAR chestiunea vizitelor pastorilor la bisericile de la sate, ci e vorba de chiar bisericile de la sat. (Pai cine pastoreste? Pastorul sau Biserica? Trei, nu bisericile de la sat au nevoie de resuscitare, ci bisericile de la ORAS. :)))) Inghiti-le-ar balena, sa li se schimbe mentalitatea precum lui Iona!

Sali, nu stii ce a zis Isus? Lasa mortii sa-si ingroape mortii, si tu du-te de vesteste Imparatia lui Dumnezeu. (PRECIZARE: nu vesti inrolarea in biserica si in sistemul religios, ci in IMPARATIA lui Dumnezeu.)

Misiunea Fara Frontiere: Interesant este la noi … cum ne dam de repede cu părerea despre orice . Este prolifică vorba ca ne știm la fotbal și politica … Toți romanii au ceva de spus !
Se vede acum ca ne știm cu toții și la ce trebuie făcut sau nu cu bisericile !
Care e treaba fraților !?
E extraordinar ca in Oradea se deschid biserici !
De unde știți voi cum sau deschis ? Sau care le sunt argumentele ????
Văd ca din toți câți comentează pe aceasta postare doar doi și Alin .C este din Oradea … restul sunt din ăștia ca la vox Populi :))
Doar își dau cu părerea ca e loc de dat!
Dar nu uitați fraților nimic nu va recomanda pt analiza aceasta !
Mai ales SALI … ar fi bine sa va vedeți locul și chemarea și sa va faceți treaba fiecare in satul sau orașul vostru și mai mult…despre acel loc pe care sa zicem ca îl cunoașteți totusi ar trebui sa fiți mai rezervați…

Alin Cristea: Nu e nevoie sa fim dintr-un oras ca sa comentam (inteligent si decent) despre fenomenul religios din acel oras. Lui Sali Sabri ii acord incredere in ceea ce priveste Oradea, intrucit 1) a petrecut multi ani in Oradea, intr-o anumita perioada importanta din istoria postdecembrista a evanghelicilor romani si 2) are suficiente legaturi cu diferiti crestini postprotestanti. Nu-i acord aceeasi incredere lui Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici (peste 1.000 de bloguri in lb. romana), DIN ORADEA, care nu am obervat sa faca eforturi de relationare prea mari. Eu, care sint acum in Oradea (de aproape 23 de ani, fara sa fi inhalat spiritul oradean eamnuelist), comentez, cu competenta, si despre biserica baptista din Petrosani (unde am locuit pina la 28 de ani) si despre biserica baptista Sfanta Treime din Constanta (unde imi petrecem verile, la rude) si, cu putin efort de analiza si sinteza), pot comenta cu competenta si despre alte biserici (si pastori) din tara SI DIN DIASPORA. Ca sa dau si o replica, nu doar ca ar trebui sa ne ingrijoreze ca mai apare inca o biserica (care va consuma uriase resurse umane si financiare in urmatorii 10-20 de ani), ci si ca exista atitea confesiuni postprotestante (30.000 in SUA).

Alin Cristea: Sali comenteaza (din reflex baptist si) din punctul lui de vedere, care este unul misionar. Dar in urmatorii ani va trebui sa fie foarte atent si la stabilitatea bisericii / bisericilor. Caci unde exista stabilitate poate sa apara si proiecte de misiune. (Nu ma refer la Providenta, care se ocupa cu betoane si orhidee, cu braduleti si cu camere de supravegheat.) Nu ma gindesc nici la biserica Emanuel, care a ratat multe in ultimii 23 de ani (de exemplu, cei mai buni absolventi din cea mai buna perioada a Universitatii Emanuel, anii ’97-’98 nu au facut parte din biserica Emanuel, ci din biserica Providenta, asta e unul dintre motivele pentru care in ultimii ani sistemul emanuelist negrutian a urmarit, in mod evident, sa isi anexeze biserica Providenta).

Alin Cristea: Sali, e usor, nu-i asa?, sa te legi de Oradea (sau de Bucuresti). Dar de ce sa nu vorbim despre orasele, ORASELE!, din Romania in care nu exista nici o biserica evanghelica. Dumnezeu a trimis un statistician care, cu sprijinul organizatiilor confesionale, a intocmit o situatie pe regiuni, confesiuni, localitati. A aparut in 2000, cu titlul Inima lui Dumnezeu bate pentru Romania. In loc sa vorbim despre lucrarea din Oltenia (si nu in stil triumfalist, precum Biserica Betel din Timisoara), iata, iar vorbim despre Oradea si bisericile de la sat. Pai nu e dezorientare in gindire si vorbire?

Cei de la Providenta nici nu l-au bagat in seama pe un lucrator, multi ani de zile, in Oltenia. S-a si mutat cu familia intr-un sat unde nu este nici macar biserica ortodoxa (daca imi aduc bine aminte). Dupa biserica a venit la mine, nu am avut felul doi, dar i-am dat doua farfurii de felul unu, supa de taitei.

Alex Ghiță: Cam asta e soarta bisericilor de la sat, în principiu. Noi ne confruntăm cu fenomenul migrației spre oraș a tinerilor, din motive economice sau umane. În ultimii doi ani ne.au plecat vreo 7 persoane. E greu să ții pasul cu evoluția lucrurilor, dar asta e realitatea, trăim vremurile fenomenului de urbanizare. În județul nostru populația de la sate a scăzut între 5 și 20% între 2002 și 2012, iar acum lucrurile stau și mai rău. Citeam unele statistici care spuneau că e posibil ca în următorii 20-30 de ani să asistăm realmente la dispariția unor comunități întregi.

Eu cred că vremurile ne permit să schimbăm puțin strategia lucrării, dar este greu datorită împământenirii anumitor gândiri. Comasarea a 2-3 biserici locale într.una singură ar ajuta, având un număr mai mare și astfel posibilitatea de a sprijini financiar un pastor. Din păcate fiecare grup de 8-10 persoane vor să rămână independenți și preferă să nu aibă slujitor local decât să fie comasați. În afară se practică această comasare, aici însă e greu. Vrem multe biserici, mici și răsfirate pe o zonă mică, dar fără posibilitatea de a le întreține.

Alin Cristea: Vremurile nu va permit, VA OBILIGA sa schimbati MULT strategia prin care IDEILE lui Dumnezeu ajung in spatiul public.

Cind zicem „vrem multe biserici, mici si rasfirate pe o zona mica”, e vorba de cladiri, nu-i asa?, nu de COMUNITATI. Daca valurile noi de pastori si presbiteri s-ar gindi mai inti la Imparatia lui Dumnezeu si dupa aceea la biserica (indiferent ce conotatie ii dam), atunci ar rezulta, rapid, dar cu mult efort si incomoditati, strategiile.

Alin Roscau: Ai mare dreptate cu bisericile de la sate…E crunta situația acolo..văd pastor 1 data pe luna..

Sali Sabri: In cele mai bune cazuri asa-i. La oras se bat 7 pe trei locuri de la amvon, iar la tara nu le calca nimeni pragul. Vedetismul, popularitatea, vizualizari pe youtube, acestea sunt doar cateva aspecte care distrug slujitorii.

Alin Cristea: Nu, Sali nu are dreptate, deoarece face o asociere nonorganica intre situatia bisericilor de la sat si vizitele pastorilor.

Mircea Volosen: Am discutat cu un pastor cu influeta fim Oradea sa trimita un predicator bun de doua ori pe luna in Vasad,cea mai indepartata biserica de Oradea spre Nord dar nu a gasit sau nu a avut inima. Si totul ar fi fost platit.

Alin Cristea: Nu asa se pune problema. Urmariti, in diferite etape din diferite epoci, din diferite regiuni din lume, CUM s-a facut evanghelizarea si CUM a avut loc cresterea bisericilor. A ramine cu discutia la nivelul unui oras, fie el chiar Oradea, sau la nivelul bisericilor de sat, e un reflex de cartier, un cliseu mediocru care nu e benefic.

Alin Cristea: Mi-ar placea ca Sali, avind experienta anilor de la Medgidia, unde a pus inima si unde l-au ajutat fratii romani (si americani) din tara si diaspora, sa ne incurajeze. A comenta despre Oradea nu este intotdeauna un gest inteligent.

Alin Cristea: Sali a preluat, de fapt, doua clisee care sint vinturate de mai multi ani in mediile evanghelice romanesti. In anumite contexte, cliseele sint importante. In alte contexte, nu mai sint importante, ci devin pietre de moara pentru detenta spirituala. Isus a depasit clieseele, Ioan Botezatorul la fel, Luther, Wurmbrand, iar noua nu ni se permite un statut spiritul mai prejos decit eroi ai credintei. Numarul bisericilor din Oradea si starea bisericilor de la sate nu constituie subiecte majore, ci secundare. Bisericile din Oradea si din alte regiuni nu vor progresa SPIRITUAL daca vor inghiti hapurile astea care contin clisee. Cliseele, desigur, fac parte din munitia populista a maharilor confesionali.

Alin Cristea: Sali, ca sa te ating la ce ai mai sensibil (cred)… Imagineaza-ti, azi, ca nu ai fi avut parte de anii minunati la Credinta / Providenta. Ai fi avut parte doar de biserica Emanuel, care, nu-i asa?, te-ar fi folosit, cum ii foloseste si pe altii. Ii manipuleaza si ii uzeaza. Ce fel de om ai fi fost oare azi?… Acum 23-25-27 de ani or fi zis si altii, precum tine: Ce, inca o biserica in Oradea? Nu sint biserici suficiente? De parca sintem la Institutul de Statistica… Pentru zeci si sute (si poate mii) de tineri / oameni biserica Providenta a insemnat (si inseamna) mult. E un simbol. E o dovada a bunei placeri a lui Dumnezeu, care a binecuvintat aceasta biserica (relativ tinara) cu binecuvintari cum eu nu cunosc alta biserica in tara sau diaspora. Nu degeaba tin cu dintii de simbolismul Providentei, care e, evident, antagonic simbolismului sistemului emanuelist negrutian, care a produs atitea pagube spirituale in ultimii 23 de ani.

Gigi Capota: si in SUA sint cite 2-4 pastori in multe biserici,,,,,,!!!!! ,,,,, macar pe timpul de vara sa caute sa lucreze in bisericile mici din tara oare nu se gindesc la rasplata?

Alin Cristea: De ce ar trebui sa pierdem TIMPUL important cu bisericile mici?

In vremurile secolului XXI, precum in secolul XX, miza este transmiterea IDEILOR lui Dumnezeu acolo unde exista public mare. Stadioane, case de cultura, dar mai ales INTERNET.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s