Certuri baptiste

Azi Biserica Harul LUGOJ a găzduit aniversarea generației 1978 a Institutului Teologic Baptist București.

Cum ieri Vasile Talpoș și Daniel Brânzei (venit de la Los Angeles) s-au contrat în public, ultimul a anunțat că nu participă la ceremonia de azi și a găsit cu cale să precizeze:

„Diploma mea de absolvent nu a fost semnată din cauza oamenilor ca fratele Talpoș și patru ani am suferit teribil în România din cauza aceasta. Voi trăiți încă într-o Românie a celor cu trecutul neclarificat. Aud de situații politice hilare și văd că la fel este și in biserici … […]

Din cauza prezenței fratelui Talpoș la ceremonia de mâine n-am să pot participa și eu. Ar fi un teatru ieftin la care nu vreau să particip. Mi-ar fi rușine de mine însumi, de voi și de anii noștrii de Seminar.”

barzilaiendan.com/2018/05/12/cu-talpos-sau-talpasita

Cearta dintre Daniel Brânzei și Vasile Talpoş ne aduce aminte de alte neînţelegeri majore din istoria baptiștilor români.

Cea mai cunoscută, în acești ani, a rămas cea dintre Iosif Țon și Paul Negruț, despre care știau pînă și creștini din afara mediului confesional evanghelic românesc.

În trena acestei controverse (supra)orădene, Marius Cruceru a condus pe Internet campania de denigrare a lui Iosif Țon în 2010-2011. În decembrie 2010, Consiliul Uniunii BCB din România i-a retras lui Iosif Țon, în mod abuziv, ordinarea de pastor.

Vezi:

De ce Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste este nul

Prin anii ’90, Iosif Ţon l-a numit pe Marius Cruceru „pui de securitst”.

Marius Cruceru a continuat, şi după campania din 2010-2011, să-l denigreze public pe Iosif Țon, ajungînd să-l numească „acest individ absolut toxic” (2015).

De asemenea, reluarea conflictului în termeni publici, din aceste zile, dintre Daniel Brânzei și Vasile Talpoș ne aduce aminte de sciziunea Uniunii BCB din România în anii 1932-1935.

Alexa Popovici îl indică vinovat pe Ioan Ungureanu, secretarul general al Uniunii, „care avea înclinaţii dictatoriale”. Dar or fi fost şi în cealaltă parte nişte pastori care nu l-au iertat, nu?, precum nici Daniel Brânzei nu l-a iertat pe Vasile Talpoș, nici Marius Cruceru pe Iosif Țon.

Vezi:

Uniunea Baptistă: Sciziunea din 1932-1935

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s