Un comentariu pe contul Facebook al lui Radu Mîrza – 27 aprilie 2018

Radu Mîrza a afișat mesajul CATEHISM: lectia a 10-a – SIGURANŢELE BIBLICE

Alin Cristea: Prezentare pedagogica seaca si fara spirit teologic.

Angela Coraci: Crezi ca poti mai bine? De ce nu scrii ceva? Ar ajuta multi oameni. Intre timp, eu am folosit lectiile astea, si asa modeste cum le vad unii au lucrat la mintea si la inima oamenilor.

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA: 2. Da, pot mai bine. Dar nu despre asta era vorba. 3. Da, am scris DESTULE. Dar nu despre asta era vorba. 4. Faptul ca cineva foloseste niste lectii, intr-o anumita etapa a vietii sale spirituale, nu le legitimeaza pentru ORICE etapa a vietii spirituale.

Angela Coraci: Nu am scris „ba” si nu trebuie sa ma adresez cu dumneavoastra (mai ales cand e cerut cu atata aroganta). E usor sa critici, mai ales cand nu oferi nimic. Te invit sa postezi ceva mai bun, mai jos. Am folosit lectiile, aratandu-le altor oameni. In urma acestor studii viata lor s-a schimbat. Dumnezeu foloseste lucruri, oameni si cuvinte modeste ca sa le faca de rusine pe cele… arogante.

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. Aceasta este minima conditie de pozitionare intr-un perimetru dialogal public. 2. „E usor sa critici, mai ales cand nu oferi nimic.” Ce e cu chestia asta? Nu are de a face cu mine. 4. Desigur, sint putini care STIU sa critice, caci a critica nu e usor, cere competenta si STIL. Nu sint multi critici literari sau critici de film, critici de texte teologice si mai putin. 5. Faptul ca Dumnezeu a folosit o magarita sa vorbeasca nu inseamna ca fiecare biserica trebuie sa aiba o anexa cu magari.

Angela Coraci: Daca doresti sa mi te adresezi cu dvs. e alegerea ta, asa cum e alegerea mea sa nu o fac. Daca faci o observatie(critica), ofera si solutii. Ai scris „DESTULE” – Eu nu te cunosc, n-am auzit de tine.(Poate, nu ai scris ceva bun sau scrierile sunt seci si fara spirit). Chiar si cei mai buni critici au critici.

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Nu este deloc obligatoriu ca atunci cind se face o observatie (critica) sa se ofere solutii. 3. Faptul ca Angela Coraci nu a auzit de Alin Cristea e doar in defavoarea ei. Anul acesta am afirmat urmatoarele: Cei mai celebri penticostali romani – Vladimir Pustan si Florin Ianovici – sint in afara sistemului cultic. Cei mai celebri baptisti romani – Iosif Ton si Alin Cristea – sint in afara sistemului cultic.

Angela Coraci: Sa te cunosc nu este nici in favoarea nici in defavoarea mea. Sa ne cunoasca pe amandoi Bunul Dumnezeu, asta e o favoare si un privilegiu. Celebritatea ta, se pare, are o circumferinta restransa (si cred ca are multa aroganta in interior). Ideea initiala era despre niste lectii care mi-au schimbat viata acum 20 de ani, nu doar mie ci multor altor oameni. Si poate ca prezentarea o fi seaca (eu nu ma uit la fata omului), dar iti spun sigur ca aceste lectii au SPIRIT, si inca unul Sfant!

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Ignoranta Angelei Coraci are o circumferinta IMENSA. 3. Angela Coraci bate cimpii. Discutia nu era despre ce s-a intimplat acum 20 de ani, ci despre modul de redactare a unor mesaje PUBLICE.

Alin Cristea: Ionel Tuţac: Alin Cristea, cel mai celebru blogger evanghelic din România. (28 mai 2015)

Cătălin Dupu: Alin Cristea, arhivarul evanghelicilor romani. Cu o tenacitate olimpică, acesta arhivează tot ce prinde, bun sau rău, din mijlocul creștinilor evanghelici de la noi spre folosul comunității. (29 iunie 2015)

Mihai Chiriguţ (redactor-şef revista Paşi): Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (11 august 2006)

Nicolae Geantă: Alin Cristea, mogulul presei evanghelice (19 iulie 2015)

Marius Teodoru: Alin Cristea a stârnit (mereu) mai mult interes decât toți politicienii care au trecut (sau nu) prin UEO [Universitatea Emanuel Oradea]. (22 octombrie 201)

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Angela Coraci: In imensitatea intelepciunii lui Dumnezeu, ignoranta mea e imensa – ai dreptate. Totusi, cum sunt sau cum nu sunt eu nu schimba cu nimic cat de bune sunt lectiile lui Radu.

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Lectiile lui Radu Mirza sau ale oricui trebuie reevaluate periodic si, mai ales, de persoane competente, care pot articula un punct de vedere critic. Ghetoul pocaiesc sufera imens de lipsa culturii critice. De fapt, din pacate, Romania intreaga sufera de mediocritate si nepotism.

Obisnuiesc sa dau un exemplu din cartea de cintari a baptistilor, o editie veche, in care apar versurile: Sfant Porumb, la mine vin’ / Si cu darul Tau divin…

Angela Coraci: Angela Coraci: Alin Cristea, un tip arogant care trebuie sa caute in dictionar cuvantul: smerit.

Alin Cristea: Alin Cristea Angela Coraci minte – nu sint un tip arogant. Angela Coraci a si mentionat ca nu ma cunoaste. Angela Coraci sa faca bine sa se ocupe de ignoranta ei si de cei pe care ii cunoaste. Daca atita a priceput din viata crestina…

Eu sint cunoscut pentru faptul ca ii deranjez pe crestinii de duminica, cu pedagogicele lor discursuri si comoditati (teologice).

Angela Coraci: Doar 5 minute de dialog cu tine sunt suficiente pentru oricine stie ce inseamna arogant, sa iti ataseze aceasta eticheta. Viata crestina are stransa legatura cu Dumnezeu. Dumnezeu este dragoste. Unde este dragoste nu e loc de aroganta. Critica crestina este intotdeauna constructiva si de-aceea binevenita.

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Resping categoric reflexul pocaiesc de a-i caracteriza pe altii dupa… 5 minute de ‘dialog’. Eu nu am dialogat cu Angela Coraci. 3. Dumnezeu nu este doar dragoste, Dumnezeu este ADEVAR – ceea ce lipseste tot mai mult in bisericile pocaiesti. 4. Critica crestina ‘constructiva’ este un cliseu care face ravagii in ghetoul pocaiesc. Si Ioan Botezatorul, si Isus, si Luther, ca sa nu ii mentionam pe proroci, au fost SEVERI, nu… constructivi!

Angela Coraci: Din ceea ce scrii, inclin sa cred ca vorbesti la fel cum vorbea Pavel inainte de a-L intalni pe Dumnezeu. Asadar iti urez orbire placuta, timp in care sa experimentezi frica de Dumnezeu – care este inceputul intelepciunii. Cand te decizi sa te pocaiesti, te vei naste din nou si… vei vedea. Daca intelegi ce am scris, e bine. Daca nu roaga-te lui Dumnezeu sa iti dea intelepciune; trebuie doar sa crezi si vei primi.

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Inclinatiile Angelei Coraci nu sint semnificative pentru discutie. 3. Resping categoric reflexul pocaiesc de a da ‘sfaturi’, dupa 5 minute de ‘dialog’, celor pe care NU ii cunosc. Angela Coraci e un exemplu clar de astfel de reflex idiot si noncrestin. Angela Coraci nu are vreo competenta spirituala pentru a avansa astfel de sfaturi (echivalente cu injuraturi pocaiesti). 4. Apelul la pocainta este cu totul idiot, pentru ca de fapt se refera la cainta. De pocainta – schimbarea mintii – am avut parte, cainta face parte din procesul ce urmeaza in urma pocaintei.

https://roevanghelica.wordpress.com/2017/08/24/petre-guran-cainta-si-pocainta

Angela Coraci: Daca ai avut parte de schimbarea mintii, cred ca e cazul si iti doresc sa ai parte de schimbarea inimii. Caci Dumnezeu se uita la inima omului. Ceea ce ma intriga in toata povestea (dialogul) de mai sus este descoperirea faptului ca esti un critic (jurnalist) evanghelic de profesie. Consider ca nu faci un favor nimanui, daca Dumnezeu nu te-a trimis sa faci asta.

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Angela Coraci face asociatii de idei care nu sint biblice sau teologice. Schimbarea mintii are de a face cu taierea imprejur a inimii. Dar inima este un concept care trebuie inteles dupa Scriptura. La fel si conceptul de dragoste. 2. Ceea ce o intriga pe Angela Coraci nu este semnificativ pentru discutie. 3. Angela Coraci foloseste sintagma ‘critic (jurnalist) evanghelic de profesie’ in mod neclar. Eu nu am afirmat ca as avea profesia de jurnalist. Dar am scris de zeci de ori ca sint activ pe Internet de 15 ani IN REGIM DE VOLUNTARIAT. Avind in vedere obraznicia si idiotenia replicilor Angelei Coraci, mai degraba presupun ca pentru ea „de profesie” inseamna ceva, iarasi, rau la adresa mea. Bate cimpii. A mentionat ca nu ma cunoaste. E clar si ca nu o intereseaza adevarul despre persoana si activitatea publica a preopinentului. S-a trezit, ca atitia alti pocaiti timpiti si aroganti, intr-un oerimetru public din care nu stie cum se iese. Prin scuze, de obicei, si prin loialitatea fata de adevar, nu fata de cliseele pocaiesti care indica, clar, ingustimea rationala si relationala a pocaitilor.

Angela Coraci: Aroganta constatata este o analiza gramaticala din intregul context editat de tine (mie nu imi place sa mi te adresezi cu dvs., deci poti continua). Nu as vorbi de rau la adresa ta nici macar cu tine insuti. Te rog sa intelegi ca tot dialogul acesta nu este un atac la persoana (chiar daca a fost in dreptul meu – te iert). Personal, IL iubesc pe Dumnezeu din tot sufletul si cu toata inima – si de aceea ii iubesc creatia Lui (pana S-a decis sa-l creeze pe om 😂 – doar glumesc). Sunt un crestin care nu este prea religios(nefanatic), nu inteleg prea bine cultele(baptist, penti, evanghelic, ziua a 7-a), cumva e ca si cum spui, rasa alba, neagra, rosie, galbena, etc. Eu am o intelegere mai simpla gen oi si capre – imparteala o face Dumnezeu. Insa intre toate ambiguitatile astea eu vad minunile lui Dumnezeu(si nu apartin unui singur cult, rasa, etc); una dintre aceste minuni este exact spiritul pe care Dumnezeu L-a pus in lectiile lui Radu -pe care Dumnezeu le-a folosit si care au schimbat viata multor oameni. Acum stii si tu asta – asa-i ca te bucuri?

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Nu exista un dialog intre mine si Angela Coraci. 3. Angela Coraci minte din nou – cica nu ar vorbi de rau la adresa mea. A FACUT-O DEJA. A construit o alta realitate despre mine – asta se numeste MINCIUNA. 4. Nu ma intereseaza sa ma ierte Angela Coraci. Nu are pentru ce. Nu mi-am cerut iertare si nu am pentru ce sa imi cer iertare. Idiotenia pocaiasca este IMENSA. Nu ma bucur deloc de timpeniile Angelei Coraci. Doar imi fac datoria fata de cititori, in spatiul public, sa fac precizari, distinctii, acolo unde este posibil. 5. Daca cineva scrie pe Facebook ca Il iubeste pe Dumnezeu, este vorba de o declaratie si nu de o dovada. 6. Dumnezeu nu ne permite sa avem „o intelegere mai simpla”. Aceasta se numeste comoditate. Lenea pocaitilor e una dintre cauzele decaderii postdecembriste. Ca sa-l parafrazez pe Einstein, universul si lenea pocaitilor sint infinite, dar de primul nu sint sigur.

Angela Coraci: Deci tu spui ca a vorbi simplu e o tampenie. Cuvintele imbarligate fara sens si complicate te magulesc, pentru ca nu le intelegi? Ai o datorie fata de cititori? Eu sunt unul dintre ei. De-aia am comentat la ce ai scris. Am argumentat clar opinia mea. Tare mult as vrea sa lasi cititorii in pace si liniste, ca daca le raspunzi la fel, sfarsim cu totii in coada de randunica. Ai dreptate, noi nu am avut un dialog – mai mult un dialog de surzi. De aceea acesta e ultimul mesaj. God bless you!

Ain Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Angela Coraci iarasi minte – eu nu am scris ca „a vorbi simplu e o timpenie”. 3. Angela Coraci minte si cind scrie ca a „argumentat clar opinia” ei. 4. Angela Coraci nu are nici o competenta in ceea ce priveste actiunile mele. Care, de obicei, sint mult mai SEVERE. Aici a trebuit sa ma ingradesc mult, pentru ca e contul lui Radu Mirza (pe care il respect din pricina numelui pe care il poarta si probabil si el ma respecta din pricina numelui pe care il port; exista insa si alte motive pentru care ne respectam). 5. Fapul ca Angela Coraci se retrage (cica, sa vedem!) nu e nimic de mirare, nu are IDEI si nici buna cuviinta sa fie atenta la ce scriu altii. In 8 cazuri din 10 ASA se intimpla, nu am facut altceva decit sa folosesc procedura si expresiile pe care le-am folosit in multe alte zeci de situatii de acest fel.

Angela Coraci: Iata o provocare pe care o accept. Continuam discutia in conturile noastre. Daca vrei un dialog mai larg… si mai concludent

Alin Cristea: 1. Ba, eu sint DUMNEAVOASTRA. 2. Deci n-a fost ultimul mesaj – Angela Coraci iar a mintit. 3. Nu stiu la ce provocare se refera. Eu nu am facut nici o provocare. Cum am mentionat DEJA, nu am avut si nu am nici un dialog cu Angela Coraci.

 

 

 

Alin Cristea: Am mai gasit zilele acestea la cineva un mesaj sec:

Invatatura Bibliei despre DUMNEZEU

Este un singur Dumnezeu, Creatorul, Susţinătorul şi Stăpânitorul tuturor lucrurilor.
Geneza 1:1 “La început Dumnezeu a creat cerurile şi pământul…”
Efeseni 4:6 “Este un singur Dumnezeu şi Tată al tuturor care este mai presus de toţi şi care este în toţi”.
Maleahi 2: 10 “N-avem toţi un singur Tată? Nu ne-a făcut un singur Dumnezeu?”
Iov 31:15 “Oare nu ne-a întocmit acelaşi Dumnezeu…?”
Romani 1: 19,20 “…ce se cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu…însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit de la facerea lumii când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El”.
Romani 11:36 ” Din El, prin El şi pentru El sunt toate lucrurile”.
Psalm 94: 9 ” cel ce a sădit urechea…a întocmit ochiul…”
Fapte 17:24 “Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului”.
În Biblie descoperim pe Dumnezeu ca Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, cu desăvârşire una şi nedespărţiţi în fiinţa lor.
2 Corinteni 13:14 “Harul Domnului nostru Isus Hristos, şi dragostea lui Dumnezeu, şi împărtăşirea Duhului Sfânt…”
Matei 28:19 “…în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh…”
1 Ioan 5:7 “Căci trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul şi Duhul Sfânt şi aceştia trei sunt una”.
Dumnezeu Tatăl
Ioan 6: 27 “căci Tatăl, adică însuşi Dumnezeu…”
1 Petru 1:2 “…Dumnezeu Tatăl…”
Matei 11: 25 “…Tată, Doamne al cerului şi al pământului…”
Marcu 14: 36 “…Ava, adică Tată…”
Luca 22: 42 “Tată, dacă voieşti…”
Luca 23: 34 “Tată iartă-i…”
Luca 23: 46 “Tată, în mâinile Tale…”
Fapte 2:33″…Dumnezeule…Tatăl…”
Rom. 15:6 “…Dumnezeu, Tatăl de la care vin toate lucrurile…”
Dumnezeu Fiul, Isus Hristos
Matei 16: 16″ Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu…”
Ioan 1: 1 “…şi Cuvântul era Dumnezeu”
Luca 1: 32″…Fiul Celui Preaânalt…”
Fapte 8:37 “…Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu”
Fapte 9: 20 “…Isus este Fiul lui Dumnezeu”
2 Corinteni1: 19 “…Fiul lui Dumnezeu…”
1 Ioan 2: 24 “…veţi rămânea în Fiul şi în Tatăl”
1 Ioan 3: 23 “…să credem în numele Fiului Său Isus Hristos…”
1 Ioan 4:15 “Cine va mărturisi că Isus este Fiul lui Dumnezeu…”
Ioan 20: 31″…că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu…”
Dumnezeu Duhul Sfânt
Ioan 4: 24 “Dumnezeu este Duh…”
2 Corinteni 3: 3 “…Duhul Dumnezeului celui viu…”
2 Corinteni 3: 17 “Căci Domnul este Duhul; şi unde este Duhul Domnului…”
Iov 33: 4 “Duhul lui Dumnezeu m-a făcut…”
Isaia 48: 16 “…Domnul Dumnezeu m-a trimis cu Duhul Său…”
1 Corinteni 2:10″…Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său…”
1 Corinteni 2: 12 “Duhul care vine de la Dumnezeu…”
Ioan 15: 26 “…Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl…”
Ioan 14: 26 “…Duhul Sfânt pe care-l va trimite Tatăl…”
Luca 11: 13″…Tatal vostru din ceruri vă da Duhul Sfânt celor ce Îl cer!”
Fapte 5: 32 “…Duhul Sfânt, pe care l-a dat Dumnezeu celor ce ascultă de El…”

Alin Cristea: Nu asa se vorbeste despre Dumnezeu, sec si fara spirit teologic.

 

 

UPDATE 29 aprilie 2018

Radu Mirza: Dragilor, acum am vazut si citit acest „duel”. Angela, ma bucur ca ai crescut si il iubest pe Dumnezeu, si ca ai exprimat asta frumos si elegant. Alin, simt o mare frustrare in interventiile tale. Nu stiu povestea vietii tale, nici prin ce suferințe ai trecut. Dar orice s-ar fi întâmplat in viata ta, faptul ca scrii cu emfaza si aroganta, varsandu-ti „of-ul” pe semenii tai, nu te va ajuta…dimpotriva! Un sfat: renunta la expresii de genul „idiotenia pocaiasca” sau „ghetoul pocăiesc”, cu care jignești o multime de oameni sfinti. Fii mai responsabil in afirmații și renunță la teribilisme!

Alin Cristea: Radu, vorbesti timpenii! Nu ma intereseaza ce simti tu. Nu este adevarat ca scriu cu aroganta, nu este adevarat ca imi vars of-ul. Dimpotriva, am mentionat DEJA ca aici am fost retinut. Ceea ce nu voi mai fi in continuare, avind in vedere MINCIUNILE pe care le scrii despre mine. Ce-ar fi sa te informezi INAINTE de a scrie astfel de minciuni? Cel mai grav lucru este ca ai gazduit MINCIUNILE Angelei Coraci si vad ca nu ai nici cea mai mica intentie sa iti ceri scuze.

„Sfatul” lui Radu Mirza nu e, de fapt, decit reflexul resentimentar al unui star localist, cel mult, care a uitat ca a scrie pe Facebook, a fi prezent pe Internet e cu totul altceva decit prestatia inauntrul ghetoului pocaiesc, binecunoscut pentru mediocritate si manipulare. Pe Radu Mirza nu-l intereseaza, din pacate, adevarul, ci sa nu existe voci care sa spuna adevarul IN PUBLIC.

Radu Mirza nu a facut nici cel mai mic gest de relationare cu ce am scris eu despre mesajul sau public: Prezentare pedagogica seaca si fara spirit teologic.

Radu Mirza: Alin, nu am reactionat la comentariile tale fata de studiul meu biblic, nu cred ca ma interesează parerea ta, avand in vedere spiritul intervențiilor tale. Insa ma supara felul nerușinat in care imi jignești prietenii si pe cei credincioși. E ultima observatie pe care ti-o fac, inainte sa te blochez.

Alin Cristea: 1. Radu Mirza minte – nu i-am jignit prietenii. AICI nu a fost si nu este vorba de prietenie. 2. Dimpotriva, eu am fost jignit, prin MINCIUNI si injuraturi pocaiesti. 3. Blocarea, cum am mentionat si in alte situatii similare, nu este o solutie. Doar ca cei care se blocheaza nu vad ce scriu ceilalti in spatiul public (pe alte conturi). Blocarea nu ne scoate din situatia in care sintem. 4. ADEVARUL insa poate sa ne scoata. Inca o data, Radu Mirza nu pare interesat de adevar, ci de ghetoul pocaiesc din care face parte, pe care, Doamne-fereste, sa nu-l atingem nici cu o floare. Ba il atingem, cit putem de tare, ca asa a avut loc reformatiunea, incepind cu Isus, Ioan Botezatorul si continuind cu Luther si alti eroi ai credintei.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s