REZIST – Un an de proteste în stradă (19)

12 februarie 2017

– În cea de-a 13-a zi consecutivă de proteste anti-guvernamentale, la București protestatarii au format un tricolor uriaș prin aprinderea lanternelor de la telefoane sub coli colorate în roșu, galben și albastru. Televiziunile au anunțat că în Piața Victoriei au fost între 40.00 și 70.000 de oameni. Proteste au avut loc, de asemenea, și în restul țării, în marile orașe, dar și diaspora: Bruxelles, Paris, Londra, Roma și Madrid.

– Delegația cineaștilor din România a protestat pașnic pe covorul roșu întins la Berlinale Palast, afișând două pancarte. Mesajul cineaștilor era: „Romanian Cinema #resist”. Cineaștii s-au arătat solidari față de protestele din țară. De asemenea, actorul Levente Molnár, protagonist în „Fiul lui Saul”, desemnat Cel mai bun film străin la gala premiilor britanice BAFTA 2017, a afișat la sosirea pe covorul roșu mesajul „#rezist”, în semn de solidaritate față de protestele din România.

– Ramona Ursu: „Dan Bărbulescu, unul dintre fotografii care au surprins, în timpul protestelor de după Ordonanţa 13, cele mai emoţionante momente cu mulţimea adunată pe străzile capitalei, lăsa și de data asta istoriei imagini spectaculoase cu steagul format de 70.000 de oameni. Era momentul în care românii adunați în fața Palatului Victoria arătau că țara nu se oprește din lupta pentru dreptate, din lupta pentru apărarea justiției, a valorilor democrației, câștigate cu sânge la Revoluție.”

Noaptea ca hoţii, Humanitas, 2017

– Grigore Cartianu: „Enervată de protestele anti-PSD, actrița Draga Olteanu-Matei a făcut o declarație de om care și-a pierdut mințile. Referindu-se la manifestanții din Piața Victoriei, ea a spus: „Cu proştii n-am ce discuta! Fiecare este liber să facă ce îl taie capul… Și cu ce o să se aleagă? Tot cu praful de pe tobă!”

Printre „proștii” din Piața Victoriei (sau care susțin acest protest) se numără și mulți actori, printre care: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Tudor Chirilă, Natalie Ester, Dragoș Bucur.”

600.000, 2017

– Florin Negruţiu: „#Rezist este refuzul compromisului, complicității, cârdășiei, dar și renunțarea la depresie și la resemnare. Poate că, grație rezistenței eroice a acestei generații, copiii care au fost în Piață cu părinții lor vor avea România pe care o visăm cu ochii larg deschiși.”

republica.ro

– Ruxandra Cesereanu: „La urma urmei A REZISTA înseamnă a nu te lăsa lobotomizat de condițiile absurde ori injuste ale unui sistem (politic, de obicei). Așa încât rezistăm (în stradă).”

facebook.com/ruxandra.cesereanu

– Ana Eugenia Manea, din Slatina, se numără printre cei mai vârstnici protestatari care, timp de şase seri la rând, au strigat în Slatina, ca în toată ţara, „PSD, ciuma roşie!“, „D-N-A, să vină să vă ia!“, „Ieşiţi din casă/Dacă vă pasă!“ şi alte şi alte lozinci.

adevarul.ro

– Protest prin lectură la Sibiu: Manifestanții s-au adunat în Piața Mare, cu cărți și scaune pliante, și au citit

hotnews.ro

– Marian Mănescu: „Protestele din februarie 2017 trebuie să reprezinte doar un punct de plecare. Nu este prima oară când lumea și-a exprimat nemulțumirea în stradă, dar diferit acum este faptul că masa de oameni al căror orgoliu a fost lovit în plin de mișcarea PSD-ului este una îndeajuns de mare pentru a porni o schimbare reală.”

– „Lăsați România să respire!”. Mesaje pentru PSD în seara tricolorului

pressone.ro

contributors.ro

– The New York Times: Anger and Mistrust Fuel Unabated Protests in Romania

– Alin Cristea: REZIST, 4 pagini alb-negru, supliment al Jurnalului de PROTEST (Oradea)

http://oradeaculturala.files.wordpress.com/2017/02/rezist.pdf

– Răzvan Șuteu: „Azi vom fi din nou în stradă. Familia mea şi cu mine vom veni de la Beiuş [la Oradea], pe deneul nostru „iubit”. Sunt convins că pentru orădeni nu poate fi un efort mai mare. Ultimele două seri am lipsit datorită stării de sănătate.Dacă ați crezut că inlăturarea unui cancer al societății cum sunt penalii pesedişti sau penelişti se poate face cu o aspirină, v-ați înşelat. E o cursă lungă şi obositoare. Vă aşteptăm în stradă!”

facebook.com/suteu.i.razvan

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s