Încă o gafă a voivodului baptist de Banat

În 20 ianuarie 2018, pe site-ul Comunității BCB Timișoara a apărut următorul comunicat din partea instituţiei:

„Având în vedere articolele apărute în presa din Bucuresti și preluate de unele publicații locale, Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste Timisoara aduce următoarea clarificare:

Domnul deputat Ben-Oni Ardelean nu este pastor baptist. În conformitate cu prevederile Statutului de organizare și funcționare a Cultului Creștin Baptist din România, domnul Ben-Oni Ardelean s-a suspendat din activitatea de pastor în anul 2008 când a intrat în activitatea politică.

Președinte
Pastor Samuel Tuțac

Secretar
Pastor Florin Iosub”

Nu există o astfel de procedură în Statutul Cultului Baptist – un pastor să se suspende.

În 2013, Marius Cruceru a folosit termenul „autosuspendare”.

Iată ce am scris atunci:

În 30 iunie, Marius Cruceru și-a anunțat pe blogul său „autosuspendarea” din slujirea pastorală, subiectul devenind rapid chestiunea zilei atît pe blog, unde sînt deja aproape 200 de comentarii, cît și în discuțiile baptiștilor și penticostalilor orădeni, și nu numai.

Nu există o astfel de procedură în Statutul Cultului Baptist, astfel că gestul la care a recurs Marius Cruceru va da ceva bătăie de cap pînă i se va găsi locul în istoria postdecembristă a evanghelicilor români.

Din păcate, comentatorii, mai mult sau mai puţin uimiţi, dezamăgiţi sau dimpotrivă, dezorientați sau pur și simplu îndurerați de gestul lui Marius Cruceru, nu reușesc să integreze chestiunea într-un context mai amplu. De fapt, miza acestei chestiuni nu este una legată de o persoană. De fapt, miza e, pur și simplu, viitorul evanghelicilor orădeni. Din această perspectivă, MODUL ÎN CARE A COMUNICAT Marius Cruceru decizia sa este o mostră de manipulare din arsenalul sistemului emanuelist.

Iată, la începutul anului 2018, avem un comunicat, de data asta din partea unei instituții, care anunță o procedură – „domnul Ben-Oni Ardelean s-a suspendat din activitatea de pastor” – care nu există în Statutul Cultului Baptist din România.

Chestiunea devine cu atît mai ridicolă cu cît Viorel Iuga, președintele Uniunii BCB din România, anunțase pe contul său de Facebook în 19 ianuarie 2018:

„Chiar dacă nu mai este în slujirea pastorală din anul 2008, am cerut Comunităţii teritoriale să se ocupe de caz în regim de urgenţă.

Am discutat cu persoana în cauză. Susţine că totul este o înscenare…

Comunitatea continuă să caute adevărul.”

M-am întrebat ATUNCI: Ce mijloace de investigare are la dispoziție Comunitatea teritorială?

Și: De ce Comunitatea TERITORIALĂ ar trebui să facă o astfel de investigare (din moment ce persoana în discuție „nu mai este în slujirea pastorală” de 10 ani), și nu biserica LOCALĂ din care face parte persoana în discuție?

Comunitatea BCB Timișoara s-a grăbit să dea un comunicat în care să precizeze că „Ben-Oni Ardelean nu este pastor baptist”.

ASTA e în discuţie – dacă e sau nu pastor baptist? NU!

Investigația cazului se referă la acuzaţia de aventură amoroasă! A fost sau n-a fost?…

Şi dacă era pastor? Nu mai putea să apară un comunicat ridicol precum cel semnat de voivodul baptist de Banat.

Repet: Nu există o astfel de procedură în Statutul baptiștilor din România – autosuspendarea.

Există doar o mențiune – „exercitarea atribuţiilor ce decurg din calitatea de slujitor duhovnicesc se suspendă” – în Art. 23 (4):

„Dacă nicio altă biserică sau entitate din cadrul cultului nu îl solicită să slujească în această calitate, exercitarea atribuţiilor ce decurg din calitatea de slujitor duhovnicesc ordinat se suspendă până la solicitarea expresă din partea unei biserici baptiste, a unei comunităţi a bisericilor baptiste ori a Convenţiei Baptiste Maghiare, după caz, sau a Uniunii Baptiste.”

În 2017 au fost făcute nişte modificări la Statut – modificări antireformiste, care întăresc poziția pastorului, în anul celebrării a 500 de ani de la Reforma lui Luther – la congresul de lucru din 23-24 martie de la Timișoara.

Modificările au apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I Numărul 580 din 20 iulie 2017.

Nu și pe site-ul Uniunii BCB din România unde, la 6 luni (!) de la apariţia oficială a modificărilor, nu s-a realizat încă „finalizarea tuturor modificărilor necesare”:

„Statutul în forma tipărită va fi oferit doar după finalizarea tuturor modificărilor necesare!”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s