Incisiv, insistent, informat, inconturnabilul Mălin Bot reprezintă vîrful de lance, în spațiul virtual, al mișcării REZIST (care este, în opinia lui Mircea Morariu, și nu numai, marea surpriză a anului 2017).
Mălin Bot e prezent în multe locuri, la proteste sau în alte circumstanțe, precum la Gaudeamus sau la Nașul TV, reprezentînd, în opinia lui Sorin Ioniță, regula, nu excepţia în lumea nouă care începe:
„Jurnalismul civic e peste tot în lume ca democraţia tânără: haotic, iraţional, tendenţios, colorat, dominat de personalităţi stridente şi lipsite de inhibiţii, plin de parti-pris şi manipulări (uneori neintenţionate, bazate pe indignare neinformată), câteodată eroic, câteodată penibil.”
Prezentarea cărții lui Mălin Bot Ziarişti ameninţaţi, ziarişti bătuţi (2004) devine paradigmatică în aceste zile avînd în vedere incidentul din 11 ianuarie 2018 – intolerabila interpelare, agresare şi reţinere abuzivă a ziaristului Mălin Bot (în cuvintele lui Petre M. Iancu):
„Tinerii care se gandesc sa se apuce de profesia de ziarist ar face bine sa citeasca si aceasta carte. E o munca plina de pericole de tot felul, grea si stresanta – a treia ca factor intens de stres dupa cea de pilot si controlor de zbor. Libertatea de expresie si publicarea adevarului despre diverse subiecte mai delicate este vazuta de Malin Bot ca tot mai dificila in ultima vreme. Iar daca te opui, esti amenintat, apoi batut ca ziaristul Ino Ardelean si ai in fata spectrul sumbru al disparitiei misterioase si mortii suspecte a ziaristului Iosif Costinas. Cei care au puterea nu iubesc adevarul, nu suporta critica, nu vor sa inteleaga jurnalistul care isi face obiectiv meseria. Conducerile redactiilor sunt intre ciocan si nicovala. Au de ales intre respectarea adevarului si faliment sau intre compromis si supravietuirea financiara. Pana unde pot merge compromisurile? Care este granita dintre incercarea de supravietuire si prostituare? Cine trece dincolo? O analiza a situatiei actuale din presa timisoreana, cu accente similare valabile si in alte parti ale Romaniei, dar parca mai acute in orasul de unde a pornit Revolutia din decembrie 1989. Dramatismul vine din descrierea felului in care sunt controlate mijloacele de informare in masa din orasul de pe malurile Begai. Din descrierea metodelor prin care ziaristii incomozi pentru putere au fost redusi la tacere, cenzurati, concediati, iar cand toate acestea raman fara efect, folosirea de presiuni asupra familiei jurnalistului pentru a-l determina „din motive personale“ sa renunte la pozitia critica, urmate de batai ca ultima solutie. Povestirea cazurilor mai multor confrati vorbeste de la sine.”
E de ajuns să reţinem informaţia că o înregistrare cu incidentul din 8 ianuarie 2018 a ajuns la 1 milion de vizualizări în mai puțin de 2 zile (iar alte 4 înregistrări au avut împreună încă 1 milion de vizualizări) ca să ne dăm seama de impactul acestui incident:
VIDEO Mălin Bot ridicat cu forța de jandarmi din fața sediului PSD – 1.000.000 vizualizări (9 ianuarie 2018)
Mălin Bot era încă din 2017 un atlet al Maratonului Civic despre care au scris Ramona Ursu (Noaptea ca hoții) și Grigore Cartianu (600.000), dar incidentul din 8 ianuarie 2018 l-a transformat în „vedeta” Maratonului Civic, la care au luat parte atleți de rezistență, printre care și Mihai Șora (100, respectiv 101 ani).
A republicat asta pe RoEvanghelica.
ApreciazăApreciază