Alin Cristea: PROTESTEZ față de comoditatea spirituală și indiferența civică a baptiștilor și penticostalilor români

În această zi de 22 decembrie 2017, cînd patria noastră comemorează morții din 1989 – prin jertfa cărora Dumnezeu ne-a dat libertate civică -, în semn de PROTEST față de comoditatea spirituală și indiferența civică a baptiștilor și penticostalilor români anunț că voi reduce semnificativ numărul afișelor cu evenimentele pocăiților (peste 50%, poate chiar 90%).

Alin Cristea e, menționez pentru cine nu s-a prins încă, cea mai amplă sursă de informaţii din lumea evanghelicilor din România şi diaspora.

De cîţiva ani mi-am dorit, cum am și scris de mai multe ori, să reduc numărul afișelor și să cresc dinamica articolelor de atitudine, polemice.

Cu mare efort am continuat însă să fac o IMENSĂ muncă de secretariat colectînd și arhivînd afișele evenimentelor evanghelicilor români, din pricina faptului că tabloide nemernice precum Creștin Total, NewsNet Creștin, Agnus Dei aveau o politică editorială mizerabilă și numărul de afișe e redus în comparație cu activismul, deseori nonideatic și generator de simulacru, al evanghelicilor și penticostalilor români.

Cu mult dezgust, indignare și dispreț PROTESTEZ față de dimensiunile pe care le-a căpătat corupția în mediul confesional evanghelic românesc.

PROTESTEZ față de incultura TEOLOGICĂ și CIVICĂ a pocăiților români, despre care Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici (peste 1.000 de bloguri în lb. română), scria acum 2 zile:

„Se vede, din păcate, cât de incultă teologic și civic este totuși lumea evanghelică, cât de mare este dependența de gesturile mesianice ale liderilor (dacă ar apărea câteva declarații precum aia cu „fanatismul religios”, imediat s-ar naște din cenușă spiritul combativ în fața „oprimării”), cât de incoerentă e logica după care se acționează și cât de emoționale sunt reacțiile pe care se poate conta.”

http://www.facebook.com/teofil.stanciu/posts/10155764640152349

PROTESTEZ față de simulacrul spiritual pe care îl generează NUMEROASELE spectacole publice organizate de instituții confesionale evanghelice cunoscute pentru manipularea practicată în relațiile ideologic-confesionale din aceste organizații religioase.

Teofil Stanciu scria în 24 martie 2017:

„UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea.”

UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea

https://www.facebook.com/teofil.stanciu/posts/10154970933362349

Teofil Stanciu nu afirma nimic nou, de fapt concluziona decisiv, înscriindu-se într-un lung șir de voci publice care, de-a lungul anilor, au criticat sistemul emanuelist: Dănuț Mănăstireanu, Alexandru Nădăban, Iulian Necea, Claudiu Dobra, Ciprian Sturz și, mai ales, Alin Cristea.

Vezi: PROTESTEZ – 23. Vocile critice la adresa emanuelismului negruţian

Sînt cu totul dezgustat de exagerările penticostalismului românesc actual, care, prin clădiri-temple (de tip ceaușist?), evenimente evanghelistice pompoase (tot de tip ceaușist?), predici populiste și cîntecele cu sonoritate nonideatică, distrag atenție de la chestiunile FUNDAMENTALE ale credinței creștine.

În aceste condiții, rolul public al lui Alin Cristea, cel care demască simulacrul spiritual și corupția din instituțiile religioase evanghelice, a crescut IMENS.

Fapt remarcat de unii, tot mai mulţi, precum Corneliu Paraschiv:

„Cred ca, prin ce faci tu, reusesti sa aduci un echilibru, intr-o zona extrem de dezechilibrata.

Din ce observ eu, mare parte din evanghelici se arunca in exprimari, pompoase, nerealiste, uneori false ( fie pe fond de necercetare sau lipsa de cultura fie pentru a manipula) si altfel de lucruri de acest gen. Ori tu ai darul de a aduce cu picioarele pe pamant astfel de manifestari…”

Tot ieri, altcineva îmi scria:

„Alin Cristea, in ultimul an ceva se intampla cu tine. Devi mai interesant de citit (sunt unul din cei 5000 de pe facebook). Cred ca nu sunt singurul care crede asta. E adevarat nu primesti like-uri si commenturi, dar sunt sigur ca multi citesc ce scri si poate ca ar interactiona mai mult cu tine daca… ei bata-l vina de mediu evanghelic. Suntem ca evanghelici spalati pe creier, nu putem accepta genul de exprimari directe pe care le folosesti. Dar, ai dreptate Aline!”

PROTESTEZ față de personalitățile gonflate precum Marius Cruceru, Samy Tuțac, Viorel Iuga.

PROTESTEZ față de alți baptiști ofiliți, precum Paul Negruț, Doru Hnatiuc și, din păcate, mulți alți.

PROTESTEZ față de corupția (care produce chiar infracționalitate) din instituțiile eclesiale și confesionale, precum în cazurile Samy Tuțac (modificare de document oficial), Nelu Ardelean (deturnare de fonduri), Cazul Providența Oradea (3 agresiuni fizice asupra lui Alin Cristea).

PROTESTEZ față de lipsa de patriotism și lipsa de cultură TEOLOGICĂ și CIVICĂ a evanghelicilor și penticostalilor români.

În aceste momente grele ale patriei noastre, trebuie să ne amintim că lui Dumnezeu îi place adevărul, vrea dreptate, se așteaptă să practicăm mila.

În aceste zile cumplit de importante pentru destinul patriei noastre, trebuie să ne asumămm vina pentru starea în care a ajuns patria noastră.

Dacian Cioloș: „Comunismul și gustul dictaturii nu au murit în decembrie 1989. Au supraviețuit în toți acești ani, hrănindu-se din comoditatea, indiferența și tăcerea noastră.”

Dacă Mihai Şora, la 100 de ani, în februarie, pe frig, a ieşit la protestele din Bucureşti, apoi, la 101 de ani, a fost prezent la proteste, la Alba Iulia și la Iași (pe un ger năpraznic, în 10 decembrie 2017), atunci vă arunc în față, ne-simțiților pastori baptiști și penticostali: LAȘILOR! Putori civice ce sînteți!

Voi fi tot mai vehement în a vă spune, în public sau în față, vorbe grele, să mă țineți minte și voi și alții care mă citesc.

Am mare nevoie de resurse, financiare, fizice, psihice, spirituale.

Dar am nevoie, în primul rînd, de ADEVĂR.

Mă sufoc fără DREPTATE.

Nu pot să fiu creștin fără să practic MILA.

Voi cum puteți?

Ați transformat ghetourile confesionale în comandouri de manipulare şi obedienţă.

Să vă fie ruşine!

Să vă mustre Dumnezeu!

Vă mustrăm și noi, cei care practicăm adevărul, dreptatea, mila.

Vă cerem, insistent, să vă căiți pentru simulacrul spiritual pe care îl practicați.

E uimitor cît de multe puteți spune într-o predică în ghetoul pocăiesc, dar cît de puține în spațiul public, pentru binele semenilor voștri.

Din nou, Crăciunul va fi însîngerat.

De data aceasta, cu sîngele urmașilor noștri și al urmașilor urmașilor noștri.

VOI, ne-simțiții pastori baptiști și penticostali, vărsați ACUM sîngele nepoților și strănepoților.

VOI, baptiști ofiliți și penticostali gogomani, jertfiți ACUM, pe altarul comodității voastre spirituale și al indiferenței voastre civice, VIITORUL patriei noastre.

Trimite, Doamne, balenele să-i înghită pe acești Iona cărora nu le pasă de semenii lor!

Am vrea să vină și cineva „de Dincolo” să ne anunţe ce prăpastie e între sînul lui Avraam şi locul unde se chinuie cei care au înhățat lucrurile bune pe pămînt.

Moise și prorocii! – auzim, din nou, replica Providenței divine.

Înapoi la adevăr, la dreptate, la milă, ne-simțiți (pastori) baptiști și penticostali români!

„Ți s-a arătat, omule, ce este bine, şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” (Mica 6:8)

Cum să fii creştin şi să nu protestezi împotriva legilor care nu sînt drepte?

Cum să fii creștin și să îngădui ÎN BISERICI atîta nedreptate? Atîta manipulare și obediență? Atîta minciună și bîrfă?

Atîta simulacru spiritual…

Alin Cristea, 50 de ani, Oradea

Creștin postprotestant, evanghelic moderat, baptist conservator

Blogger, catrenist, relaționist

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (49.000 de postări), al blogului RoEvanghelica (13.000 de postări) și al altor 100 de bloguri

Editorul revistei Oradea Evanghelică

Editorul revistei electronice File de istorie baptistă

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 10 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

„Alin Cristea a stârnit (mereu) mai mult interes decât toți politicienii care au trecut (sau nu) prin UEO [Universitatea Emanuel Oradea]” (Marius Teodoru, 22 octombrie 2014)

„Alin imi plac la nebunie mesajele tale teologice ce proving din enciclopedia experientei tale, imi plac ca nu sunt biased, nu ai nici o influenta, you go sola Scriptura! Mi-ar place sa citesc o carte teologica marca Alin Cristea, teologie pura.” (Felix Macovei, 21 august 2017)

„Alinierea gandirii cu exprimarea verbala/in scris. Nu am intalnit pe nimeni care sa fie atat de deschis sa descrie ce gandeste (poate pentru ca ei considera ca e nepotrivit sau nu e relevant)…dar asta inseamna sinceritate si in parte, umblare in lumina. Noi…restul..ne fortam la o piosenie de suprafata (I’m still fighting with it)” (Darius Ile, 6 iulie 2017)

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Alin Cristea – un protestatar orădean împotriva corupției din guvern, dar și împotriva corupției din instituțiile religioase

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: PROTESTEZ față de comoditatea spirituală și indiferența civică a baptiștilor și penticostalilor români

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s