21 decembrie 1989

– În Timişoara se lansează apelul la grevă generală în întreaga ţară şi se trimit emisari spre alte oraşe (Bucureşti în special) pentru a informa populaţia despre ceea ce se întâmplase şi se întâmpla în oraș.

– La Bucureşti, sperând în obţinerea adeziunii populaţiei faţă de politica sa şi a regimului totalitar, Nicolae Ceauşescu organizează un Miting cu participarea a zeci de mii de bucureşteni.

La ora 12,30, ia cuvântul Nicolae Ceauşescu care îşi exprimă hotărârea de a restabili ,,ordinea” în ţară şi de a asigura victoria socialismului în România. La foarte scurt timp, însă, se aude un vuiet nemaiîntâlnit în timpul unei asemenea manifestaţii, urmat de panică (produsă şi de grupuri dinainte organizate) şi de împrăştierea mulţimii.

– În Cluj-Napoca, pe treptele Teatrului Naţional, Doina Cornea vorbeşte mulţimii despre importanţa doborârii dictaturii. Se scandează lozinci anticeauşiste şi anticomuniste.

– Regele Mihai I adresează, prin radio BBC, un nou apel către poporul român: ,,Apelez la armata română, ca să răstoarne imediat regimul familial al impostorilor şi al Securităţii lor! Cer tuturor muncitorilor să declare şi să aplice grevă generală în toată ţara, să se formeze în ţară un guvern de generali şi elemente ale partidului, opus acestui regim! Sunt şi voi fi alături de voi toţi! Mihai!”

Revoluția din decembrie 1989. Cronologie (292 pagini)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 21 decembrie 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s