Antireformiștii (1)

Paul Negruț

Figura principală a emanuelismului negruțian e un fel de Iliescu al baptiștilor, care calcă peste oricine și peste orice, cu un zîmbet pseudofermecător, populist și nonintelectual, care îi induce în eroare pe mulți. Orice „Căposu” al opoziției îi poate însă da peste cap tacticile manipulatorii, prin apelul la adevăr și prin demnitate. În al 500-lea an de la Reforma lui Luther, baptiștii ofiliți precum Paul Negruț acționează antireformist, fără nici o viziune pentru următorii ani.

Marius Cruceru

Cel mai „reformist” dintre antiformiști, cel mai „onest” din clasa de mijloc a baptiștilor păpușari, cel mai „rotund” dintre pătrățoși, omul-orchestră al baptiștilor români încă confiscă multe spații publice în folosul său și, astfel, le capitalizează în folosul emanuelismului negruțian, al cărui reprezentant de soi este. Cel mai ratat produs al mediului confesional evanghelic românesc, fostul pastor, cunoscută personalitate gonflată, s-a reinventat în ultimii ani ca figură media care încă îi păcălește pe mulți. Orice monitorizare pe termen mediu a activității publice a Pătrățoșeniei sale dezvăluie im-postura acestui antireformist.

Samy Tuțac

Au și baptiștii români un Bombonel, care, se putea ceva mai antireformist?, a scris o carte intitulată „Este vremea pentru o nouă reformă”. Asta în timp ce gafele lui publice indicau, clar, antireformismul său. Voivodul baptist de Banat este cel mai clar exemplu de antireformism. Desele sale apariţii publice au depăşit în ultimii ani chiar şi activismul propagandistic al lui Paul Negruţ şi Marius Cruceru la un loc. Deocamdată e imposibil de cuantificat care dintre cei trei e campionul antireformismului în România evanghelică.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Antireformiștii (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s