Dumbrava minunată (224)

Viorel Pașca pe Facebook (26.11.2017):

„Poate deveni probabil plictisitor pentru multi dintre voi sa cititi mereu aceleasi lucruri in fiecare saptamana, luna de luna si an dupa an. Aceleasi povesti, suferinte si drame traite de oameni care dintr-un motiv sau altul au ajuns abandonati de familii, traind in conditii mizere, fara un adapost si ingrijirea de care au atata nevoie in aceasta grea perioada a vietii.

Pentru noi insa, fiecare zi e o provocare si fiecare bolnav trimis la Dumbrava aduce cu el o noua sansa pentru noi de a fi de folos, deosebita onoare si privilegiul de a trai bucuria unei vieti pline de satisfactie si implnire. Da, traim clipe inaltatoare, experimentand purtarea de grija a lui Dumnezeu, iar faptul ca prin ceea ce facem sunt acoperite multe din nevoile celor necajiti ne umple inima de bucurie, energie si entuziasm.

Si in aceasta saptamana au mai venit cinci bolnavi iar unul a decedat fiind inmormantat in cimitirul din sat. In rest, e liniste , lucrarile de renovare a noii case continua si probabil nu le vom termina pana vom fi nevoiti sa dam in folosinta cateva camere. Ieri am avut bucuria sa avem alaturi un grup de tineri din Timis care ne-au ajutat la diferite lucruri iar seara au cantat si au impartit dulciuri bolnavilor.

De asemenea, saptamana trecuta un roman stabilit in Austria a petrecut cateva zile in Dumbrava si Tinca incercand sa fie de folos celor de aici. L-am rugat la plecare sa ne impartaseasca un crampei din gandurile si trairile avute in scurta-i vizita , asa ca va las in compania lui iar pana saptamana viitoare fiti binecuvantati si sa aduceti binecuvantari celor din jur.

P.S.

Si a fost … Dumbrava. La plecarea de acolo, fratele Viorel m-a rugat sa scriu citeva rinduri despre cele citeva zile (mult prea putine) petrecute acolo. Mi-am tot framintat mintea incercind sa scot ceva si nu-mi iesea nicicum, pina in dimineata asta cind ajungind la munca, in mod cu totul surprinzator, unul din sefi ma intreaba fara urma de obijnuita amabilitate prezenta peste tot pe aici cum mi-a fost concediul. Initial am ezitat dar vazind ca il intereseaza in mod sincer si repet, total atipic pentru spatiul in care traiesc si mai ales avind in vedere postul meu si faptul ca lucrez doar de aproape trei luni, i-am raspuns in citeva cuvinte ca am fost intr un loc in Romania unde 230 (la momentul in care am fost eu) de oameni bolnavi, lipsiti de venituri, multi oameni ai strazii etc. sunt adapostiti, harniti si ingrjiti fara nici o plata.

I-am spus ca eu insumi sunt bulversat de ceea ce am vazut si trait acolo in acel loc pe care l-am perceput ca pe „Regatul in care domnesc compasiunea, mila si iubirea” si ca toate acestea m-au marcat profund iar amprenta lasata va fi pentru mult timp de acum incolo. Nu are rost sa va mai descriu reactia unui austriac pe care chiar eu i-am definit de multe ori ca fiind reci si impersonali. Sa mi se fi parut ca i s-au umezit ochii? Dar daca nu?

Si acum cu riscul de a fi catalogat drept patetic vreau sa-mi deschid zagazurile sufletului si sa va spun (fara a vrea sa abuzez de rabdarea dvs.) citeva din trairile mele din aceste zile .Oricit cit ar vrea omul postmodern sa scoata din ecuatie sentimentele, ele au fost si vor ramine pentru totdeauna motorul motivatiilor, atitudinilor si actiunilor noastre. Orice om, familie, comunitate si societate se ghideaza dupa principii dictate printre altele, de fapt in mod radical, de sentimentele nutrite de catre acestia.

Dau doar citeva exemple pentru a fi mai explicit. Aici in spatiul germanic, sentimentul datoriei si responsabilitatii genereaza harnicie, corectitudine, punctualitate etc. In orice relatie ceea ce da trasatura dominata sunt sentimentele care le au cei implicati unii pentru altii. Poate fi iubire, respect, teama, ura, indiferenta si multe altele . Pina la urma urmelor insusi Dumnezeu se prezinta pe Sine ca fiind Dragoste. De fel, sunt mai mult un tip de om sentimental decit cerebral. Cu toate acestea in ultimul timp i-am spus sotiei ca-mi simt sufletul uscat, sec, nu mai pot plinge, nu mai simt aproape nimic. Sincer m-am cam speriat ca este ireversibil.

Dar a venit… Dumbrava , locul pe care, pe linga numele dat de initiator (Viorel Pasca) si anume „Dumnezeu Poarta De Grija”, eu il voi defini pentru mine ca si: „Regatul in care domnesc compasiunea, mila si iubirea”. Ma opresc doar de frica de a va plictisi, spunind ca sufletul meu a revenit la viata. Am plins cum n-am mai facut-o in ultimii ani. O parte din inima mea, cum spuneam unor oameni pe care i-am cunoscut acolo si ale caror povesti de viata m-au marcat profund, ramine acolo. In acelasi timp voi purta ca pe o comoara toate trairile de care am avut parte acolo. Imi inalt multumirile in primul rind catre Dumnezeu Singurul care poarta de grija.

Mai apoi vreau sa spun: multumesc Viorel Pasca pentru ca mi-ai facut onoarea de a ma primi in echipa ta pentru aceste citeva zile! Multumesc Alin Cristea pentru consecventa si acuratetea cu care promovezi acest proiect si nu in ultimul rind, multumesc domnilor D.D., F.P. N . si altora pentru increderea cu care mi-au incredintat comorile ascunse ale sufletelor lor. Daca Cel Preainalt va ingadui, voi reveni cu siguranta la Dumbrava. Pina atunci, convins ca Cel ce poarta de grija o va face si in continuare va incredintez in mina Lui!”

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s