PROTESTEZ – 42. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (4)

1). Nu știu de ce documentul (invalid, deoarece nu are două semnături, conform articolului 37 din Statutul baptiștilor din România) e conceput în 7 puncte, 2 pagini în total.

Înștiințarea putea fi redactată în jumătate de pagină.

Evident, scopul documentului nu este să prezinte o perspectivă amplă, pentru care să fie necesare două pagini, ci să-mi dea un ultimatum, acesta fiind termenul folosit la finalul înștiințării, la punctul 7.

Toată construcția documentului nu este făcută să mă convingă pe mine de ceva. Decît, involuntar, de incompetența și tîmpenia celor care au redactat un astfel de document idiot.

Documentul nu e redactat nici pentru a convinge vreo instituție. Înștiințarea e către o persoană, nu și către o instituție.

2). Formularea „vi se aduce la cunoştinţă în scris, poziţia oficială a Bisericii Creștine Baptiste „Providența” din Oradea cu privire la ceea ce vi s-a comunicat şi verbal, în repetate rânduri, în ultimul an” este ridicolă și mincinoasă.

– Conducerea Biserica Providența își arogă ceva ce nu posedă – poziția oficială a Bisericii providența cu privire la evenimentele din acest an în care am fost implicat.

– O astfel de poziție nu mi s-a comunicat oficial verbal. Nu am avut nici o întîlnire cu Comitetul Bisericii. Comitetul Bisericii are competența și responsabilitatea de a comunica hotărîrile Bisericii.

– Discuțiile cu pastorul Bisericii Providența nu au conținut nici o astfel de comunicare. Dacă conțineau, solicitam un document scris care să conțină „poziția oficială” a Bisericii Providența.

– Autoritatea finală a unei biserici baptiste care face parte din asociația bisericilor baptiste din România este Adunarea Generală.

– Hotărîrîrile Adunării Generale sînt cuprinse în procesul verbal al întîlnirii respective. Documentul idiot pe care l-am primit nu menționează vreun număr de proces verbal al Adunării Generale (din acest an) a Bisericii Providența.

– Este menționat nr. procesului verbal din 2006, care, din nou, nu este expresia Adunării Generale, ci a Comitetului, mai exact a unei părți din Comitet.

– Între Adunările Generale, comitetul bisericii reprezintă organul COLECTIV de conducere și asministrare a activității bisericii între adunările generale. Comitetul duce la îndeplinire hotărîrile adunării generale și ajută pastorul bisericii sau consiliul păstorilor (presbiterilor) în activitatea de cîrmuire spirituală a bisericii. (Art. 34)

Tocmai lipsa de cîrmuire spirituală este acuzația principală pe care o aduc comitetului, care a refuzat să stea de vorbă cu mine.

De asemenea, au botezat pe fiica mea, 14 ani, în 4 iunie 2017, fără să fi stat de vorbă de cu mină. (Deși pastorul mi-a promis că se va sta de vorbă cu mine.)

Așadar, tocmai responsabilitățile spirituale nu au fost îndeplinite de comitet.

Ba chiar nici responsabilitățile administrative nu au fost îndeplinite de comitet. Cînd a fost botezul și pastorul a coborît în apă, eu am aprins lumina în baptisteriu.

Întocmirea unui document idiot, invalid, este o altă dovadă a lipsei de competență, de responsabilitate administrativă a conducerii Bisericii Providența.

3). Una dintre responsabilitățile de cîrmuire SPIRITUALĂ ale conducerii bisericii are de a face cu disciplina SPIRITUALĂ.

Chiar dacă implică decizii administrative, disciplina SPIRITUALĂ are de a face cu starea SPIRITUALĂ a bisericii, nu cu situațiunea administrativă.

În mesajul nr. 40 din seria PROTESTEZ am citat Art. 13 (care se referă la disciplinarea SPIRITUALĂ) și am făcut precizări și comentarii.

Măsurile disciplinarea se aplică „în scopul îndreptățirii celui vinovat”.

Aceasta este raţiunea principală a disciplinării SPIRITUALE.

Nu e cazul meu, în documentul din 2006 nu s-a precizat vinovăția mea, nici GRADUL de vinovăție.

În documentul din 2017 avem de a face cu aceeași atitudine abuzivă, nonspirituală, de tip administrativ, practicată de liderii bisericești.

La secțiunea „Despre Biserică” se precizează:

„Nu recunoaştem grade ierarhice. Cei ce primesc anumite însărcinări sunt slujitori ai bisericii, nu stăpâni care să poruncească.”

Aşadar, guvernarea unei biserici baptiste este complexă şi nu se face printr-o administrație ierarhică, precum în cazul bisericilor tradiționale.

Lucrul clar pe care îl subliniez însă acum e că una dintre însărcinările comitetului este cîrmuirea spirituală a bisericii, din care face parte și disciplinarea SPIRITUALĂ.

În cazuri fericite, CONȘTIINȚA e judecătorul care îl conștientizează pe cel vinovat.

Astfel, în Joia Mare, pastorul Bisericii Providența s-a simțit vinovat că a ezitat să-mi dea Cina (așa că am luat-o eu, după 11 ani în Biserica Providența, care nu a fost în stare, deci, 11 ani, să clarifice statutul meu membral) și imediat după terminarea slujbei a venit la mine și și-a cerut iertare pentru că a ezitat (și pentru tot din aceste zile, dacă am reținut bine).

Vezi:

PROTESTEZ – 17. Joia Mare

Tot eu am fost cel care am făcut apel la CONȘTIINȚA pastorului și în alte situații.

Am scris în 27 martie 2017: Cînd Ștefan Iluțan spune despre Alin Cristea că „singura acţiune pe care trebuie să o avem în dreptul lui este rugăciunea”, spune o mare tîmpenie.

Și am dat exemplul cu Marius Cruceru, care mi-a plătit o masă la Ziga Zaga, știind că trec prin situații foarte grele.

În urma acestei intervenții publice a mea, pastorul a binevoit să acționeze în consecință, urmînd exemplul lui Marius Cruceru.

Sînt însă situații în care conștiința nu îi convinge pe creștini (sau, dacă îi convinge, nu îi face și să acționeze, inclusiv prin compensații) și atunci se aplică disciplina SPIRITUALĂ.

Comitetul, în primul rînd, este responsabil cu disciplina SPIRITUALĂ.

Iată cîteva cazuri în care NU a fost aplicată disciplina în Biserica Providența:

UNU

Cu mai mulți ani în urmă, am fost agresat fizic în cadrul unei întîlniri a bărbaților – cineva, din Comitet, mi-a sucit mîna la spate și m-a pus cu fața la perete, de față cu ceilalți bărbați.

Cred că aveam peste 100 de kg și atunci, deci aș fi putut să mă descurc… 🙂

Nu am făcut nici un gest de apărare.

În aceeași seară, bătrînul bisericii le-a spus bărbaților că nu e bine ce i-au făcut fratelui Alin (care, cică, era exclus) și să nu plece pînă nu dă fiecare mîna cu mine. Mi-a cerut și mie să dau mîna cu toți.

Omul vinovat și-a cerut iertare și l-am îmbrățișat. Nu cred că i-am menționat numele vreodată pe Internet, cînd am povestit incidentul, în mai multe rînduri.

Nu știu ca omul să fi fost disciplinat – ar fi fost în folosul său spiritual şi în folosul spiritual al bisericii.

DOI

Acum cîţiva ani, o femeie din Biserica Providenţa a scris pe blogul cuiva că Alin Cristea ar fi fost exmatriculat de la Universitatea Emanuel.

Am precizat public că nu numai că nu am fost exmatriculat, ci că am intrat primul în grupa de teologie baptistă 1995-1999 și am terminat primul (alături de Lucian Ciupe), ba chiar mi s-a recunoscut public, în mai multe rînduri, rolul benefic pe care l-am avut în acea perioadă în rîndul colegilor mei.

După vreo 3 ani, bloggeul și-a cerut, oarecum, scuze publice că a găzduit o astfel de minciună.

Femeia a replicat că… așa a crezut ea.

Nu știu ca femeia să fi fost disciplinată, ar fi fost în folosul ei spiritual (altădată nu ar mai fi scris poate ceea ce i se năzărea) și în folosul spiritual al bisericii.

TREI

În acest an, am fost agresat fizic în timpul unei slujbe de seară la Biserica Providența de (cel puțin) unul dintre cei din Comitet. Astfel am ajuns la podea.

Am 125 de kg… 🙂

Nu știu ca omul să fi fost disciplinat. Ar fi fost în folosul lui spiritual și în folosul spiritual al bisericii.

Ar fi trebuit ca imediat să-și dea demisia din comitet.

„Demnitatea, iertarea și liniștea se pot obține dacă-ți recunoști greșelile.”, scria cineva zilele acestea.

4). Formularea „biserica „Providența” a luat hotărârea de a vă interzice accesul în incinta acesteia (inclusiv în curtea împrejmuitoare)” este ridicolă şi mincinoasă.

Conducerea Bisericii Providenţa nu este egală cu… Biserica Providenţa.

Nu se precizează procesul verbal al Adunării Generale care a luat această decizie, (care e de prim rang, nu secundară), nici un proces verbal al unei ședințe a Comitetului, care conduce biserica între Adunările Generale.

Am, deci, toate motivele să cred, pînă voi vedea un astfel de proces verbal, că e vorba, pur și simplu, de o minciună. De un abuz, e evident.

Totuși, prima problemă nu e că e vorba de (încă) un abuz, ci că în felul acesta, administrativ, în care se abordează probleme SPIRITUALE (minciuna e o infracțiune spirituală, i se spune… păcat) diluează semnificativ nivelul spiritual al conducerii bisericii, respectiv al bisericii.

În loc să fie abordate problemele SPIRITUALE de către Comitetul responsabil cu cîrmuirea SPIRITUALĂ (ceea ce implică multă bătaie de cap, mult timp consumat, multă luptă spirituală), este organizat atacul asupra cetățeanului Alin Cristea.

Păi eu am avut un rol important în această biserică, ba chiar am în continuare… 🙂

Identitatea mea nu poate fi redusă la cea de… cetățean. 🙂

Eu am o identitate publică de tip SPIRITUAL. Anul trecut, în mai, la aniversarea a 20 de ani de existență a Bisericii Providența, a fost menționat public numele meu între cei care au propovăduit Evanghelia în Biserica Providența.

Să fim atenți, așadar, la identitatea de tip SPIRITUAL, nu la identitatea de tip instituțional.

Nivelul spiritual de care dau dovadă cei din conducerea actuală a Bisericii Providența are de a face faptul că ei nu se confruntă cu problemele SPIRITUALE ale comunității pe care o slujesc.

Are de a face cu apetența lor pentru chestiunile de ordin administrativ.

Acolo unde CONȘTIINȚA nu acționează în mod clar, acolo unde nivelul SPIRITUAL e scăzut, acolo unde este activism, inginerism nonvital, apar abuzuri.

Documentul idiot (invalid) conține minciuni, dezinformări, amenințări și tîmpenii.

PROTESTEZ!

Alin Cristea, 50 de ani, Oradea

Creștin postprotestant, evanghelic moderat, baptist conservator

Blogger, catrenist, relaționist

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (49.000 de postări), al blogului RoEvanghelica (12.000 de postări) și al altor 100 de bloguri

Editorul revistei Oradea Evanghelică

Editorul revistei electronice File de istorie baptistă

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 10 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

„Alin Cristea a stârnit (mereu) mai mult interes decât toți politicienii care au trecut (sau nu) prin UEO [Universitatea Emanuel Oradea]” (Marius Teodoru, 22 octombrie 2014)

„Alin imi plac la nebunie mesajele tale teologice ce proving din enciclopedia experientei tale, imi plac ca nu sunt biased, nu ai nici o influenta, you go sola Scriptura! Mi-ar place sa citesc o carte teologica marca Alin Cristea, teologie pura.” (Felix Macovei, 21 august 2017)

„Alinierea gandirii cu exprimarea verbala/in scris. Nu am intalnit pe nimeni care sa fie atat de deschis sa descrie ce gandeste (poate pentru ca ei considera ca e nepotrivit sau nu e relevant)…dar asta inseamna sinceritate si in parte, umblare in lumina. Noi…restul..ne fortam la o piosenie de suprafata (I’m still fighting with it)” (Darius Ile, 6 iulie 2017)

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Alin Cristea – un protestatar orădean împotriva corupției din guvern, dar și împotriva corupției din instituțiile religioase

Din seria SCRISORI DESCHISE

Reformațiunea administrativă și antireformismul spiritual – Scrisoare deschisă către Marius Birgean și Emil Bartoș (11.11.2017)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Emanuel din Oradea (01.06.2017)
Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România – 30 mai 2017
Ionescu la Capitală – Scrisoare deschisă către Biserica Penticostală Betel din București (30.05.2017)
Ionescu în deplasare – Scrisoare deschisă către Biserica Penticostală Poarta Cerului din Timișoara (27.05.2017)
Despre Cristian Ionescu – Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara (24.05.2017)
Egoismul penticostalilor – Scrisoare deschisă către conducerea Cultului Penticostal din România (23.05.2017)
Scrisoare deschisă către Ben-Oni Ardelean și ceilalți parlamentari evanghelici prezenți duminică, 26 februarie 2017, la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa (27.02.2017)
Scrisoare de dispreț față de baptiștii și penticostalii orădeni (11.02.2017)
Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România (07.07.2016)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara – 25 aprilie 2016
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara (04.02.2016)
Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România (29.04.2015)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Golgota din Arad (17.02.2015)
Scrisoare deschisă către conducerea Cultului Penticostal din România (13.11.2014)
Scrisoare deschisă către Federaţia Baptistă Europeană (24.09.2013)
Scrisoare deschisă către pastorul Petrică Vidu (17.03.2012)

Din seria PROTESTEZ au apărut 42 de postări:

1. PROTESTEZ (26.03.2017)
2. Minciuna pastorului Ștefan Iluțan (27.03.2017)
3. PROTESTEZ – Replică lui Ştefan Iluţan (27.03.2017)
4. PROTESTEZ – 1 aprilie 2017 (01.04.2017)
5. PROTESTEZ – Stop mersului la biserică (02.04.2017)
6. PROTESTEZ – 6. Discernămîntul (03.04.2017)
7. PROTESTEZ – 7. Comitetul (03.04.2017)
8. PROTESTEZ – 8. Avanpremieră (04.04.2017)
9. PROTESTEZ – 9. A fost ora 19.00 (04.04.2017)
10. PROTESTEZ – 10. Cazuri și necazuri cu baptiști orădeni în presă (05.04.2017)
11. PROTESTEZ – 11. Puterea cuvintelor sau puterea IDEILOR? (08.04.2017)
12. PROTESTEZ – 12. Adevărul. Introducere (09.04.2017)
13. PROTESTEZ – 13. Adevărul. Alin Cristea (10.04.2017)
14. PROTESTEZ – 14. Adevărul. Teofil Stanciu (11.04.2017)
15. PROTESTEZ – 15. Adevărul. Post-adevăr (12.04.2017)
16. PROTESTEZ – 16. Adevărul. Adevărul nu poate fi compromis (13.04.2017)
17. PROTESTEZ – 17. Joia Mare (14.04.2017)
18. PROTESTEZ – 18. Vinerea Mare. Ghetoizarea (14.04.2017)
19. PROTESTEZ – 19. Sîmbăta Mare. Glorioasa Tăcere (15.04.2017)
20. PROTESTEZ – 20. Învierea. Îngerii (16.04.2017)
21. PROTESTEZ – 21. Ziua Mondială a Libertății Presei (04.05.2017)
22. PROTESTEZ – 22. Cultura protestului (06.05.2017)
23. PROTESTEZ – 23. Vocile critice la adresa emanuelismului negruţian (19.05.2017)
24. PROTESTEZ – 24. La Clubul Baptist Providenţa nu e voie în pantaloni scurţi (25.06.2017)
25. PROTESTEZ – 25. Scurte, despre papagali (26.06.2017)
26. PROTESTEZ – 26. Betoane și orhidee (29.06.2017)
27. PROTESTEZ – 27. Betoane și orhidee (2). Și despre deprimanta întîlnire de joia (30.06.2017)
28. PROTESTEZ – 28. Betoane și orhidee (3). Și gardieni (02.07.2017)
29. PROTESTEZ – 29. Betoane și orhidee (4). Și gardieni. Dar onoare? (03.07.2017)
30. PROTESTEZ – 30. Scurte, despre papagali (2) (04.07.2017)
31. PROTESTEZ – 31. Prohibiția Providenței (07.07.2017)
32. PROTESTEZ – 32. Din nou gardieni, din nou recursul la ADEVĂR (04.09.2017)
33. PROTESTEZ – 33. Din nou gardieni, din nou recursul la ADEVĂR. Completări (04.09.2017)
34. PROTESTEZ – 34. Guvernarea eclesială (1). Principii (07.09.2017)
35. PROTESTEZ – 35. Iar n-am fost lăsat să intru în Biserica Baptistă Providența din Oradea (21.10.2017)
36. PROTESTEZ – 36. Adevărul înainte de toate (27.10.2017)
37. PROTESTEZ – 37. Despre o sesizare și despre imaturitate spirituală (09.11.2017)
38. PROTESTEZ – 38. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea (17.11.2017)
39. PROTESTEZ – 39. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (1) (18.11.2017)
40. PROTESTEZ – 40. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (2) (18.11.2017)
41. PROTESTEZ – 41. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (3) (19.11.2017)
42. PROTESTEZ – 42. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (4) (23.11.2017)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s