Mențiuni despre Gligor Cristea în Glasul evangheliei (1931-1933)

– În ziua de 26 Iulie frații din comuna Ohaba jud. Alba, au avut un botez, au fost 17 persoane, botezul a fost îndeplinit de fr. Gligor Cristea.

Glasul Evangheliei, August 1931

– În ziua de 13 Sept. în comuna Tăuț au fost botezate 5 suflete, de către fr. G. Cristea.

Glasul Evangheliei, Septembrie 1931

– CONFERINȚĂ

În ziua de 13 Dec. a. c, Bisericile de pe Valea Ampoiului, au avut conferința anuală, s’a dat raportul financiar de fratele P. Truţa, Biserica Ampoiţa, a fost prima în regulă cu dărnicia. Tot în aceia cofnerinţă a fost ales ca Diacon, fr. Victor Opruţa din Ampoiţa. ordinarea va fi la Alba-Iulia. Îi dorim succes bun în via Domnului. Frații S. Țion și I. Oprea (Șeușa împreună cu lucrătorul cercului, au arătat din fapte 6, 2-6; I Tim. 3, 8-13. datorințele unui diacon. În urmâ s’a făcut o. colectă în favorul Comunitatii.

G. Cristea

Glasul Evangheliei, Decembrie 1931

– În a II-zi de Paști a. c. în com. Pâclișa jud. Alba s’a dat o frumoasă serbare, a Şcoalei Duminecale; condusă de fr. S. Ţion.

Fraţii din Alba-Iulia (Partoş) au participat la programul serbărei cu corul vocal, asemenea şi fraţii pred. 6h. Cristea şi S. Gavriş au servit cu frumoase îndemnuri, au mai vorbit în faţa publicului şi fraţii I. Ciortea Gh. Boşorogan şi alţii.

– Ir ziua de 8 Mai a. c. s’a celebrat căsătoria religioasă a fr. Hîlga Loghin cu sora FLoarea Jorj, în biserica din Ampoiţa jud. Alba.

Serviciul a fost oficiat de lucrătorii GI. Cristea şi V. Opruţa.

Glasul Evangheliei, Iunie 1932

– Pe ziua de 28 August a. c. noi frații din Alba-Iulia și Partoș am pornit în zorii dimineții cu un autocamion spre comuna Almașul Mare, unde am fost chemați la sărbătorirea unui botez. […]

Pe lângă casa de rugăciune curge pârâiaşul ce alimentează roata morii. Acolo s’a pus un stăvilar apei, astfel încât la ora 2 ne+am îndreptat spre acest baptisteriu natural.

Fratele Gavris a citit cuvântul referitor la botez, iar fr. Gligor Cristea, în cuvinte tari și bine simțite a vorbit de înoirea vieții și facerea faptelor vrednice de pocăință în urma cărora ăpate cineva primi botezul și nu creștinismul putred în care trăiesc oamenii azi.

Apoi fr. Gavriș a întrat în apă botezând cele 8 suflete strânse de Domnul din mai multe părți.

– Pe ziua de 4 Septemvrie a. c. deasemenea noi frații din Alba-Iulia și Partoș am pornit de cu noapte spre comuna apropiată Ampoița. […]

Ora de rugăciune a fost ţinută deasemenea de fr. Onea iar Serviciul Divin de Fr. Gavriş şi Cristea.

Vremea mesei sosind am fost toţi fraţii – mulţime mare invitați într’o familie de prieteni, cari urmau să primească botezul atunci.

La ora 2 ne-am coborât la râu, care avea de-o parte și de alta a râului, sălcii tremurătoare. A vorbit fr. Ciortea și Cristea despre adevăratul botez pe care însuși Domnul Isus l’a înfăptuit pentru a „împlini dreptatea lui Dumnezeu”. Corul vocal din Partoș a împodobit acest Serviciu Divin.

Apoi fr. Cristea a pășit în apă, urmat de cele 11 persoane din diferite localități, pe cari, în urma unei frumoase mărturisitri, în fața poporului nespus de numeros, i-a botezat.

Glasul Evangheliei, Septembrie 1932

– În ziua de 16 Sept. a. c. s’a sărbătorit cununia religioasă a fr. Ioan Baba din Cricău cu soria Sofia Cenuşa din Abrud-sat Soharu.

Serviciul Divin s’a ţinut la Biserica din Abrud-sat de către fr. Vasile Furdui și Gligor Cristea.

– Pe ziua de 16 Octombrie a. c. s’a celebrat cununia religioasă a fr. Ioan Popa cu sora Emilia Neme din Craiova. Actul cununiei a fost îndeplinit de către fr. P. Boşorogan ajutat de fr. Gligor Cristea.

Glasul Evangheliei, Octombrie 1932

 

NOTĂ

Gligor Cristea fost unul dintre pionierii credinței baptiste în România, fiind pastor la Alba Iulia, în anii ’20, în Dobrogea în anii ’30-’40 şi în Petrila (Valea Jiului) în anii ’50-’80.

Vezi: In memoriam Gligor Cristea (1897-1988)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mențiuni despre Gligor Cristea în Glasul evangheliei (1931-1933)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s