Un comentariu pe contul Facebook al lui Marius Cimpoae – 14 octombrie 2017

O simplă întrebare a iscat mesaje agresive din partea mai multora, printre care Steven V. Bonica și Harry Miheț.

Mai jos am selectat cîteva dintre comentarii, la care am participat și eu.

Marius Cimpoae: Poate cineva să confirme sau să infirme dacă cele de mai jos sunt sau nu adevărate: „KIM DAVIS – O fostă deținută, căsătorită de patru ori, care a născut doi copii în afara căsătoriei” sursa vice.com Întreb asta în contextul în care doamna din imagine este invitatul principal al mai multor conferințe organizate de Coaliția pentru Familie…

Steven V. Bonica: Marius, mă întristează modul tău de a arunca atât de ieftin și iresponsabil o întrebare la care găsești până și pe „goaglă” răspunsul. Simt o răzvrătire față de efortul multor alți născuți-din-nou care realizează ce înseamnă ”du-te și nu mai păcătui”. Nu doar o poruncă, dar și o confirmare a harului și dragostei divin. Mă așteptam de la cineva la talia ta … la o cu totul altă atitudine. Chiar m-ai întristat, dar… sunt convins că dincolo de un zâmbet nu-mi vei acorda mare atenție mesajului. Domnul să aibe milă și să te ajute să ajungi la deplina cunoștință a tainei dragostei Sale.

Marius Cimpoae: acord o mare atentie tuturor mesajelor. Si daca e sa te parafrazez as spune: „Simt o razvratire” fata de cei care nu raspund direct la intrebari. Am intrebat daca e adevarat sau nu ce s-a scris despre femeia aceasta?! In loc sa scrieti mesaje kilometrice pe langa subiect era cred ca mai util si mai intelept ca cei care o cunoasteti pe aceasta femeie sa fi luat fiecare afirmatie si sa o fi clarificat

Harry Mihet: Cei care credeti in Hristos dar o judecati pe Kim: Imi pare rau sa vad ca cumparati si regurgitati argumentul avansat de dusmanii pocaintei si a Libertatii. Daca va-ti fi deranjat sa ascultati marturia lui Kim inainte ca sa dati apa la moara celor care o urasc, ati fi vazut cum o femeie pacatoasa da slava lui Hristos ca a avut mila de ea si a rascumparat-o. In opinia voastra, dupa ce Kim sa pocait de trecutul ei murdar, si a fost facuta o faptura noua conform Scripturii, cand au venit homosexualli la ea sa ii ceara sa pacatuiasca ea trebuia sa le zica: „Da, nici o problema, intrucat si eu am fost o pacatoasa, asa ca n-am voie sa am acum ori nici odata o constiinta curata inaintea lui Dumnezeu, si deci va ajut sa pacatuiti.”

Kim nu a cerut sa devina o vedeta internationala. I-ar fi placut sa-si traisaca viata noua in pace, liniste si anonimitate. Homosexualii puteau merge la 136 alti functionari sa-si primeasca certificatele de „casatorie” nefireasca, dar au venit la ea tocmai din cauza credintei ei, si tocmai ca sa o cuceresca.

De la cei care nu-l cunosc pe Dumnezeu, ma astept sa aud argumentul acesta. Dar de la cei care il cunosc pe Dumnezeu, ba chiar si predica iertarea pacatelor, sunt surprins sa aud ca spun (sau ca insinueaza) ca Dumnezeu nu poate folosi un fost pacatos (ca si Saul/Pavel) sa faca lucruri mari dupa pocainta lui.

Va las cu 1 Corinteni 1:26-31

26 De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi care aţi fost chemaţi: printre voi nu sunt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales. 27 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari. 28 Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt, 29 pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu. 30 Şi voi, prin El, sunteţi în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare, 31 pentru ca, după cum este scris: „Cine se laudă să se laude în Domnul”.

Marius Cimpoae: Harry Mihet, cu tot respectul, din ce scrii înțeleg că mai nou este interzis să pui întrebări?? Vrei să înțelegi că am pus nişte întrebări? Ce era aşa de greu să spuneți dacă e adevărat sau nu ce s-a scris sau dacă este ceva adevărat sau dacă nu este nimic adevarat?!

Harry Mihet: Daca ai intrebari proaste, punele in privat. Banuiesc ca citesti ziarele si sesizezi ca intrebarea ta se alineaza perfect cu acuzarea neo-marxistilor care cauta sa distruga Libertatea si Familia. In loc se le dai apa la moara, afla Adevarul si apoi luptate pentru el.

Marius Cimpoae: Cred că întrebările mele nu sunt mai proaste decât răspunsurile voastre… Nu eu sunt cel care le dau apă la moară, ci voi..despre voi scriu jurnaliştii

Harry Mihet: Atunci ajutane pe noi nu pe ei, ca suntem in aceasi echipa.

Marius Cimpoae: Intenția mea primară a fost să aflu dacă ce scriu cei de la vice. com este adevărat. Din ceea ce s-a scris aici am înțeles că toate afirmațiile pe care le-am citat sunt adevărate. În acest context, a doua intenție pe care o am este aceea de a atrage atenția că este posibil ca demersurile Coaliției să fie compromise în momentul când se asociază cu astfel de persoane. A fost momentul #tăriceanucincisoții și acum se pare că este momentul #Davispatrusoți, ceea ce este o gafă strategică impardonabilă pentru Coaliție!

Marius Cimpoae: Sunt în aceeaşi echipă cu voi şi susțin demersul Coaliției, dar cred că sunt nişte probleme foarte mari de comunicare… Aceste probleme pot să aducă foarte mari deservicii demersului.

Alin Cristea: Nu toti cei care pun intrebari si gindesc pe cont propriu sint manipulati de dusmanii Coalitiei pentru Familia. Care a facut si face marea greseala de a gindi maniheist. Mihai Maci, bunaoara, unul dintre marii eseisti ai Romaniei, a scris inca din 9 iunie un articol intitulat: Esecul Coalitiei pentru Familie. Din punctul meu de vedere (care conteaza in contextul circulatiei informatiilor in mediul confesional evanghelic romanesc, si nu numai), Coalitia pentru Familie a ratat sansa de a dezbate un subiect atit de important in societatea romaneasca. Anul 2016 a fost un an nesperat de bun pentru evanghelicii romani, care s-au conectat, nonvolitiv, cu societatea romaneasca prin doua evenimente majore – Cazul Bodnariu si romanul Sarbatoarea Corturilor, pentru prima oara un roman important din cultura romana are pocaitii ca fundal de baza. Nu am pretentia ca liderii Coalitiei pentru Familie sa faca TOATE felurile de munca relationala necesara, dar sint absolut convins ca ar fi trebuit sa se relationeze nu doar prin sisteme (religioase), ci si prin RETELE (pe vremea lui Ceausescu prin reletele ilegale s-au introdus Biblii si literatura religioasa in tara – ASTA a fost contributia esentiala a pocaitilor, nu vreo Uniune de biserici baptiste sau penticostale). Ca sa inchei intr-o nota personala, eu, care sint divortat doar o data (am facut recurs acum 5 ani), as fi incintat sa beneficiez de o treime din simpatia de care se bucura Kim Davis. Nu e ciudat ca prezumtia de reabilitare se aplica pacatosilor mai mari decit pacatosilor mai mici?

Steven V. Bonica: Marius, de când este vice o sursă atât de încredere sau interesantă? Eu nu îmi pierd vremea apărând sau discutând ce scriu ei. Tu însă alegi să le faci pedestal. Le-ai făcut aici o reclamă nemeritată. Te-ai aliat în final cu ei de dragul de a trage palme. Chiar nu ai altceva de făcut? Nu mai ai inspirație pentru a scrie ceva mai folositor? Argumentele tale sunt toate din același unghi ieftin și superficial care preferă să dea palme unui frate decât să-și ierte o soră (!!!). Dumnezeu să aibe milă și să-ți deschidă mintea și inima!

Alin Cristea: Comentariile agresive ale celor de aici, mai ales ale lui Harry Mihet si Steven V. Bonica, indica clar lipsa abilitatilor de comunicare cu cei din propria tabara (ceea ce e cunoscut, nu-i asa?, in mediile pocaitilor, unde sint agresati cei care pun intrebari si gindesc pe cont propriu). Si constituie o confirmare a deciziei pe care am anuntat-o acum citeva saptamini de a NU vota la referendum. Urmind sa precizez motivele intr-o postare ulterioara.

Debby Ursu: Wiki shows 3 divorces, 1994, 2006, and 2008, remarrying her second husband in 2009.. She became an Apostolic Christian in 2011, so the divorces took place before she became a follower of Jesus. As for being jailed, it is well known that she was locked up briefly for denying marriage licenses to same sex couples.

Harry Mihet: Deci, imi pare rau ca in toata America nu am gasit nici un Crestin fara cusur care a fost incarcerat pentru credinta lui, ca sa-l aduc in Romania sa-si spuna marturia, si care sa uneasca pe TOTI iubitorii de Libertate in apararea libertatii. Cand il voi gasi, voi fi sigur sa il aduc ca sa putem lucra cu toti impreuna. Pana atunci, va sfatuiesc, daca imi permiteti, sa nu va „atrageti atentia” uni la altii in public, si sa va uniti impreuna, pentru ca cei cu care luptam sunt uniti. Fiti binecuvantati.

Alin Cristea: Domnule Harry Mihet, imi exprim speranta ca doar oboseala dupa turneul din Romania va face sa va exprimati fara coerenta ideatica, teologica, teleologica si retorica. Incerc, de asemenea, sa pricep de pe ce pozitie ne… sfatuiti. Eu, de exemplu, imi revendic statutul de om inteligent, care gindesc pe cont propriu si sint deseori pe pozitia de a-i sfatui eu pe altii. Ca formator de opinie, sint dezgustat si profund ingrijorat de modul in care faceti chemarea la unitate. Nu incerc sa subminez ideea ca momentul actual este important, din mai multe puncte de vedere, pentru viitorul moral al patriei. Dar bisericile au fost INTOTDEAUNA pina acum interesate de valorile morale, care nu au fost descoperite de Coalitia pentru Familie. Sigur, unele biserici au fost mai active, alte mai putin. Sint de 5 ani in grupul de organizare al Marsului pentru Viata Oradea (ca sa nu mai amintesc faptul ca sint cea mai ampla si de calitate sursa de informatii despre evanghelicii romani din tara si diaspora) si stiu foarte bine cit au lipsit liderii evanghelici de la astfel de manifestari publice, liderii astia care se fitiie acum pe la o droaie de tribune publice. Unitatea nu se face politic, domnule Harry Mihet, efectele politice sint consecintele unei memorii colectice, ale unor parametri social-culturali la care evanghelicii romani participa prea putin.

Alin Cristea: E vreo uimire ca a fost plimbata Kim Davis in toata Romania, cit timp Tariceanu 5 sotii a fost primit la „singura universitate baptista conservatoare acreditata din Europa”?

Baptiştii români au protestat pe Facebook faţă de prezența lui Călin Popescu Tăriceanu la Universitatea Emanuel din Oradea

UPDATE 14 octombrie 2017, 09.40

Ovidiu Patrick: Luați-vă de Papa de la Roma ca a pus-o pe Kim Davis sa se roage pentru el la întâlnirea dintre cei doi. Papa Francisc a numit-o erou pe Kim.

Alin Cristea: Faptul ca Papa a numit-o erou pe Kim Davis nu are de a face cu chestiunea in discutie – prezenta ei in Romania este o gafa a Coalitiei pentru Familie?

Ovidiu Patrick: Ma gândeam ca daca Papa si-a asociat imaginea cu ea, de ce nu ar face acest lucru si alte denominații ce formează coaliția
Îmi place

Alin Cristea: Chestiunea asocierii imaginii este una extrem de complexa. Si oamenii inteleg lucruri diferite in legatura cu aceasta chestiune. Papa isi poate permite unele gesturi, dar nu TOATE gesturile. In discutie nu e daca Kim Davis este erou. In discutie e daca prezenta ei in Romania e benefica pentru Coalitia pentru Familie. Comutind discutia pe un palier mai sensibil, dar mai important, putem observa caracterul POLITIC al actiunilor Papei si al actiunilor Coalitiei pentru Familie. Virgil Achihai scria zilele trecute ca Biserica nu este nici partid, nici sindicat, nici ong. Asadar, natura actiunilor bisericii ar trebui sa fie diferita de natura actiunilor organizatiilor (fie ele si religioase). Reforma de acum 500 de ani a facilitat tranzitia autoritatii spirituale dinspre institutionalizare spre un palier mult mai amplu si mai greu de controlat de institutii. Asocierile pot cistiga pe palierul institutional, dar nu neaparat pe palierul autoritatii spirituale. Oameni precum Wurmbrand sau Iosif Ton ramin autoritati spirituale, ceea ce, in contextul social-cultural, e mult mai important decit… cite divizii de tancuri are Papa (cum era curios Stalin).

Igna Dani: De ce intrebarea nu a inclus si acest aspect al vietii ei ? Deci : Este adevarat ca doamna Kim Davis, dupa ce a fost nascuta din nou a devenit erou, platind cu inchisoarea pentru credinta ei lucrul acesta fiind recunoscut chiar de Papa ? E doar o simpla intrebare :)))

Alin Cristea: Nu, nu este o simpla intrebare. Este o interogatie ideologica. Care, daca primeste raspuns, clasifica oamenii in exact doua categorii. Ideologia este dusmanul adevarului. Din punctul acesta de vedere, Coalitia de Familie, prin actiunile sale ideologice – care are intre consecinte agresivitatea din comentariile de aici fata de preopinenti – este dusmanul adevarului. SImplul fapt ca discutam despre o persoana – cind, de fapt, ar trebui sa ne intereseze adevarul despre 1) o organizatie si 2) blocarea demersului – indica confuzie si lipsa de discernamint. Istoria Bisericii e plina de astfel de momente, in care o cauza devine pretextul pentru abuzuri si agresivitate. Reamintesc ce scria Virgil Achihai: „Greșeala de nepermis ar fi să procedez la fel ca susținătorii luptei pentru legiferarea altor principii după care se poate întemeia o FAMILIE! Manifestează ei, manifestăm și noi. Ies în stradă ei, cu pancarte, cu copii, ieșim și noi. Din păcate multe mesaje ale unor credincioși sunt populiste, politicianiste, emoționale. Emoția trece, populismul nu rezistă încercării timpului. Un discurs public al unui creștin nu trebuie să se bazeze pe afirmații populiste și mesaje ultimative. […] Biserica nu este nici partid, nici sindicat, nici ong.”

Alin Cristea: Exista diverse paliere de informatii – intrebarea intiala viza informatii care sint suficient de clare (despre divort). Pe cind a afirma despre cineva ca este nascut din nou presupune cu totul alt tip de informatii, pe care, de obicei, le numim opinii sau convingeri. Iar in SUA exista obiceiul multora de a spune ca sint nascuti din nou (ca indice social-confesional) precum in Romania multi ortodocsi, prea multi, spun ca sint crestini.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s