Răscumpărarea memoriei (20)

Romania Evanghelica

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

“Apariția mișcării dizidente în rândurile penticostalilor este legată de decizia de unificare a tuturor penticostalilor sub un singur steag. Ingerințele tot mai mari ale Statului în viața Bisericii Penticostale au determinat dezvoltarea rapidă a mișcării dizidente. Pe măsură ce apăreau noi legi, care erau acceptate cu obediență, unii credincioși penticostali părăseau bisericile recunoscute și se alipeau grupărilor dizidente. Evoluția mișcării penticostale dizidente este greu de cuantificat. Datele statistice despre aceștia sunt aproape inexistente, fiindcă, ferindu-se să fie “scriși pe Pământ”, nu figurau pe niciun fel de liste.

Penticostalii dizidenți reprezintă un caz singular prin prisma faptului că nicio altă Biserică nu s-a scindat din pricina obedienței liderilor față de puterea atee. Atât Bisericile tradiționale, cât și cele evanghelice, au fost supuse la presiuni și manipulări până ce s-a reușit instalarea unei conduceri aservite puterii…

Vezi articolul original 439 de cuvinte mai mult

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s