La mulţi ani, Teofil Stanciu (16.09.2017)

Teofil Stanciu este cel mai bun eseist din blogosfera evanghelică, a fost membru în celebrul grup de poeți evanghelici „Cuvinte la schimb” şi este editor coordonator la Editura Casa Cărții, are masterat în filologie. Face parte din Biserica Baptistă Providența din Oradea. Este căsătorit și are doi copii.

Alin Cristea (ianuarie 2012): Drezina lui Teofil Stanciu constituie unul dintre puținele bloguri evanghelice realmente interesante, care poate fi recomandat oricînd, cu entuziasm, atît cititorilor evanghelici cît și celor din alte confesiuni. Textele lui Teofil Stanciu sînt rezultatul unor reflecții (sport practicat de nu prea mulți evanghelici, epuizați de cotidianul vieții în ghetoul confesional evanghelic și pe străzile cartierului provincial românesc), transcrise cu talent și transpirație, într-un spirit nobil care tînjește după transcendent.

Alin Cristea (martie 2017): Într-o perioadă de tranziție complicată, cu convulsii și speranțe, pentru evanghelicii români, Teofil Stanciu a oferit, prin eseurile sale, nu doar o privire de ansamblu asupra unor fenomene ale mediului confesional evanghelic românesc, ci a constituit un turnesol care a revelat spectrul cromatic al unui mediu religios minoritar bîntuit de clișeizare și ghetoizare.

Triada Teofil Stanciu – Dionis Bodiu – Marius Corduneanu a constituit, în acești ani de obezitate blogosferică, o escadrilă de avangardă care a survolat perimetrul confesional evanghelic cu o eficacitate pe care ar fi trebuit să o obțină o revistă a evanghelicilor din România, care însă nu a existat și nu sînt semne că va exista.

Vezi grupaj de poze și video: La mulţi ani, Teofil Stanciu (16.09.2016)

Cele mai citite postări pe blogul DREZINA (16.09.2017)

De frecventat contul Facebook Teofil Stanciu, unde reflecțiile incisive ale orădeanului nu sînt augmentate, din păcate, de replici pe măsură.

Iată cîteva mostre:

– Sindicatele din învățământul preuniversitar sunt o parodie sinistră a sindicatelor din vremea comunismului: niște structuri paralele folosite pentru beneficii, influență, ascensiune fără competență și fără competiție. (16 septembrie 2017)

– Privind la criteriile de selecție, componența, activitatea și cinismul actualului guvern, până și cel mai înverșunat ateu sau agnostic ar trebui să ia foarte în serios (măcar ca ipoteză) existența diavolului. (14 septembrie 2017)

– Creștinii își afirmă public morala, în loc să-și afirme public credința. / Prezintă creștinismul ca pe-un mod de viață, în loc să-l prezinte ca pe un mod de moarte. (10 septembrie 2017)

– Zeul eficienței financiare multe victime va mai face până să înțeleagă și șefii de instituții religioase că n-ar trebui să i se permită acestui zeu să stabilească criterii în „lucrările” spirituale. (10 septembrie 2017)

– Prin faptul că reformatorii „au pus Biblia în mâna poporului” ar fi foarte greșit să se înțeleagă că au pus Scriptura la libera interpretare a fiecărui credincios. (11 august 2017)

– Creștinul angajat ideologic se află mereu în pericol de falsificare a realității. (3 august 2017)

– Pe lume nu există doar informație, ci și frumusețe, fantezie, mister, înțelepciune. (8 iulie 2017)

– Din păcate, UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea. Or acceptarea unor puncte de vedere diferite, critice, antipatice este un semn de normalitate, care ar putea dovedi că adevărul este mai prețuit decât supușenia slugarnică. (24 martie 2017)

UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La mulţi ani, Teofil Stanciu (16.09.2017)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s