BBSO a murit. Trăiască BBSO!

Zilele trecute a avut loc una dintre cele mai (ne)așteptate tranziții ale evanghelicilor români postdecembriști.

BBSO, așa cum îl știm, așa cum îl gustăm, așa cum îl iubim, a murit.

În locul lui a apărut urmașul său, un BBSO care promite multe și care va fi ocupat, poate pînă la epuizare, cu proiectul de construcție.

Cît timp va exista acest obiectiv, probabil cei din BBSO vor fi uniți în vederea împlinirii dezideratului.

DUPĂ finalizarea proiectului de construcție va veni provocarea cea mare, dacă e să dăm crezare pastorului Teodor Bulzan, Biserica Betania:

„Este evident că într-un proces greu de construcție ca acela în care fusesem și noi rămân probleme nerezolvate, în special cele legate de nevoile personale, de relaționare etc. Așa se face că există un mare examen pe care-l dă orice biserică la trecerea de la finalizarea unui proiect de construcție la, să zicem „viaţa normală a bisericii”. Am văzut multe eșecuri în această etapă a vieții unei biserici. Mulți pasori și multe biserici au eșuat în continuarea lucrării spirituale după ce, până la un moment dat, cele mai multe probleme rezolvate țineau de construcție.” (La 25 de ani, Editura Betania, 2016)

S-ar putea ca, pentru prima oară în istoria evanghelicilor români, construcția unei biserici să fie monitorizată în spațiul virtual.

Mai presus de toate, însă, monitorizarea angelică din spațiul REAL, cel al Împărăției Cerurilor, contează. Acolo s-au monitorizat toate construcțiile de pînă acum.

Probabil multă întristare s-a produs în cazurile, numeroase, în care ekklesia (congregația, adunarea) s-a transformat în… biserică.

Niciodată ekklesia nu este un loc.

În traducerea sa a Noului testament, pentru cuvântul ekklesia Luther a folosit termenul echivalent de «congregație» sau «adunare». Luther a înțeles că ekklesia noutestamentală nu este un lucru, o instituție, ci mai degrabă o comunitate de persoane, o comuniune.

Oare o să înțeleagă și (noul) BBSO, puii emanueliștilor, asta?

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s