PROTESTEZ – 27. Betoane și orhidee (2). Și despre deprimanta întîlnire de joia

Dacă uneori miroase a căcat la Providența, atunci înseamnă că iar s-au căcat pe ei de frică cei din comitet cînd l-au văzut pe Alin Cristea la biserică…

Interesul pentru betoane și orhidee – în detrimentul lucrurilor care NU se văd, care nu sînt trecătoare, Împărăția lui Dumnezeu e neprihănire, pace și bucurie în Duhul Sfînt – e o boală (postdecembristă) care a pervertit menirea Bisericii.

Uneori, văzînd cît de neglijat e Duhul Sfînt la baptiști, mă întreb dacă ei cred în… Sfînta Treime!

Scriam ieri că interesul pentru betoane și orhidee se vede în următoarele atitudini concrete:

1. Ați avut timp și și ați cheltuit resurse IMPORTANTE pentru betoane și orhidee la ferestre, dar nu v-ați făcut timp și nu ați cheltuit resurse IMPORTANTE pentru site-ul bisericii, care nu e funcțional de cel puțin 1 an.

2. Ați avut timp de betoane și orhidee, dar nu v-ați făcut timp să discutați cu mine. Ați botezat-o pe fiica mea FĂRĂ să discutați măcar o dată, deși mi s-a spus că se va discuta cu mine.

3. Ați avut timp de betoane și orhidee, dar n-ați venit, măcar o dată, să vă rugați cu mine, acasă la mine. Sau în altă parte. De 4 ani şi jumătate stau în chirie, la 15 minute pe jos de biserică.

4. Ați avut timp de betoane și orhidee, dar nu ați ieșit la protestele pentru familia Bodnariu (decît cîțiva), nici la Marșul pentru Viață (decît cîțiva), nici la protestele din ianuarie-februarie (decît cîțiva). Cu alte cuvinte, ratați marile momente ale societății în care trăiți.

Mai adaug încă două atitudini concrete (care indică direcţia greşită pe care vă trăiţi creştinismul, în ceea ce priveşte strategia şi relaţionarea):

5. Ați avut timp de betoane și orhidee, dar timp de 11 ani v-ați bătut joc de mine. Nu neapărat aceeași. Că s-au schimbat comitetele, dar „problema” lui Alin Cristea a rămas.

Au existat ceva tentative de „rezolvare”, dar iată că au trecut 11 ani şi mulţi se miră: Dar, bine, orice ar fi făcut Alin Cristea (nu am făcut nimic reprobabil, dimpotrivă, am ținut spatele pentru biserică), cum se poate ca în 11 ani să nu se fi rezolvat chestiunea?

6. Duminică am fost agresat pe coridor, Beni Roșu pretinzînd că vrea să vorbească cu mine. I-am spus să mă contacteze și să stabilim o întîlnire (dar că nu o să-i permit să se comporte cu mine ca un părinte cu adolescentul lui).

Iată că Beni Roșu nu și-a făcut timp luni, nici marți, nici miercuri, nici joi…

Dar de predicat a predicat, la deprimanta întîlnire de joia…

Au fost 15 persoane adulte (și 5 copii de circa 5-8 ani), așezate în primele 6 rînduri din tronsonul din dreapta, din cele 4 tronsoane de scaune din biserică.

Așadar, 15 persoane într-o biserică de 250-300 de locuri.

La început, au dat mîna cu mine 2 femei. La sfîrșit au dat mîna cu mine o femeie și un tînăr (din Alba Iulia).

Foarte interesant (sic!), pastorul și doi „bărbați” din comitet au intrat prin lateral, unde erau geamurile deschise şi unde culoarul e strîmt…

Astfel de „intrări” mă fac să spun ceea ce am zis la începutul acestui mesaj:

Dacă uneori miroase a căcat la Providența, atunci înseamnă că iar s-au căcat pe ei de frică cei din comitet cînd l-au văzut pe Alin Cristea la biserică…

Am stat joi la biserică pînă la închiderea ușilor și porții, la fel ca și duminică.

4 „bărbați” din comitet au trecut la un metru de mine, nu m-au salutat…

Se pare că ei nu înțeleg un lucru fundamental: Ei nu își pot permite astfel de gesturi, întrucît ei reprezintă o instituție.

Eu îmi pot permite orice fel de gesturi, întrucît eu nu reprezint nici o instituție (decît instituția Alin Cristea, cum s-a spus de mai multe ori despre mine, de-a lungul anilor.).

Cînd eu risc, pun în joc capitalul MEU de imagine.

Cînd liderii bisericii riscă, ei pun în joc capitalul de imagine al BISERICII.

Deprimanta întîlnire de joia e un alt turnesol care indică starea bisericii, dar nu insist asupra acestei chestiuni, doar menționez cîteva detalii.

„A predicat” Beni Roşu, în stilul lui de papagal şi de piţigoi.

Liderii bisericii ar trebui să înregistreze astfel de discursuri publice, să le analizeze și să facă propuneri pentru remedierea acestor momente publice caracterizate de… mediocritate (ca să nu zic altfel).

Dar au timp? Au energie pentru așa ceva? NU! Ei își consumă timpul și energia cu… betoane și orhidee!

Aseară, cînd am plecat de la biserică, am observat două movile mari de pietriș sau nisip. Azi dimineață m-am dus și am făcut o poză:

Oare cu își vor mai pierde timpul și energia liderii și membrii bisericii Providența?

După ce au vopsit gardul (expresia se poate folosi și în sens figurativ, ba chiar poate fi folosită și în varianta: au vopsit papagalii), după ce au făcut încă o parcare, acum ce o să mai facă?

Este evident că a doua parcare este doar pentru ziua de duminică. Celor 15 persoane care vin joia le ajunge, nu?, ditamai parcare din partea cealaltă.

Folosesc uneori denumirea de „bisericizare” pentru a indica mentalitatea pocăiţilor care îi face să se identifice extrem de mult cu cele două ore de dimineaţă în ziua de duminică.

Nici măcar nu se identifică cu cele două ore de seara, darămite cu ZIUA de duminică, care numai de ODIHNĂ (în sens teologic) nu e, ci e vorba de un activism nonideatic și relaționări de tip CLUB sau PARTID, nu de tip BISERICĂ, întrucît cei din biserică nu întrețin relații autentice, de tip creștinesc, ci, eventual, relații sociale, în funcție de anumite interese, de tip FOARTE terestru.

La deprimanta întîlnire de joia, aseară, nu a cîntat nimeni la orgă, nu a cîntat nimeni cu chitară…

Se pare că JOIA e ziua de odihnă pentru liderii și membrii bisericii Providența…

A fost un moment de rugăciune pe genunchi, după 5 rugăciuni pastorul i-a ridicat pe oameni de pe genunchi…

Au stat prea mult pe genunchi?…

Momentul al doilea de rugăciune a avut loc în picioare, s-au rugat 7 persoane, eu am fost al doilea.

Iată rugăciunea mea:

Părinte ceresc
În numele Domnului Isus
și prin Duhul Sfînt
te rog să dai un duh de milă în biserica Providența
te rog să dai celor din biserica Providența un duh de compasiune

Pe mine nu m-au vizitat cînd am fost bolnav
și puțini au fost care mi-au dat de mîncare
cînd am fost flămînd

Nu doar că nu au fost alături de mine în suferințe
ci chiar ei mi-au provocat suferințe
De 11 ani își bat joc de mine

Părinte ceresc
În numele Domnului Isus
și prin Duhul Sfînt
te rog să dai un duh de milă în biserica Providența
te rog să dai celor din biserica Providența un duh de compasiune

Nimeni nu a zis Amin.

S-a reluat șirul rugăciunilor cu dioxid de carton…

Rugăciunea mea a fost în spiritul unor îndemnuri din discursul multilateral dezvoltat al lui Beni Roșu, care a pomenit de milă și de compasiune (moment în care am vrut să mă ridic și să-l confrunt pentru ipocrizia lui):

„Am fost flămînd, și Mi-ați dat de mâncat; Mi-a fost sete, și Mi-ați dat de băut; am fost străin, și M-ați primit;

am fost gol, și M-atț îmbrăcat; am fost bolnav, și ați venit să Mă vedeți; am fost în temniță, și ați venit pe la Mine.”

Atunci cei neprihăniţi Îi vor răspunde: „Doamne, cînd Te-am vazut noi flămînd şi Ţi-am dat să mănînci? Sau fiindu-Ţi sete şi Ţi-am dat de ai băut?

38. Cînd Te-am văzut noi străin şi Te-am primit? Sau gol şi Te-am îmbrăcat?

39. Cînd Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă şi am venit pe la Tine?”

40. Drept răspuns, Împăratul le va zice: „Adevărat vă spun că, ori de cîte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut.” (Mat.25:35)

Joi mi-am amintit de unul din cele mai grele momente din viața mea – Acum cîteva săptămîni, cînd aveam chiria neplătită pe 4 luni (acum o am neplătită pe 3 luni, de obicei sînt în urmă cu plata pe 2 luni), am stat cîteva zile în pat, încercînd să scap de gîndul că voi ajunge pe stradă.

Slavă Domnului, cum a fost milos în ultimii 5 ani (ca și în cei 50 de ani ai mei, joia viitoare, în 6 iulie, urmează să împlinesc 50 de ani), Dumnezeu a fost milos cu mine și în ultimele 5 săptămîni.

Dar nu vreo biserică m-a ajutat, ci persoane individuale, cunoscute și… necunoscute.

Iar multe au aflat despre mine pe Internet.

Așa că, toamna trecută, cînd a fost momentul de mulțumiri, la Sărbătoarea Mulțumirii, m-am ridicat și am spus:

Măi fraților, eu Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru Internet.

Oare sînt 2-3 care să fi înțeles ce NU am rostit atunci? – Măi fraților, nu voi m-ați ajutat în acești ani grei ai vieții mele, nici material, nici spiritual, ci unii care au aflat despre mine pe Internet.

Acum cîteva săptămîni, în mesajul 21 din 4 mai am scris:

Ieri am făcut al doilea apel din acest an către cititori. S-a nimerit să fie în Ziua Mondială a Libertății Presei.

Îl atașez mai jos, adăugînd că azi, 4 mai 2017, la ora 23.00, cînd finalizez acest acest mesaj, mai am 1 leu și 20 de bani.

NIMENI nu m-a contactat.

Şi trimit mesajele din seria PROTESTEZ la peste 100 de membri ai bisericii Providența.

Nu se poate să nu fi citit cîțiva acest lucru, că mai aveam 1 leu și 20 de bani.

La biserică nu vă învață și dimensiunea subiectivă a păcatului? – Cine știe să facă bine, și nu face, săvîrșește un păcat! (Iacov 4:17)

Bine ar fi să vă înviorați rugăciunile și să îi înviorați pe ceilalți cu rugăciunile voastre.

În duminica botezului, zi de întreită sărbătoare, instituția papagalului s-a manifestat grosier prin Teofil Tășădan, ale cărui îndemnuri au fost făcute într-un stil… deprimant.

S-au rugat… 4 persoane!

Dintre care primele 3 erau, una cîte una, în relație directă cu cele trei persoane feminine care s-au botezat.

Decît să vorbească un papagal 15 minute și să roage 4 persoane (duminica!), nu-i mai bine să vorbească doar 5 minute şi să se roage, în 10 minute, cel puţin 10 persoane?

Revin la chestiunea din Iacov.

Rugați-vă, dar, alături de rugăciunile voastre, deprimante sau proaspete, TREBUIE să adăugați faptele credinței.

Eu v-am dat soluția, de cel puțin două ori, în seria de mesaje PROTESTEZ: Declarați-mă dușmanul vostru și iubiți-mă!

Există o atitudine față de mine care este cu totul contraproductivă, ca să nu zic necreștinească – ba mă considerați din biserică, ba nu mă salutați și vă indignați noncreștinește…

Indiferent cum vă relaționați la mine (sau la altcineva, care v-ar putea părea mult mai ciudat decît mine), oricine care cunoaşte puține lucruri din Biblie și despre creștinism știe că creștinii TREBUIE să se comporte altfel decît la CLUB sau la PARTID.

Acum vreo 3 ani, într-una dintre rarele mele apariții (duminică seara) la Providența, Beni Roșu mă ia la rost pentru ce scriu eu pe Internet, de față cu altcineva din comitet.

I-am spus: Adică vin și eu de cîteva ori pe an la biserică și tu tocmai asta ți-ai găsit să faci, să mă iei la rost, nu să te interesezi ce fac, uite, la amiază m-am întîlnit cu un prieten să îmi dea ceva bani de mîncare, dar pe tine nu te interesează așa ceva, nu?

Cealaltă persoană din comitet a avut o idee: să mă ducă la pastor să se roage pentru mine. Am acceptat, ce era să zic?…

Și, acolo, de față de pastorul, mi-a îndesat 30 lei în buzunar.

În acești ultimi 5 ani, am avut ocazia să văd diverse stiluri de reacție și de atitudine, de gesturi și intenții.

Oricum am pune problema, anumite chestiuni ar trebui să fie clare pentru creștini, mă refer nu la pocăiții tîmpiți și aroganți, ci la cei care se raportează în mod corect la persoanele umane, nu cu preconcepții și presupoziții care nu doar că nu contribuie la cultivarea relațiilor (în mod creștinesc), ci le scurtcircuitează (rapid).

Oricum am încerca să evităm anumite chestiuni, nu se poate să nu ne confruntăm cu consecințele gîndirii și acțiunilor noastre.

Prioritățile Bisericii Providența nu ar trebui să fie betoanele, nici orhideele la ferestre.

PROTESTEZ împotriva corupției din guvern, dar și împotriva corupției din instituțiile religioase.

Alin Cristea, 49 de ani, Oradea

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (49.000 de postări) și al altor 100 de bloguri

Editorul revistei electronice România Evanghelică

Editorul revistei Oradea Evanghelică

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 10 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

„Alin Cristea a stârnit (mereu) mai mult interes decât toți politicienii care au trecut (sau nu) prin UEO [Universitatea Emanuel Oradea]” (Marius Teodoru, 22 octombrie 2014)

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Alin Cristea – un protestatar orădean împotriva corupției din guvern, dar și împotriva corupției din instituțiile religioase

Din seria SCRISORI DESCHISE

Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Emanuel din Oradea (01.06.2017)
Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România – 30 mai 2017
Ionescu la Capitală – Scrisoare deschisă către Biserica Penticostală Betel din București (30.05.2017)
Ionescu în deplasare – Scrisoare deschisă către Biserica Penticostală Poarta Cerului din Timișoara (27.05.2017)
Despre Cristian Ionescu – Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara (24.05.2017)
Egoismul penticostalilor – Scrisoare deschisă către conducerea Cultului Penticostal din România (23.05.2017)
Scrisoare deschisă către Ben-Oni Ardelean și ceilalți parlamentari evanghelici prezenți duminică, 26 februarie 2017, la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa (27.02.2017)
Scrisoare de dispreț față de baptiștii și penticostalii orădeni (11.02.2017)
Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România (07.07.2016)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara – 25 aprilie 2016
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara (04.02.2016)
Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România (29.04.2015)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Golgota din Arad (17.02.2015)
Scrisoare deschisă către conducerea Cultului Penticostal din România (13.11.2014)
Scrisoare deschisă către Federaţia Baptistă Europeană (24.09.2013)
Scrisoare deschisă către pastorul Petrică Vidu (17.03.2012)

Din seria PROTESTEZ au apărut 27 de postări:

1. PROTESTEZ (26.03.2017)
2. Minciuna pastorului Ștefan Iluțan (27.03.2017)
3. PROTESTEZ – Replică lui Ştefan Iluţan (27.03.2017)
4. PROTESTEZ – 1 aprilie 2017 (01.04.2017)
5. PROTESTEZ – Stop mersului la biserică (02.04.2017)
6. PROTESTEZ – 6. Discernămîntul (03.04.2017)
7. PROTESTEZ – 7. Comitetul (03.04.2017)
8. PROTESTEZ – 8. Avanpremieră (04.04.2017)
9. PROTESTEZ – 9. A fost ora 19.00 (04.04.2017)
10. PROTESTEZ – 10. Cazuri și necazuri cu baptiști orădeni în presă (05.04.2017)
11. PROTESTEZ – 11. Puterea cuvintelor sau puterea IDEILOR? (08.04.2017)
12. PROTESTEZ – 12. Adevărul. Introducere (09.04.2017)
13. PROTESTEZ – 13. Adevărul. Alin Cristea (10.04.2017)
14. PROTESTEZ – 14. Adevărul. Teofil Stanciu (11.04.2017)
15. PROTESTEZ – 15. Adevărul. Post-adevăr (12.04.2017)
16. PROTESTEZ – 16. Adevărul. Adevărul nu poate fi compromis (13.04.2017)
17. PROTESTEZ – 17. Joia Mare (14.04.2017)
18. PROTESTEZ – 18. Vinerea Mare. Ghetoizarea (14.04.2017)
19. PROTESTEZ – 19. Sîmbăta Mare. Glorioasa Tăcere (15.04.2017)
20. PROTESTEZ – 20. Învierea. Îngerii (16.04.2017)
21. PROTESTEZ – 21. Ziua Mondială a Libertății Presei (04.05.2017)
22. PROTESTEZ – 22. Cultura protestului (06.05.2017)
23. PROTESTEZ – 23. Vocile critice la adresa emanuelismului negruţian (19.05.2017)
24. PROTESTEZ – 24. La Clubul Baptist Providenţa nu e voie în pantaloni scurţi (25.06.2017)
25. PROTESTEZ – 25. Scurte, despre papagali (26.06.2017)
26. PROTESTEZ – 26. Betoane și orhidee (29.06.2017)
27. PROTESTEZ – 27. Betoane și orhidee (2). Și despre deprimanta întîlnire de joia (30.06.2017)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s