Dumbrava minunată (200)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook (04.06.2017):

„De-a lungul timpului, in urma activitatii noastre multi oameni au inceput sa ne confunde cu institutii, centre sociale sau azile pentru batrani. In ciuda tuturor explicatiilor noastre lucrurile au ramas neschimbate, incat adesea am ajuns si noi sa raspundem la telefon, „da, suntem azilul de la Dumbrava”, desi acest lucru nu prea este adevarat avand in vedere circumstantele, conditiile si viziunea pe care o avem in ceea ce facem. Mai precis, pentru a functiona ca un centru de felul celor mai sus amintite trebuie sa indeplinesti anumite conditii si nu in ultimul rand sa fii persoana juridica.

La noi, lucrurile sunt extrem de simple, clare si legale in acelasi timp. Avand in vedere ca legea permite oricarui cetatean sa locuiasca unde voieste, (in limitele legii) acesti oameni pe care-i ingrijim si-au stabilit domiciliul la Dumbrava, Rapa sau Tinca. De asemenea, noi avem tot dreptul din lume, tot conform legii, sa-i primim in spatiu. Acest lucru (primirea in spatiu) nu ne obliga la nimic. Nu avem nici o obligatie fata de ei si nici acesti oameni nu ne sunt datori cu nimic.

Avand in vedere insa starea de sanatate, varsta si faptul ca o parte din ei nu au unde sa locuiasca, abandonati si fara sprijin, cu ajutorul celor multi care aleg sa doneze, reusim sa acoperim in mare parte nevoile lor, iar conditiile pe care le oferim sunt mult mai bune decat la majoritatea oamenilor de rand si, indraznesc sa spun, mai bune ca la unele spitale sau centre sociale autorizate. De asemenea, bolnavii au toata libertatea sa plece oricand doresc, dovada in acest sens fiind si faptul ca din cele 105 persoane trimise cu ambulanta de spitale in acest an, douazecisicinci au ales sa plece.

Incerc sa explic aceste lucruri in urma unor acuzatii si cuvinte total neadevarate spuse de multe ori despre noi, de oameni care niciodata nu ne-au vizitat si habar nu au de ce se intampla cu adevarat. Daca eu m-am obisnuit cu aceste lucruri si reusesc adesea sa le ignor, nu tot asa s-a intamplat saptamana aceasta cu o tanara ce ne ajuta mereu in ceea ce facem.

Fiind in vizita la un bolnav internat in spitalul din Salonta a fost abordata de domnul doctor T., apostrofata, jignita si acuzata de tot felul de lucruri de care s-ar face face vinovata si ea si noi in ce priveste conditiile in care sunt ingrijiti bolnavii. Ascultandu-i reprosurile si acuzatiile ai fi tentat sa crezi ca acolo unde domnia sa lucreaza sunt conditii de lux iar la noi e un dezastru total.

Ei bine, am ales sa-i prezint mai jos domnului doctor cateva poze facute in spitalul unde lucreaza dansul si altele facute in camera bolnavului de la Tinca, internat in aceste zile la Salonta. Nu vreau nici pe departe prin acest lucru sa incriminez ori sa ponegresc institutia respectiva, ci sa intreb cat de ipocrit poate fi cineva sa para atat de preocupat de grija celor de la Dumbrava sau Tinca, in timp ce la dansul e asa cum se vede.

Trecand si peste asta, pot sa va spun ca saptamana s-a scurs fara evenimente deosebite fiind preocupati de altfel, zi de zi cu lucrarile de renovare a ultimei case de la Tinca. Cu ajutorul lui Dumnezeu care poarta de grija , vineri la ora 13 vom avea acolo o festivitate de inaugurare la care este binevenit oricine vrea sa participe. Desigur, saptamana viitoare voi reveni cu imagini de la eveniment. Pana atunci insa, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s