Știe cineva cum se numește OFICIAL comunitatea regională a bisericilor baptiste din Bihor?

O astfel de întrebare este cu totul ciudată – în secolul 21, în epoca Internetului, în vremuri în care birocrația e în floare, iar comunicarea OFICIALĂ e iarăși floare, fie și de-aia ofilită -, dar e o întrebare necesară, avînd în vedere stilul emanueliștilor de a nu practica claritatea.

Chestiunea denumirii instituției baptiste bihorene durează de 11 ani.

Am abordat această chestiune în 2006, după ce Marius Cruceru, zis Pătrățosu, Dl. Inexactitate – un exemplu relevant de lider evanghelic care, copleşit de postura ideologică căreia îi este tributar, se pierde în detalii, DAR gata oricînd să exagereze greşelile oponenţilor sau ale celor care apar pe radarul neastîmpăratului orădean – mi s-a adresat într-un mesaj protocolar în 2006, pe cînd eram editorul revistei electronice confesional@:

«…“Comunitatea baptistă de Oradea şi Satu Mare” (acesta este numele exact, acribia şi ştiinţa detaliului sînt absolut necesare pentru a practica buna chivernisire a informaţiilor, altfel deveniţi din jurnalist „manipulant”)…»

Iată o parte din răspunsul meu (în 20 de puncte) în confesional@ 2 – februarie 2006, la Poşta revistei:

“4. În ceea ce priveşte numele exact al acestei instituţii regionale a bisericilor baptiste bihorene, Marius Cruceru mă corectează şi mai sus am folosit expresia propusă de el, însă fără a fi convins că aceasta chiar este denumirea oficială, avînd în vedere că în Repertoarul bisericilor creştine baptiste din România, Copyright Uniunea bisericilor creştine baptiste din România – 2003, este menţionată cu numele: Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Oradea. De asemenea, nu-mi aduc aminte să fi văzut vreodată un document oficial cu antetul acestei instituţii, nici nu ştiu unde aş putea verifica care este denumirea oficială. Astfel titulatura avansată de Marius Cruceru, unul dintre vicepreşedinţii Comunităţii de Oradea contravine titulaturii folosite de Uniunea Baptistă în Repertoarul amintit.

5. Aspectul hilar aici este că Marius Cruceru leagă amănuntul minor referitor la denumirea unei instituţii de principiul major al artei jurnalistice. Conform ciudatei logici pe care o foloseşte aici, devin jurnalist ‘manipulant’ dacă nu folosesc denumirea corectă! În consecinţă, conform aceleaşi logici ciudate folosită de preopinentul meu, ori el ori Uniunea Baptistă care a redactat Repertoarul manipulează prin folosirea unei denumiri inexacte!”

Voi prezenta mai jos numeroasele variante ale denumirii unei instituții (!) care circulă în mediul confesional evanghelic românesc (bihorean).

1. Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Oradea

Denumirea apare în Repertoarul bisericilor creştine baptiste din România din 2003, Copyright Uniunea bisericilor creştine baptiste din România.

Aceeaşi denumire apare pe antetul unui document din ianuarie 2006, antet pe care l-am prezentat (foto) în postarea Dl. Inexactitate (2).

Antet 400

2. Comunitatea Bisericească Creştină Baptistă din Oradea

Denumirea apare pe ştampila instituţiei pe documentul respectiv din ianuarie 2006, ştampilă pe care am prezentat-o (foto) în postarea menţionată.

Ştampilă 400

3. Comunitatea Bisericească Creştină Baptistă – Oradea –

Denumira apare la intrarea în clădirea din Oradea unde este sediul instituţiei în discuţie.

Fotografia a fost realizată în 29 mai 2017.

4. Comunitatea Baptistă de Oradea

Denumirea apare pe blogul La Pătrăţosu, în 11 noiembrie 2007, aşadar DUPĂ mesajul său protocolar pe care mi l-a adresat în 2006

http://patratosu.wordpress.com/2007/11/11/felix-culpa-sau-e-multe-lucruri-rele-care-nu-e-bune

5. Comunitatea Bihor

Denumirea apare în 31 martie 2008 pe blogul Comunităţii din Oradea.

6. Comunitatea de Oradea şi Satu Mare

Denumirea apare pe blogul Comunităţii din Oradea, la Secretariat-Anunţuri, nu este precizată data, dar din anunţurile respective probabil e vorba de februarie 2008.

7. Comunitatea Creștină Baptistă Oradea

Denumirea apare pe pagina Facebook a instituției.

8. Comunitatea baptistă Bihor și Satu-Mare

Denumirea apare pe site-ul Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea.

(Satu Mare e denumirea corectă a județului.)

9. Comunitatea bisericilor baptiste din Oradea și Satu Mare

Denumirea apare într-un articol din 26 iunie 2014 pe site-ul Revista Creștinul azi. Denumirea nu este clară, întrucît se referă la două orașe, pe cînd denumirea de pe site-ul Bisericii Emanuel se referă la două județe.

http://revistacrestinulazi.ro/2014/06/110-ani-de-istorie-baptista-in-homorog-bihor

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s