Biserica nu este NICIODATĂ un loc – Replică lui Alex Neagoe

Joi, 25 mai 2017, Alex Neagoe, unul dintre pastorii Bisericii Baptiste Betel din Timişoara, a făcut următoarele afirmaţii:

„În Casa lui Dumnezeu încercăm să păstrăm o atmosferă care este compatibilă cu prezența lui Dumnezeu în locul acesta. Indiferent de opiniile, pozițiile cuiva, aici este Casa lui Dumnezeu în care copiii lui Dumnezeu se adună la închinare și sîntem responsabili nu numai din punct de vedere legal, ci și din punct de vedere duhovnicesc, să păstrăm o atmosferă compatibilă cu un astfel de spațiu.”

https://www.youtube.com/watch?v=5ydPcGDAzjA (min. 1.03.16)

În Mărturisirea de credință a baptiștilor din România, conceptul de biserică locală nu este prezentat separat de biserica universală. Accentul nu cade pe LOCUL unde se adună la închinare creștinii dintr-o localitat, ci pe faptul că… SE ADUNĂ.

Exemplele din Noul Testament care sînt citate nu indică clădiri de biserici, cum sînt în prezent.

Credința creștină nu s-a răspîndit în primele 3 secole datorită unor LOCURI, ci dimpotrivă, datorită unor ADUNĂRI, care implică în primul rînd DOCTRINE și PRACTICI, nu LOCURI și FORME de închinare, precum la evrei, din rîndul cărora proveneau primii creștini și întemeitorul religiei creștine.

Aceeaşi greşeală, căreia i-am dat replică publică, au făcut-o și Viorel Iuga și Samy Tuțac:

Biserica nu este NICIODATĂ un loc – Replică lui Viorel Iuga

De ce să (NU) mergem la biserică – Replică lui Peter Rong și lui Samy Tuțac

Isus S-a dus la Templu, dar s-a întîlnit cu samariteanca în cu totul alt „loc”, ocazie cu care aflarăm și noi că închinarea adevărată nu e în vreun LOC, ci „în duh şi în adevăr”.

Pastorii baptiști precum Viorel Iuga, Samy Tuțac, Alex Neagoe care folosesc public conceptul de „Casa Domnului” în sens spațial, instituţional, legal (?) ratează un concept fundamental, cel de ADUNARE, care poate fi Templul Duhului Sfînt (dacă ascultă de îndemnurile Lui) și Trupul lui Hristos Capul Bisericii (dacă ascultă de poruncile Lui).

Sacralizarea LOCULUI nu are de a face cu învățăturile baptiste autentice.

Sacralizarea TIMPULUI nu are de a face cu învățăturile baptiste autentice.

“Calendarul cerului are şapte duminici pe săptămână. Dumnezeu sfinţeşte fiecare zi. El organizează treburi sfinte la orice oră şi în orice loc. El transformă obişnuitul în neobişnuit, prefăcând chiuvetele bucătăriilor în sanctuare, cafenelele în mănăstiri şi zilele obişnuite de lucru în aventuri spirituale.” (Max Lucado, Vindecare de o viaţă banală, Editura Casa Cărţii, Oradea, 2009)

Dublul limbaj al pocăiților, și dublul lor comportament, duminică și altfel în restul săptămînii, nu este COMPATIBIL cu calitatea de creștin, urmaș al lui Hristos.

Clivajul între spațiul și timpul duminical și dimensiunea „seculară” a vieţii de a baptiștilor se numește, pur și simplu, ipocrizie.

La primul conciliu de la Ierusalim (Fapte 15), S-A FĂCUT MULTĂ VORBĂ. După mintea lui Alex Neagoe, incidentul nu era compatibil cu… spaţiul.

Opiniile unora şi altora TREBUIE evaluate de Adunare!

Ori tocmai asta nu se întîmplă în cluburile baptiste şi penticostale.

Adunările pocăiţilor evită SISTEMATIC să se implice în polemici, care sînt, într-o anumită măsură, obligatorii în mediile religioase.

Viața religioasă este, prin excelență, polemică.

Scriam zilele trecute:

N-are rost să dispreţuiesc un om care are un sistem de valori greșit. Dar are rost să disprețuiesc un sistem de valori greșit. ĂSTA e, de fapt, rostul vieții…

Disprețuiesc mentalitatea pastorilor Viorel Iuga, Samy Tuțac, Alex Neagoe, care îi face să abuzeze de coceptul de „Casa Domnului”, care, desigur, are rezonanță în urechile enoriașilor blegi șli astfel pastorii de tipul acesta nu își periclitează poziția prin iscarea unor polemici publice.

În Anul Reformei (500 de ani de la Reforma lui Luther) mă întreb cum i-ar fi luat pastorii ăștia baptiști pe Luther la rost, că, în loc să predice, crea o situațiune incompatibilă cu ceea ce la vremea aceea erau considerate… locuri sacre.

Mai mult, prin concecințele ei sociale, politice, religioase, Reforma a rămas cel mai important eveniment din cei 1.000 de ani ai mileniului al doilea.

Pastorii ăștia baptiști ar trebui să-și reformeze gîndirea și poate astfel vor scăpa și de limbajul de lemn bisericos.

Fără nici o îndoială, Biserica există nu doar pentru o zi pe săptămînă și nu doar pentru cei care DEJA fac parte din Biserica.

Bag seama ca aceste cluburi baptiste și penticostale au devenit incompatibile cu Împărăția lui Dumnezeu – nici cei dinăuntru nu par entuziasmați de altcelva decît LOCUL întîlnirii lor și STILUL cluburilor lor religioase, nici nu-i lasă pe alții să intre în Împărăția lui Dumnezeu dacă nu sînt mai întîi, și TOT TIMPUL, compatibili cu cluburile lor.

Din seria REPLICI

Despre practica excomunicării – Replică lui Vasile Filat
Postmodernism – Replică lui Iosif Țon
Atenție la lipsa de mînie – Replică unui articol apărut pe blogul lui Daniel Brânzei
Behăitul evanghelicilor români – Replică lui Samy Tuțac
Despre conflict – Replică lui Andrei Jurescu
Amabilitatea, un concept ambiguu – Replică lui Mihai Huşanu
Tolba cu tîmpenii (000088) – Replică lui Chris
Zeciuiala – Replică lui Vladimir Pustan
Templul Duhului Sfînt – Replică lui Marius Cruceru
Patologie baptistă – Replică la articolul lui Marius Cruceru despre provocările baptiștilor din acești ani
Despre Biserica Providența Oradea – Replică lui Iosif Țon
De ce să (NU) mergem la biserică – Replică lui Peter Rong și lui Samy Tuțac
Despre curaj, adevăr și responsabilitate – Replică lui Samy Tuțac
Să nu fim doar morali, ci spirituali – Replică lui Florin Ianovici
Biserica nu este NICIODATĂ un loc – Replică lui Viorel Iuga

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s