Dumbrava minunată (198)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook (21.05.2017):

„Pentru ca ziua de 9 iunie cand va fi inaugurata noua casa din Tinca este foarte aproape, am fost siliti sa intensificam lucrarile de renovare si amenajare, asa ca in aceste zile s-a lucrat pe mai multe “fronturi”, atat in interiorul cat si in exteriorul cladirii. Ne asteapta inca aproape trei saptamani in care zi de zi vom fi acolo, pregatind locul in care multi bolnavi si batrani fara adapost isi vor petrece ultima parte a vietii ce le este harazita pe acest pamant. Conditiile in care vor locui vor fi mult peste nivelul de trai al multora, iar bucuria noastra ca le vom putea fi de folos este imensa.

O parte din ziua de ieri am petrecut-o stand de vorba cu unii dintre bolnavii pe care-I avem in grija, ascultandu-le “povestea vietii” si bucurandu-ma in acelasi timp de faptul ca am putut cu ajutorul multora sa aducem acel plus de mai bine si mai frumos in viata lor. Fiind o zi calduroasa i-am gasit pe unii dintre ei stand in curte la umbra nucului ascultand muzica, altii citeau, iar cativa cu probleme psihice, desprinsi de realitate, isi “omorau” timpul cu diverse intdeletniciri specifice capacitatii lor fizice sau intelectuale.

Pe altii, imobilizati la pat din cauza bolilor sau neputintei de care sufera, i-am gasit inauntru dormind sau uitandu-se la televizor bucurandu-se de linistea, pacea si atmosfera placuta a dupamiezii. Doar femeia de seviciu era mai ocupata, alergand dintr-o parte in alta, incercand sa fie cat mai eficienta si de folos acestor oameni aflati asa cum spuneam, aproape de apusul unei vieti in care lucrurile nu au mers asa cum si-ar fi dorit ei. Surprinzator sau poate nu, “povestile” lor seamana intre ele sau cel putin au elemente comune.

De exemplu, la marea majoritate momentul “decaderii” s-a intamplat cand au divortat sau cand partenerul a incetat din viata. Au urmat apoi ani de zile in care nu si-au mai gasit locul si rostul in lume, pribegind dintr-o parte in alta ca un vapor fara carma, ca o epava purtata de valuri si izbita adesea de stanci. La cei 81 de ani pe care-i are, imobilizata in pat, fara posibilitatea de a se ridica, am gasit-o pe doamna M.C. dornica de a-mi povesti viata ei, bucuriile si tristetile de care a avut parte, eliberandu-se parca de o povara pe care o poarta de atata vreme.

Fosta sotie de capitan de militie, a trait vremuri bune si placute alaturi de sotul ei, avand destui bani si conditii invidiate de multi in acea perioada. Nenorocirile insa au venit unele dupa altele, lasand urme adanci si rani ce inca mai dor chiar daca anii s-au scurs iar uitarea ar fi trebuit sa se astearna peste fata brazdata de vremuri. Datorita serviciului pe care sotul il avea au fost nevoiti sa se mute dintr-un oras in altul, iar cand acesta a decedat la doar patruzeci de ani nu aveau o casa a lor, ea ramanand astfel singura si dezorientata. A locuit o vreme la sora ei care dupa un timp s-a mutat in S.U.A. lasand-o singura si fara un acoperis deasupra capului. Imi povestea cu nostalgie de vremurile cand avea de toate, de parintii ei bogati si de viata fara griji din tinerete, resemnandu-se si impacandu-se totusi cu situatia de a fi singura pe lume, fara nici un venit, traindu-si zilele ramase din mila celor multi care ne sustin in ceea ce facem.

La cativa pasi, intr-o alta camera, I. A., si ea imobilizata la pat, imi povestea cu durere despre cei doi copii care au murit, unul la doar cinci ani, celalalt la patruzeci, de sotul de care a divortat in urma cu multi ani, mort si el acum, de casa care i-a ars si de ultimii ani petrecuti pe strazile din Oradea.

Viata a fost dura cu unii, necrutatoare cu altii, dar speram ca aici necazurile si greutatile ii vor uita, la adapostul aripilor Celui preainalt vor fi scutiti de greutatile vietii fie macar si pentru scurta vreme ce le-a mai ramas din calatoria lor. Pana la viitoarea intalnire de duminica seara, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

 

 

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s