Dumbrava minunată (197)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Discutand adesea cu bolnavii trimisi cu ambulanta la Dumbrava, nu de putine ori unii din ei spuneau ca nu inteleg motivul pentru care au fost trimisi la noi deoarece ei au casa si familie, nejustificandu-se astfel prezenta lor aici. Ma uitam adesea uimit la ei, multi imobilizati la pat sau in stare grava, ma uitam apoi la ancheta sociala si incercam sa ma dumiresc si sa inteleg unde s-a gresit. Odata, convins de seriozitatea si argumentele unui bolnav paralizat in stare grava, eram cat pe ce sa-l pun in masina si sa-l duc personal pana la Satu Mare unde spunea el, are casa si un baiat de vreo cincizeci de ani. Am hotarat apoi sa aman plecarea pana a doua zi iar intre timp am sunat la departamentul de asistenta sociala al primariei din Satu Mare rugandu-i sa verifice spusele acestui bolnav. Dupa cateva ore, timp in care s-au deplasat la adresa respectiva, m-au sunat sa-mi spuna ca de fapt “casa” omului era un fel de beci insalubru la subsolul unui bloc, fara curent, apa, sau mobilier. Fiul de care vorbea era un om al strazii, caz social fara nici cea mai mica posibilitate de a se intretine pe sine, darmite pe tatal paralizat.

Din cei patru bolnavi trimisi la Dumbrava in aceasta saptamana, m-a surprins de asemenea nonsalanta cu care una din bolnave povestea despre copiii ei si despre casa pe care o detine in Oradea in timp ce ancheta sociala spunea cu totul altceva. Va redau mai jos cateva fragmente din cele scrise , in total dezacord cu cele relatate de femeia bolnava:

“Asistata este caz social, fara adapost, dependenta socio-medical. Se interneaza fara acte, intrucat afirma ca actele de identitate se afla la un anumit domn J. S. care frecventeaza barul unde obisnuia asistata sa consume bauturi alcoolice.

2.05.2017. M-am deplasat pentru a-l identifica pe acest domn si pentru preluarea actului de identitate al pacientei. (act de identitate provizoriu). Am stat de vorba cu doamna de la bar si cu acest domn si am constatat ca asistata nu are adapost, dormea prin parcul Magnoliilor si frecventa zilnic acel bar. Are cinci fiice cu care nu tine legatura, patru dintre ele fiind plecate din tara iar in perioada cat a fost internata in spital nu a fost vizitata de nimeni.”

Da, din pacate o parte din cei trimisi la Dumbrava sunt alcoolici, cu tulburari de comportament sau reale afectiuni sau boli psihice. Oricum, noi ne bucuram mult ca putem sa le oferim conditii de trai mai mult decat decente iar cand starea lor se imbunatateste in mod evident, satisfactia si bucuria noastra este imensa.

Pentru a le face viata mai placuta si zilele mai frumoase am incercat sa le oferim printre altele si o priveliste mai “exotica”, asa ca pe langa florile din curte plantate din abundenta am adus si pasari, doua gaste, o rata, un curcan si o familie de pauni care aduc un plus de culoare in viata lor. Incercam astfel zi de zi sa facem din Dumbrava o oaza de liniste, pace si frumusete. Va multumesc tuturor celor ce ne sustineti in activitatea noastra, va dorim sanatate si succes in toate, iar pana saptamana viitoare fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s