Dumbrava minunată (195)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Sase bolnavi au fost adusi in aceasta saptamana, cel mai tanar avand 30 de ani, iar cel mai in varsta 85. Amara si grea a fost viata unora din ei, presarata cu suferinte si necazuri carora nu le-au mai putut face fata si coplesiti in cele din urma de neputinta au fost trimisi cu ambulanta la Dumbrava. Unii din ei se vor bucura multi ani de aici inainte de ingrijire si un trai mai bun decat au avut pana acum, pentru altii, insa, timpul a trecut si a lasat rani prea adanci si urme ce nu mai pot fi sterse.

Unul din ei, dupa multi ani in care paraplegic si cu intarzaiere mentala a cersit pe strazile orasului tarandu-se pe jos in lipsa unui caraucior, a ajuns in cele din urma la un adapost de noapte de unde a fost trimis la Dumbrava. Ceilalti, bolnavi si ei, fara familii sau abandonati de acestea, isi vor petrece aici timpul cat le-a mai ramas din viata, alcatuind astfel o mare familie. Bolnavul trimis din Cehia, cu traumatism cerebral si hranit prin sonda nazo-gastrica, a decedat zilele trecute lasandu-si doar numele scris in registrul celor multi care au trecut prin casele de la Dumbrava sau Tinca.

Cu toate ca nivelul de trai si conditiile pe care le oferim aici sunt incomparabile cu cele in care au fost obisnuiti, unora le este foarte greu sa se adapteze si sa priceapa ca “cele vechi s-au dus” si ca au inceput o noua etapa a vietii lor. Zilele trecute unul din ei a inceput sa cotrobaie prin tomberoanele cu gunoi si, fiind intrebat ce cauta, intrucat nu era nimic ce merita luat de acolo, omul a raspuns cu o oarecare durere in glas: “Din obisnuinta, doamna, din obisnuinta. Toata viata am mancat din tomberoane si din gunoaie, iar acum nu ma pot abtine sa nu caut“. E o mare bucurie pentru noi sa realizam ca intr-o oarecare masura viata acestor batrani si bolnavi se schimba in bine si multumim tuturor celor care ni se alatura in acest sens.

In aceasta saptamana, o prezenta “pitoreasca” printre noi a fost Guillermo, un tanar din Spania a carui viata e cu adevarat o calatorie. Din Germaia in Franta, acum in Dumbrava, iar saptamana viitoare in Ucraina, incearca sa vada, sa descopere si sa se admire frumusetile locurilor prin care trece. Saptamana trecuta ne-am “trezit” cu el aici spunandu-ne ca o sa ne fie oaspete pentru cateva zile, timp in care e dispus sa munceasca alaturi de noi la ce va fi nevoie. Nu i-a trebuit mult sa constate ca la noi nici o zi nu seamana cu cealalta, iar activitatile sunt din cele mai diverse. A inceput cu o inmormantare la cimitir, apoi la facut gard, a descarcat si aranjat lemne, a turnat beton, a cautat dupa caii pierduti, iar la sfarsitul fiecarei zile era frant de oboseala nefiind obisnuit cu ritmul vietii de la Dumbrava.

In weekend ne-am bucurat de prezenta a 27 de tineri din Arad si Timis care, dupa ce in prima zi au carat si aranjat lemnele de foc pe care am inceput deja sa le cumparam pentru iarna, au vizitat bolnavii si au canta , aducand multa bucurie si lumina in sufletele celor necajiti. Lucrarile de renovare si amenajare a ultimei case din Tinca sunt in plina desfasurare iar pana la sfarsitul lunii mai speram sa fie aproape gata.

Viata isi urmeaza cursul firesc la Dumbrava, fiecare zi care trece e o minune a lui Dumnezeu, fiecare zi care urmeaza e o adevarata provocare , iar clipele pe care le traim sunt momente unice. Pana saptamana viitoare, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s