Cel mai interesant pasaj despre Înviere pe care l-am citit vreodată

Pasajul e relevant în ceea ce privește titlul cărții anglicanului Tom Wright, care a fost episcop de Durham, autor a peste 50 de cărți.

Nu în ultimul rînd, astfel de pasaje îmi aduc aminte, cu o uimitoare intensitate senzorială, de ce răsfoiesc atîtea cărți (și atîtea articole în reviste și pe internet), dar și de ce mă încăpățînez să funcționez în spațiul virtual ca un custode al unui semipersonal muzeu ideatic, în care vă invit, cu mai multă sau mai puțină insistență, să intrați pentru a vă bucurați de astfel de IDEI produse de mintea umană și sufletul omenesc. După cum unii știți, eu îi consider pe umanoizi a fi extra-tereștri, de origine divină.

Dacă uneori o să vi se ridice părul pe mîini din pricina intensității fluxului ideatic, nu o să mă mir…

“Atmosfera scepticismului care, în ultimii 200 de ani, a făcut să fie ruşinoasă, ba chiar demodată, sugestia că învierea lui Isus s-a întâmplat cu adevărat nu a fost niciodată și nu este nici acum un lucru neutru în sine, din punct de vedere sociologic sau politic. Lovitura de stat intelectuală prin care Iluminismul i-a convins pe atâția că “noi știm acum că oamenii morți nu învie”, ca și cum aceasta ar fi fost o descoperire modernă, și nu o simplă reafirmare a ceea ce Homer și Eschil au considerat a fi indiscutabil, merge mână în mână cu celelalte principii iluministe, mai exact că am devenit majori, că Dumnezeu poate fi înlăturat, că putem continua să conducem lumea cum vrem noi, modelând-o în avantajul nostru, fără nicio imixtiune din exterior. În aceeași măsură, regimurile totalitare din ultimul secol s-au numărat fără îndoială printre manifestările diverse ale unui totalitarism mai larg al gândirii și culturii împotriva căruia s-a revoltat acum, și pe bună dreptate în opinia mea, postmodernismul. Cine, la urma urmei, nu a vrut ca morții să învie? Nu doar timizii pe plan intelectual sau raționaliștii. Ci și aceia care au fost și sunt la putere, tiranii sociali și intelectuali și bătăușii; Cezarii amenințați de un Domn al lumii care a înfrânt ultima armă a tiranului, moartea însăși; Irozii îngroziți de recunoașterea post-mortem a adevăratului Rege al iudeilor. Și acesta este momentul în care a crede în învierea lui Isus încetează dintr-odată să mai fie o chestiune de investigare a unui eveniment ciudat din primul secol și devine o chestiune de redescoperire a speranței în secolul XXI. Speranța este ceea ce primeşti când dintr-odată îți dai seama că este posibilă o altă viziune asupra lumii, o viziune în care cel bogat, cel puternic și cel lipsit de scrupule nu au, în definitiv, ultimul cuvânt. Aceeași schimbare de viziune asupra lumii cerută de învierea lui Isus este și schimbarea care ne va abilita să transformăm lumea.” (p. 107-108)

Surprins de speranță – Tom Wright, Editura Metanoia, Oradea, 2016, 381 p.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cel mai interesant pasaj despre Înviere pe care l-am citit vreodată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s