PROTESTEZ – 16. Adevărul. Adevărul nu poate fi compromis

Azi, în Joia Mare, cînd ne amintim şi de trădătorul Iuda, de ratatul dintre ucenicii lui Isus, vă propun două texte – unul, tradus, pe care l-am distribuit exact acum 8 ani și altul, pe care l-am scris eu, pe care l-am distribuit exact acum 9 ani.

 

Adevărul nu poate fi compromis – de Rick Boxx

Cu câţiva ani în urmă, i-am făcut cunoştinţă lui Gary, care căuta un investitor pentru afacerea sa, cu Dennis. Întrucât pe Gary îl cunoşteam de foarte puţin timp, i-am spus lui Dennis să nu se bazeze doar pe referinţele mele, dacă va lua decizia să investească.

Dennis m-a impresionat pentru că punea mare preţ pe caracterul unui om. I-a spus lui Gary încă de la început: „Am o regulă. Dacă mă minţi, ai încurcat-o. Nu contează dacă acest lucru se întâmplă înainte sau după ce am încheiat afacerea. În ambele cazuri, dacă eşti necinstit cu mine, în acea zi, relaţia noastră încetează.” După câteva luni, Dennis mi-a spus că a căutat şi alte referinţe despre Gary şi că l-a prins cu mai multe minciuni, după care s-a retras din acea afacere imediat.

Văzând ce s-a întâmplat, pot spune cu siguranţă că Dennis a luat o decizie bună. Afacerea pe care Gary a dorit s-o înceapă a dat faliment iar acum este posibil să ajungă la închisoare pentru fraudă prin falsificarea unor documente fiscale.

Filozofia prietenului meu Dennis oglindeşte ceea ce găsim scris în Proverbe 12:22: „Buzele mincinoase sunt urâte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr îi sunt plăcuţi„. Dacă te afli într-o relaţie de afaceri cu cineva care te minte, aplică folozofia lui Dennis. Ea te poate proteja de multe neplăceri.

Din păcate, trăim într-o lume în care standardele morale şi etice au fost compromise şi normele comportamentale, clare odată, au devenit obscure. Chiar şi cele mai renumite şcoli de afaceri au păreri diferite asupra unui cod etic universal. De fapt, majoritatea consideră că adevărul absolut nu există. Ne mai mirăm atunci că virtuţi precum adevărul sunt tratate cu atâta uşurinţă de mulţi lideri din domeniul afacerilor şi profesional?

Cineva a făcut următoarea observaţie: am scos afară moralitatea din universităţi şi le-am spus studenţilor că nu există absolute morale. Ca rezultat, în loc să-i trimitem pe liderii necinstiţi la închisoare, le-am ridicat piedestale; la urma urmelor, ei fac ceea ce au fost învăţaţi să facă.

Aceasta însă nu ne scuteşte să susţinem standarde morale şi etice înalte la locul de muncă. De fapt, orice persoană care aspiră la conducere ar trebui să acorde acestor valori o importanţă supremă. Iată doar câteva afirmaţii din carea Proverbe a Vechiului Testament, referitoare la cinste:

Dumnezeu urăşte minciuna. “Cumpăna înşelătoare este urâtă Domnului, dar cântăreala dreaptă Îi este plăcută” (Proverbe 11:1). “Buzele mincinoase sunt urâte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr îi sunt plăcuţi” ( Proverbe 12:22).

Cel ce obţine lucruri pe căi necinstite nu se va bucura mult de ele.Buza care spune adevărul este întărită pe vecie, dar limba mincinoasă nu stă decât o clipă” (Proverbe 12:19). “Comorile câştigate cu o limbă mincinoasă sunt o deşertăciune care fuge şi ele duc la moarte” (Proverbe 21:6).

Necinstea duce la pedeapsă.Martorul mincinos nu rămâne nepedepsit şi cel ce spune minciuni va pieri” (Proverbe 19:9).

Necinstea îl înşeală chiar şi pe înşelător.Pâinea minciunii este dulce omului, dar mai pe urmă gura îi este plină de pietriş” (Proverbe 20:17)

 

Decalogul neîmplinirii sau Calea creştinului ratat – Alin Cristea

Să trăieşti liniştit cu ce ai şi să nu conştientizezi că nu e nici un lucru pe care să nu-l fi primit.
Să-ţi fie îngăduite toate lucrurile şi să nu pricepi că nu toate sunt de folos.
Să prăznuieşti praznice şi să nu dezlegi lanţurile răutăţii.
Să păzeşti cu sfinţenie toate poruncile şi să te întristezi când mai ai ceva de împlinit.
Să ţi se fi dat mult şi să trăieşti ca şi cum ţi se cere puţin.
Să fii cetate pe munte şi să-ţi doreşti valea.
Să cunoşti Scripturile, dar nu pe Domnul lor.
Să crezi fără să întrupezi.
Să ştii cine are cuvintele vieţii şi să fii încruntat că învăţătura e prea tare.
Să contabilizezi numărul ispitelor învinse şi să uiţi să te bucuri că eşti scris în Cartea vieţii.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la PROTESTEZ – 16. Adevărul. Adevărul nu poate fi compromis

Lasă un comentariu