Cum spuneam anul trecut într-un comentariu pe blogul lui Teofil Stanciu, am cultul adevărului, dobîndit în familie.
Dacă am luat pentru ceva bătaie, a fost pentru minciună.
Singurul reproș pe care l-aș putea avea la adresa tatălui meu – care mă bătea cu o curea lată cît palma, pe care își ascuțea briciul – e că nu m-a bătut mai mult. Poate aș fi avut un apetit supradimensionat nu numai pentru adevăr, ci și pentru alte virtuți.
Desigur, a fi loial adevărului e o atitudine pe care mi-am asumat-o la vîrsta maturității și cultivată din motive extrem de bine întemeiate.
Sînt cunoscut – pe Internet, nu nepărat de către cei din Biserica Providența, unde sînt destui nu doar ignoranți, ci și aroganți – ca evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet.
O parte din notorietatea numelui Alin Cristea are de a face cu atitudinea publică constantă, de mulți ani, de subminare a minciunilor, dezinformărilor și bădărăniilor.
Voi da cîteva exemple CLARE (din care se poate deduce cît de importantă e prezența lui Alin Cristea în spațiul public).
Cică la Ruginoasa, în 1997, peste 100 de baptiști ar fi fost băgați în spital.
Nu! Au fost 9. Și nu au fost băgați în spital.
Cît de tîmpiți / mincinoși pot fi baptiștii? – Cazul Vindecătoru
Un comentator a scris pe blogul lui Cristian Ionescu: „Liberalismul în teologie a început cu Karl Barth…” Liberalismul teologic NU a început cu Karl Barth. Ba, dimpotrivă, neo-ortodoxia, al cărei exponent principal este Karl Barth (1886-1968), cel mai important teolog al secolului XX, a apărut (în secolul XX) tocmai ca reacție la liberalism (în sec. al XIX-lea).
Din istoria minciunilor și dezinformărilor din blogosfera evanghelică
La aceeaşi adresă găsiţi şi alte exemple, printre care şi minciuna cuiva din Biserica Providenţa pe un blog că, cică, Alin Cristea ar fi fost exmatriculat de la Universitatea Emanuel.
Nu doar că Alin Cristea nu a fost exmatriculat de la Institutul Biblic Emanuel, ci a intrat primul şi a terminat primul în grupa de teologie (1995-1999) şi i s-a recunoscut public (cel puțin de către Doru Hnatiuc) rolul benefic pe care l-a avut în rîndul studenților (anii 1997-1998 reprezintă, din mai multe puncte de vedere, cea mai mai bună perioadă din istoria Universității Emanuel). După 3 ani, bloggerul și-a cerut scuze publice pentru că a afișat această MINCIUNĂ.
Aş putea da multe exemple de minciuni, dezinformări și bădărănii pe care le-am demascat, subminat, sancționat în cei peste 14 ani de cînd sînt pe Internet în regim de voluntariat.
Din punctul acesta de vedere, sînt un apostol al adevărului și un misionar creștin în cel mai mare spațiu al omenirii – Internetul.
Baptistul Mihai Ciucă scria acum 6 ani: Alin Cristea a fost primul, cred, care a început să sancționeze gunoiul acoperit sub preş.
Biserica Providența a beneficiat de clemență din partea mea, din motive lesne de înțeles.
A venit vremea ca, încă o dată, Biserica Providența să se confrunte cu adevărul și, sper, să își reafirme loialitatea față de adevăr.
Teofil Stanciu a scris: „UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea. Or acceptarea unor puncte de vedere diferite, critice, antipatice este un semn de normalitate, care ar putea dovedi că adevărul este mai prețuit decât supușenia slugarnică.” (sublinierea mea)
UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea
Încă nu l-a contrazis nimeni.
Nici nu văd cum ar putea să-l contrazică cineva.
Întotdeauna au fost și vor fi nemernici precum Paul Negruț, Doru Hnatiuc, Marius Cruceru (care se arată tot mai interesați de Biserica Providența), agenți ai corupției care manipulează, dezinformează, calomniază, în timp ce masele de enoriași sînt induse în eroare de discursurile lor publice aparent spirituale.
Dar întotdeauna are Dumnezeu oameni care rămîn loiali adevărului. Nu doar cîte unul (în fața a 450), ci cîte 7.000!
Întreb, pentru a treia oară:
Ce relații va avea Biserica Providența cu instituțiile confesionale UEO și BBEO despre care Teofil Stanciu scrie că și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea?
Va fi Biserica Providența loială adevărului (care exclude manipularea) sau va intra în jocul pervers al emanuelismului negruțian?
Din seria PROTESTEZ au apărut 13 postări:
1. PROTESTEZ (26.03.2017)
2. Minciuna pastorului Ștefan Iluțan (27.03.2017)
3. PROTESTEZ – Replică lui Ştefan Iluţan (27.03.2017)
4. PROTESTEZ – 1 aprilie 2017 (01.04.2017)
5. PROTESTEZ – Stop mersului la biserică (02.04.2017)
6. PROTESTEZ – 6. Discernămîntul (03.04.2017)
7. PROTESTEZ – 7. Comitetul (03.04.2017)
8. PROTESTEZ – 8. Avanpremieră (04.04.2017)
9. PROTESTEZ – 9. A fost ora 19.00 (04.04.2017)
10. PROTESTEZ – 10. Cazuri și necazuri cu baptiști orădeni în presă (05.04.2017)
11. PROTESTEZ – 11. Puterea cuvintelor sau puterea IDEILOR? (08.04.2017)
12. PROTESTEZ – 12. Adevărul. Introducere (09.04.2017)
13. PROTESTEZ – 13. Adevărul. Alin Cristea (10.04.2017)
A republicat asta pe RoEvanghelica.
ApreciazăApreciază