Gelu Duminică: Tinerii care știu numai Crezul vor lupta cu corupția? Dai șpagă și apoi înjuri sistemul și corupții

„Am vorbit cu cativa elevi de clasa a XII-a si notiuni ca democratie, separatia puterilor in stat, totalitarism sunt o necunoscuta. Dar stiau foarte bine Crezul. Nu e rau sa stii Crezul, dar e rau sa stii numai Crezul.

Tinerii acestia peste putin timp vor vota, vom astepta de la ei sa se bata cu flagelul coruptiei, dar daca nu a fost invatat sa aiba o abordare critica, sa inteleaga ce e in puterea lui sa schimbe, logic ca va prelua modelul cultural, prin el intelegand tot ce transmitem noi non-genetic generatiilor viitoare. Transmitem ca e minunat sa fii smecher si sa parvii. […]

Sistemul fanariot a fost posibil pentru ca a existat aici o apetenta mare pentru linguseala, dar si mentalitatea, „daca fura si imi da si mie, e bun”.

Si spun ceva ce nu o sa placa multora. Cred ca acest model cultural este legat si de felul in care Biserica Ortodoxa si-a facut treaba pe aceste plaiuri. Servilismul, chiar servitutea profunda fata de Biserica, forta pe care ea inca o are au dat foarte putin loc civismului.

In schimb, societatea germana pe la 1600 avea reforma religioasa a lui Martin Luther. In Marea Britanie, Magna Charta Liberatatum a insemnat si reforma religiilor. Noi am avut serbie, legare de glie, robie, de multe ori la presiunea si in beneficiul Bisericii.”

http://www.ziare.com/stiri/coruptie/tinerii-care-stiu-numai-crezul-vor-lupta-cu-coruptia-dai-spaga-si-apoi-injuri-sistemul-si-coruptii-interviu-1459754

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s