Un comentariu despre muzică

Am afișat în 31 martie pe grupul Penticostali din Romania si diaspora următorul mesaj:

Declarația anului 2013 – Nominalizări (5)

„Sunt convins că nu muzica este punctul central al închinării noastre, tot așa cum sunt convins că se poate închinare și fără muzică.” – Laurențiu Balcan

A urmat un șir de replici:

Lidia Căpușan: Tu esti muzical,ce parere ai?

Alin Cristea: Am aceeasi parere, pe care am exprimat-o in mai multe rinduri si in mai multe feluri. Muzica este pentru mine un mediu, ca si aerul. Gindesc, pling, rid in mediul muzical la fel cum gindesc, pling, rid in mediul cu aer. Dar invazia muzicii in comunitatile crestine este un fenomen cu totul ingrijorator, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca de multe ori e de prost gust. Dupa cum nu ne gindim la Isus ca fiind pocaitul care nu bea si nu fumeaza, tot asa nu ar trebui sa ne gindim la muzica ca fiind fibra fundamentala a bisericii. Asadar, eu sint teologic in primul rind, abia apoi muzical (in al 7-lea rind). 🙂

Lidia Capusan: Asa este,fiecare cu psihologia si trairea lui.Din punctul meu de vedere,nu as putea trai pe plan spiritual fara muzica.Cred ca asta m-a tinut in biserica.Pina sa inteleg Cuvintul,sa ma hranesc,sa cresc,sa-l transmit mai departe,muzica era mesajul meu.

Alin Cristea: Ce am incercat sa spun a fost ca nu ne putem permite sa fim „fiecare cu psihologia si trairea lui”. Trebuie sa depasim teologia terapeutica si/sau artistica, care este cu totul secundara. Ne crestem copiii ca sa ajunga maturi, nu sa ramina in starea adolescentina, cu preferintele lor si cu mofturile lor. Biserica are o misiune mult mai inalta decit cea muzicala.

Bisericile au ajuns dusmanii lor proprii, dusmanii dezvoltarii lor spirituale. Iar crestinii talentati la muzica contribuie deseori la stagnarea bisericilor. Crestinii adolescentini nu maninca hrana tare, ci muzica slaba.

Marius Cruceru a atras atentia in mai multe rinduri, de-a lungul anilor, asupra fenomenului muzical de proasta calitate (teologica) din bisericile pocaitilor.

Lidia Capusan: D-apai ce sa facem daca sintem creati diferiti…ne straduim si noi cit putem …bine le zici,asa este si e nevoie de aceasta gindire,asta e idealul,Doamne-ajuta!

Alin Cristea: Sintem creati diferit, dar sintem MINTUITI in acelasi fel. Calea mintuirii trebuie sa fie calea bisericii, nu cintecelele emotionale si deseori lipsite de teologia crestina.

Lidia Capusan: Da un exemplu de muzica crestina autentica…

Alin Cristea: Nu vreau sa dau un exemplu de muzica crestina autentica, ca intram pe alt palier, al preferintelor muzicale. Discutia importanta e despre rostul bisericii, nu despre rostul muzicii.

Eu am cintat si cint diverse stiluri de muzica – clasica, populara, rock, pop, jazz.

Cîntările evanghelicilor români – Top 10

Lidia Capusan: OK,pentru cresterea spirituala a bisericii,banui ca la asta te referi cind zici”rostul bisericii”din diversitatea de muzici pe care le cinti tu,care crezi ca e inaltatoare?

Alin Cristea: Asta depinde de mai multi factori, dintre care cel mai vizibil e cel cultural – nu cintam cantate lungi, de Bach sau altcineva, in bisericile de la tara.

Cu mai multi ani in urma ii sugeram pianistului de la Providenta (care acum e DJ la BBSO) sa nu cinte, inainte de slujba de duminica de Inviere, muzica ambientala, jazz…

Tristeţi pascale: Scrisoare către pianist

Lidia Capusan: Mda,iti spun sincer,unele ma inalta si zidesc,dar unele deloc.Ar fi fost destul de problema cu mine daca ar fi fost cu impunerea muzicii.Cred ca ramineam la Radio Metronom de la ora 5 din anii ’70.Na,poate unii ma considera mai lumeasca,nonconformista,dar daca Domnul ma iubeste asa cum sint e OK.Dar asa cum zici,trebuie sa ai fleur in ale muzicii sa stii ce sa cinti ,unde,cind,cum.

Alin Cristea: Rostul bisericii nu are de a face cu muzica. Muzica, eventual, are de a face cu rostul bisericii.

Alin Cristea: Aproape orice discutie despre muzica e irelevanta, cit timp nu are in vedere in primul rind ceva NEMUZICAL.

Lidia Capusan: Pentru mine muzica e cea mai relevanta inainte de rugaciune si predica.Poate la modul general e asa cum spui tu,poate ai 100%dreptate,dar in dreptul meu asa stau lucrurile.Domnul sa te intareasca in ale Lui!

Alin Cristea: Dunamis – La moartea Poetului

Lidia Capusan: Esti greu de inteles,dar asa-ti sta bine…Na,trebuie sa inteleaga omul multe taine ca sa le priceapa pe toate.Arta in general e mai greu de inteles,ca si artistii de fapt.De aceea eu nu ma limitez la anumite stiluri.Chiar si cind e vorba de zidirea spirituala a bisericii.Daca as fi lider de inchinare,imediat as observa cine e in sala si cam ce are nevoie fiecare.La asta as lucra, la nevoile tuturor,sintem o familie,fiecare cu nevoia lui.Desigur in cadrul spiritual,in contextul evanghelic.

Alin Cristea: Inteleg punctul de vedere, l-am aplicat si eu de multe ori, dar trebuie sa depasim cliseele si ceea ce am numit teologia terapeutica. Isus nu a facut asa. I-a provocat pe oameni si le-a oferit MULT mai mult decit ceea ce credeau ei ca au nevoie. La fel au facut si apostolii. La fel, in istoria Bisericii, au fost destui care au renuntat la comoditatea confesionala pentru adevar. Cel mai cunoscut exemplu e Luther.

Lidia Capusan: Daca e s-o iau asa,o,la cite am renuntat sa fiu pe plac Domnului…nu as vrea sa fiu concreta,dar sufleteste au fost lupte…Asa ca…pentru mine multe nu au fost terapii,din contra.Si cred ca si pentru altii ca mine.Trebuie sa treci prin multe sa-L iubesti pe Isus cum greu inteleg oamenii ca sa renunti la pasiuni artistice si sa-L asculti.Desi,poate nu toate El le cere,oamenii au impus legi.Dar tocmai asta e,ce inseamna sa-ti iubesti aproapele?Sa faci in asa fel incit sa nu se poticneasca in tine.Si desi explodezi citeodata de atita poticnire a lui,totusi,o faci de dragul Lui…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s