Dumbrava minunată (191)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Fiecare zi la Dumbrava este speciala, cu bucuriile si tristetile ei, fiecare bolnav avand particularitatile si frumusetea lui, aducandu-ne in suflet satisfactia ca le suntem de folos si ca in aceasta grea perioada a vietii lor ne-a fost “harazit“ sa parcurgem impreuna o parte din calatoria si pribegia noastra pe pamant. Uneori, unii din ei incearca sa ne “rasplateasca osteneala“ in cele mai imprevizibile si interesante moduri, simtindu-se oarecum datori sa faca ceva pentru noi.

Intre bolnavii de la Dumbrava avem si un domn “citit” si pasionat intr-o oarecare masura de starea vremii de parca de acest lucru ar depinde viata si activitatile sale de zi cu zi. Ca sa ii dau o oarecare satisfactie in acest sens il intreb uneori cum va fi vremea in urmatoarea perioada de timp, iar el in modul cel mai serios posibil incearca sa-mi explice cat mai clar si mai pe inteles evolutia vremii.

Alaltaieri dimineata insa, cand am iesit din camera mea, el ma astepta ca un soldat de garda in fata treptelor, gata de raport, ca nu cumva sa fiu luat prin surprindere de ce se va intampla din punct de vedere meteorologic in urmatoarele zile. ( vezi video ) Am apreciat mult gestul sau, un gest marunt dar care insa, spune multe si ne face mai constiinciosi si mai responsabili in ce priveste activitatile noastre cotidiene.

Ca si pana acum, la Dumbrava continua sa fie trimisi bolnavi pentru a gasi ingrijire si adapost, ceea ce ne bucura pe de o parte stiind ca putem sa le fim de folos, mai ales cand realizam ca pentru cei mai multi suntem ultima solutie, singurul loc in care mai pot gasi adapost in aceasta trista si grea perioada a vietii lor. Asa se face ca si in aceasta saptamana patru bolnavi au fost adusi, unii in stare critica, imobilizati la pat si fara speranta de mai bine.

Cea dintai venita are doar patruzeci de ani si a fost crescuta in mai multe case de copii fara a-si cunoaste parintii sau fratii, lipsita de dragostea si caldura unei familii. Nu e de mirare deci ca la randul ei, petrecand multi ani pe strazile orasului, a avut sase copii cu diferiti barbati, copii pe care i-a lasat in grija statului, in timp ce ea traia intr-un anturaj infect, alcoolica si cu reale problem de comportament. In urma cu scurt timp a suferit un atac vascular cerebral fiind tintuita la pat si trimisa apoi din spital la Dumbrava.

Desigur, nu e treaba noastra sa-I judecam trecutul ori sa-I reprosam ceva mai ales avand in vedere starea de sanatate, ba mai mult ne simtim onorati sa-I putem fi de folos oferindu-I ingrijirea si caldura de care are atata nevoie. Bucuria noastra este imensa cand si altii ni se alatura pentru a fi cu noi fie intr-un fel, fie in altul in ceea ce facem. Unii ne sustin material, altii se roaga pentru noi, iar altii vin si ne ajuta la munca de zi cu zi, ca domnul de la Cluj care mereu formeaza echipe de barbati dornici sa dea o mana de ajutor ca si in acest weekend cand impreuna cu alti sase din Huedin si Valea Draganului au venit sa taie, sa crape si sa aranjeze lemne de foc pentru iarna care vine.

Surprinzatoare si binevenita a fost si initiativa Bisericii Logos din Oradea si a celor de la “Platforma de ce nu eu“ care au dus joi seara 16 bolnavi la film in Oradea (la Lotus). Inchipuiti-va bucuria si entuziasmul lor, unii marturisind cu nostalgie ca nu au mai fost de foarte multi ani la un film iar pentru altii aceasta a fost o experienta inedita fiind pentru prima oara la cinematograf.

Profitand de vremea frumoasa , intr-una din zile am fost si la cimitir pentru a da un aspect cat de cat ingrijit mormintelor sapate in aceasta iarna. Din cauza ploilor si a pamantului mocirlos ne era imposibil sa facem acest lucru atunci, iar in viitor, speram sa putem imprejmui si cu un gard partea de teren alocata celor aflati in grija noastra. Pana atunci insa, preocupati de starea celor vii , de renovarea ultimei case din Tinca si de responsabilitatile zilnice, va dorim o saptamana placuta, sa fiti binecuvantati si sa fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s