PROTESTEZ – 1 aprilie 2017

Rostul acestui mesaj este să precizez care sînt, la 1 aprilie 2017, parametrii chestiunii PROTESTEZ, pe care o văd ca fiind una importantă și de durată – va dura cîteva luni, în cel mai bun caz, sau, mai degrabă, cîțiva ani.

Iată cronologia PROTESTEZ

Sîmbătă, 25 martie 2017, între 21.15-22.30
Alin Cristea i-a sunat pe cei 9 membri din comitetul Bisericii Providența din Oradea pentru a le comunica că protestează împotriva prezenței pastorului Doru Hnatiuc la Biserica Providența duminică dimineață (26.03.2017). Au răspuns 6, printre care pastorul Ștefan Iluțan. Conversațiile au fost (foarte) scurte, cu excepția celei cu Teofil Tășădan, care a durat peste 30 de minute.

Duminică, în primele ore ale nopții
Alin Cristea a trimis prin email la circa 100 de adrese ale unor membri ai Bisericii Providența mesajul PROTESTEZ, pe care l-a postat pe blogul RoEvanghelica.

Duminică sau luni
Pastorul Ștefan Iluţan a trimis, la aceleași adrese (probabil la 50, nu la 100), dar nu și lui Alin Cristea, o replică la mesajul PROTESTEZ. Luni, la 17.15, Alin Cristea a atașat acest mesaj la mesajul PROTESTEZ de pe blogul RoEvanghelica și a anunțat că va reveni cu (ample) precizări, ceea ce s-a întîmplat în aceeași zi, în mesajul PROTESTEZ – Replică lui Ştefan Iluţan și a anunțat că va face completări în următoarele zile / săptămîni / luni, pe măsură ce o să recitească ce a scris. Înainte de acest mesaj amplu, prima reacție a lui Alin Cristea la replica pastorului Ștefan Iluțan a fost postarea Minciuna pastorului Ștefan Iluțan.

Miercuri, la 23.42
Pastorul Ștefan Iluţan a trimis, la aceleași adrese (probabil la 50, nu la 100) și lui Alin Cristea, mesajul CLARIFICĂRI.

(NOTĂ – Acest paragraf, în legătură cu miercuri, a fost adăugat aici luni, 3 aprilie 2017, la 14.10.)

Joi, la 17.44
Pastorul Ștefan Iluţan i-a trimis lui Alin Cristea un SMS în legătură cu cele de mai sus.

Sîmbătă, la 18.15
Alin Cristea a afișat pe blogul RoEvanghelica postarea PROTESTEZ – 1 aprilie 2017 (precizînd care sînt, la 1 aprilie 2017, parametrii chestiunii PROTESTEZ), făcînd următoarele mențiuni:

1. Principala polemică a chestiunii PROTESTEZ nu este în legătură cu o persoană (Doru Hnatiuc, Lucian Ciupe, Ștefan Iluțan, Alin Cristea), ci în legătură cu Biserica Providența. DE ACEEA Alin Cristea a trimis mesajul de protest unui număr cît mai mare de membri ai Bisericii Providența.

2. Miza MAI MARE a polemicii depășește cadrul Bisericii Providența. DE ACEEA Alin Cristea a postat mesajele pe blogul RoEvanghelica, cu obiectivul evident de a menține polemica la un nivel mult mai înalt decît cadrul Bisericii Providența.

Folosirea accentuată a citatelor lui Teofil Stanciu indică clar acest lucru:

UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea. Or acceptarea unor puncte de vedere diferite, critice, antipatice este un semn de normalitate, care ar putea dovedi că adevărul este mai prețuit decât supușenia slugarnică.” (sublinierea mea)

UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea

3. Pastorul Ștefan Iluțan a reacţionat pripit, exagerat şi în mod josnic la mesajele publice ale lui Alin Cristea, „contribuind” cu minciuni, dezinformări și bădărănii.

Se pare că nu pricepe sau nu vrea să priceapă nici miza polemicii în legătură cu Biserica Providența, nici miza polemicii în legătură cu instituţiile confesionale menţionate de Teofil Stanciu.

4. Chestiunea adevărului e vitală. Aceasta este atît miza polemicii în legătură cu Biserica Providența, cît miza polemicii în legătură cu instituţiile confesionale menţionate de Teofil Stanciu.

„Adevărul dă energie, claritate, putere și curaj.”

Ştiţi cine zicea asta?

Ștefan Iluțan!

Iată ce îi scria lui Alin Cristea în 22 iulie 2016:

„Alin, de o bună bucată de vreme citesc aproape toate postările tale și chiar și din arhivă. 1. Ai mare dreptate că nu suntem (baptiștii cel puțin) pregătiți pentru mediul online, la ce comentarii jenante lasă unii cu vază sau pur și simplu băgători de seamă. 2. Mă tot mir de (era să zic curajul tău ?? dar ar fi prea puțin) resursele de energie și sper să rămână mereu proaspete. Avem nevoie. Știi ce am realizat? Adevărul dă energie, claritate, putere și curaj. Faptul că nu te lași dus de unul sau altul e de admirat și e tot mai rar… Excelsoir!”

Oare ce s-a întîmplat între 22 iulie 2016 și 26 martie 2017 în mintea și inima lui Ștefan Iluțan astfel încît să uite că, dacă ceva îi dă lui Alin Cristea energie, claritate, putere și curaj, acesta este adevărul

5. Acest mesaj din 1 aprilie 2017 a fost trimis prin email la circa 100 de adrese, lista fiind actualizată în 1 aprilie 2017 după calendarul Bisericii Providența din 2017 (o diferență de circa 10% față de calendarul din 2016, folosit la prima tură de 100 adrese, la care a fost trimis primul mesaj PROTESTEZ, acum o săptămînă).

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s