Protestez împotriva prezenței pastorului Doru Hnatiuc la Biserica Baptistă Providența din Oradea, duminică dimineață, 26 martie 2017.
Protestul meu constă în primul rînd în telefonul de protest pe care l-am dat sîmbătă seara pastorului și unui număr de 5 membri din comitet, alți trei nerăspunzînd la telefon.
În al doilea rînd, am trimis mesajul de protest prin email la peste 100 de adrese ale unor membri ai bisericii, de diferite vîrste și tipologii.
Evident, un al treilea mod de protest este postarea de pe blogul RoEvanghelica (care continuă, din 19 iulie 2016, blogul România Evanghelică – 49.000 de postări).
Intenționez să apelez și la alte forme prin care să transmit mesajul de protest.
Motivul principal pentru care protestez îl constituie Minciuna pastorului Doru Hnatiuc din ziua de duminică, 28 noiembrie 2010, la Biserica Baptistă Emanuel din Oradea, pe baza căreia Comunitatea BCB Oradea i-a retras ordinarea lui Lucian Ciupe.
Lucian Ciupe, prezent în acea zi în Biserica Emanuel, s-a adresat atunci, pe email, Bisericii Providența (și Comunității Baptiste din Oradea), în care își prezenta poziția în legătură cu declarația publică a pastorului Doru Hnatiuc și a solicitat Comitetului Bisericii Providența ca scrisoarea să fie citită adunării, ceea ce nu s-a întîmplat.
Aș putea adăuga mai multe motive pentru protestul meu, dar e de ajuns să menționez concluzia pe care am exprimat-o în Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România ÎNAINTE de Congresul baptiștilor din mai 2015:
Nu doar că Paul Negruț, Doru Hnatiuc, Marius Cruceru nu ar trebui să participe la acțiunile de organizare a Congresului baptist, ci ar trebui sancționați eclesial și confesional-instituțional din pricina acțiunilor lor publice ignobile, cunoscute deja de mulți ani și de mulți baptiști.
Zilele acestea, Teofil Stanciu, membru în Biserica Providența și cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici, scria pe contul lui de Facebook: „Din păcate, UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea. Or acceptarea unor puncte de vedere diferite, critice, antipatice este un semn de normalitate, care ar putea dovedi că adevărul este mai prețuit decât supușenia slugarnică.” (sublinierea mea)
UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea
Adaug, totuși, o chestiune importantă, pe care am scos-o în evidență în ultimii ani: cei mai buni studenți din cea mai bună perioadă din istoria Universității Emanuel, 1997-1998, șefi de grupă la teologie – Paulian Petric, Alin Cristea (1996), Lucian Ciupe, Dan Mierluț -, nu sînt integrați în sistemul confesional baptist românesc. Un alt aspect comun celor 4 este că AU FOST membri ai Bisericii Providența.
Biserica Providența a fost, în prima decadă a secolului 21, ultima cazemată în fața invaziei emanuelismului negruțian, ale cărui caracteristici nocive au fost evidențiate de-a lungul anilor nu doar de către mine, ci și de către alții.
Faptul că în ultimii ani au ajuns la microfonul Bisericii Providența Paul Negruț, Marius Cruceru, Doru Hnatiuc este cu totul îngrijorător, atît pentru Biserica Providența, cît și pentru starea generală proastă din mediul baptist orădean, menționată de Teofil Stanciu.
Dacă cineva (își) va pune întrebarea ce legătură legitimă există între Alin Cristea și Biserica Providența, voi spune următoarele: uitați-vă la fundațiile spirituale și administrative ale Bisericii Providența – acolo mă găsiți. Acolo am și rămas. Doar că sînt piatra tare, necioplită, în care se lovesc destui.
La aniversarea de 20 de ani a Bisericii Providența de anul trecut, numele meu a fost menționat alături de alții care au dat învățătură bisericii.
Mai exact, timp de 2 ani m-am ocupat de studiul biblic cu biserica, în perioada de început a ei. Iar ca secretar al bisericii, am adus autorizația bisericii, care era la o altă biserică, și am pus în ordine actele bisericii.
În numele investiției spirituale și de alt gen pe care am făcut-o, sînt interesat în continuare de Biserica Providența și am dovedit acest interes în repetate rînduri.
Sînt activ de peste 14 ani pe Internet, am inițiat și editat 3 reviste electronice de cultură evanghelică – Confesionala, Perspective, România Evanghelică, în care au scris peste 100 de evanghelici români, am lansat 100 de bloguri, cea mai mare parte cu informații din mediul confesional evanghelic românesc și am realizat proiecte unice în acest mediu, precum cîte 10 citate din peste 100 de cărți, o cronologie a istoriei evanghelicilor din România, cu 300 de intrări,grupaje de poze de la peste 100 de evenimente ale evanghelicilor români și un album pe Facebook cu 500 de fotografii din istoria evanghelicilor români (continuat cu un al doilea cu alte cîteva sute de fotografii).
În ultimii ani am scris scrisori deschise către conducerile cultelor evanghelic, către alte instituții precum biserici și comunități regionale, către persoane publice evanghelice și am dat replici în anumite chestiuni unor figuri publice cu nume sonore: Iosif Țon, Daniel Brânzei, Marius Cruceru, Viorel Iuga, Samy Tuțac, Vladimir Pustan, Florin Ianovici.
Cele menționate mai sus indică foarte clar interesul meu constant pentru mediul confesional evanghelic românesc.
Așadar, nu ar fi nimic anormal să acordați atenție observațiilor pertinente ale unuia dintre cei mai competenți analiști, dacă nu cel mai competent în ceea ce privește mediul evanghelic românesc și (sub)cultura produsă de un astfel de mediu (am scris și o scurtă istorie a evanghelicilor din România, așa ceva nu știu să fi apărut pînă acum) și să vă refuzați reflexul mediocru al clișeelor (ignobile) în legătură cu persoana mea.
Dacă aș muri în această noapte, astea rămîn – FAPTELE pe care vi le-am prezentat în legătură cu mediul confesional evanghelic românesc.
În numele adevărului, al dreptei judecăți (cum ne îndeamnă Însuși Isus în Evanghelii), al cumpătării creștine, vă conjur să vă aplecați, cu discernămînt, asupra chestiunii din pricina căreia protestez – prezența pastorului Doru Hnatiuc la Biserica Providența.
Alin Cristea, 49 de ani, Oradea
Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România
Editorul blogului România Evanghelică (49.000 de postări) și al altor 100 de bloguri
Editorul revistei electronice România Evanghelică
Mogulul blogosferei evanghelice
Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)
Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)
Președintele Asociației Thymos – 10 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice
“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)
„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)
„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)
„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)
„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)
“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)
„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)
„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)
„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea
http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte
UPDATE 27 martie 2017, 17.15
În urma protestului meu de mai sus, pastorul Ştefan Iluţan (Providența Oradea) a transmis mesajul de mai jos celor cărora le-am trimis protestul prin email.
Voi reveni curînd cu (ample) precizări.
„Dragi frați și surori,
vă scriu la început de săptămână cerând binecuvântarea Domnului peste fiecare, mai mult din El în fiecare dintre noi așa cum am fost binecuvântați aseară prin Cuvânt.
Vă scriu și în legătură cu emailul pe care l-ați primit de la Alin Cristea și în legătură cu care fac următoarele precizări:
1. Ca idee generală, nu dau atenție unor astfel de provocări, proteste, impertinențe față de biserica pe care o iubesc, o slujesc, față de colegii de slujire din conducerea bisericii cu care m-a și ne-a binecuvântat Domnul.
2. Totuși, fiindcă acuzațiile au fost trimise pe mail și unii s-ar putea să nu știe toate detaliile, aleg să răspund, punctual și nelungind fără rost explicațiile.
Protestul acesta e un act nejustificat pentru că Alin Cristea nu mai e parte din biserica Providența și potrivit noului statut adoptat la Congresul din Timișoara, nici din Uniunea Baptistă (excluderea din biserică=excludere din Uniune)
Faptele amintite cu țintă directă spre persoana fratelui Doru Hnatiuc sunt denaturate, neprecizându-se contextul complet al situației de atunci și a sancțiunilor luate în cazul fratelui Lucian Ciupe.
Fratele Lucian Ciupe și-a clarificat și rezolvat toate nelămuririle și neclaritățile (transmise tot de Alin în mare parte) la sărbătoarea de 20 de ani a bisericii Providența. Se pare că informațiile pe care le avea cu privire la unele acțiuni bisericii erau total diferite de realitate, lucru care i-a dat și lui și fraților din comitet ocazia pentru o foarte bună discuție și părtășie sfârșită prin binecuvântarea Domnului pe care ați resimțit-o cu siguranță în desele ocazii în care fratele a predicat.
Invitația frațiloe pastori Doru Hnatiuc, Paul Negruț, Marius Cruceru vine în concordanță cu principiul pe care l-am comunicat fraților slujitori chiar înainte să fiu ales păstor al bisericii și anume colaborarea cu celelalte biserici și pastori. E un principiu la care am ținut și țin în continuare și în timp ce ne păstrăm particularitățile ca biserică, suntem deschiși spre comunitate. În plus, relația deosebită e dată și de colaborarea pe care o avem în conducerea Comunității, în cadrul liceului Emanuel, în cadrul grupului de coordonare al studiului biblic la nivel național și în diferite alte proiecte.
Comunitatea Baptistă de Oradea a făcut o scrisoare/recomandare adresată bisericilor din zona în care fratele Lucian slujește pentru a-l ajuta în relațiile cu celelalte comunități. Scrisoarea am trimis-o personal lui Lucian.
Dragii mei, cu mare părere de rău față de investiția pe care Domnul a făcut-o în Alin, spun că singura acțiune pe care trebuie să o avem în dreptul lui este rugăciunea. Observați și dumneavoastră limbajul folosit pe Facebook în mod special (deși nu recomand prea multă atenție și interes) față de orice persoană care îndrăznește să aibă o părere contrară, o notă de spiritualitate sau față de cei ce pentru o vreme au investit în el.
În legătură cu Teofil Stanciu: o situație hilară aproape, am aflat-o acum câteva luni. Cineva postase câteva cuvinte nu tocmai frumoase la adresa lui Alin pe pagina de FB a lui Teofil. Acesta a șters comentariile dar nu atât de repede pe cât ar fi vrut Alin care s-a inflamat și a început un demers de discreditare, apel la autoritățile eclesiale, amenințări voalate chiar cu procese la adresa lui Teofil pe care îl premiase până în acel moment și îl stimase mult. I-am spus lui Alin și cu acea ocazie că nu consider situația a fi un conflict real și nu văd nici o vină la Teofil care are de muncă destul de mult la editură neavând timp să stea toată ziua pe FB (cum au alții:) )
Mulțumesc fraților din comitet, în mod special fratelui Teo Tășădan pentru că s-a asigurat că Alin are parte de întreaga imagine a problemei, nu doar de păreri și impresii. Sâmbătă seara când m-a sunat Alin, eram pe drum de la evanghelizare din Lăzăreni și nu am avut timpul și dispoziția necesară pentru o astfel de discuție.
Închei spunând că sunt mulțumitor odată în plus pentru Trupul lui Hristos- Biserica, locul vindecărilor, a îndreptărilor, al noilor începuturi și al formărilor, al protecției împotriva unor asrfel de devieri, totul pentru a fi prezentați înaintea Tatălui fără pată și fără zbârcitură.
Să întărească Domnul relațiile dintre noi și a noastră cu El.
Fiți mult binecuvântați de Domnul.
pastor Ștefan ILUȚAN”
A republicat asta pe RoEvanghelica.
ApreciazăApreciază