Dumbrava minunată (190)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Bine ati venit la intalnirea noastra de duminica seara. Se intampla atatea lucruri la Dumbrava in fiecare saptamana incat uneori ne este greu sa tinem pasul cu evolutia lor si, totusi,la sfarsitul saptamanii cand urmeaza sa va impartasesc „noutatile”, ma trezesc in situatia de a ma gandi minute in sir la ce v-ar place sa auziti, ce v-ar interesa mai mult si, nu in ultimul rand, la ce inseamna de fapt, „noutate” in Dumbrava.

Saptamana de saptamana mentionez ca au mai sosit cativa bolnavi in timp ce altii au trecut la cele vesnice. Daca pentru ei si pentru unii dintre voi acestea sunt evenimente speciale, pentru noi nu e decat un mod de viata. Ne-am obisnuit in asa masura cu acestea ca nu ne mai impresioneaza aproape nimic, iar suferinta, ranile deschise, operatiile, sangele, afectiunile si bolile psihice, mizeria din care vin si trecutul intunecat face parte din rutina, si parca ne-ar surprinde faptul sa fie altfel.

Cei patru bolnavi nou sositi din aceste zile se incadreaza in profilul celor peste o mie care au trecut pe aici in ultimii unsprezece ani. Fara familie sau abandonati de acestea, in stare grava, murdari si parca obositi sub povara vietii , poposesc in Dumbrava, unii pentru o vreme scurta, urmand apoi sa ia din nou drumul pribegiei, altii, pana cand inchid ochii pentru totdeauna.

Din cei adusi in aceasta saptamana, unul a decedat fiind in stare foarte grava. Din ancheta sociala reiese ca are doua fiice, una in Romania cu domiciliu necunoscut, alta in strainatate. Prima a contractat un imprumut in numele lui apoi l-a abandonat (a disparut). Se spune ca a fost preluat de ambulanta aproape de granita cu Ungaria si transportat la spital si, pentru ca nu aveau unde sa-l trimita si nu voia nimeni sa-l primeasca, a ajuns la Dumbrava, unde, asa cum spuneam, a decedat la scurt timp. La fel ca in alte situatii, a fost trimis din spital fara acte de identitate , creandu-ne serioase probleme in procesul de identificare si-n demersurile necesare in vederea inmormantarii.

Un altul trimis de la spital e o mai veche cunostinta care vine bolnav si pleaca imediat ce se simte mai bine. A fost externat si bolnavul despre care vorbeam saptamana trecuta, ale carui picioare erau degerate si in stare avansata de putrefactie. A fost imediat trimis la spital unde s-a intervenit chirugical, astfel ca acum se afla in stare mult mai buna. Pana saptamana viitoare cand ne vom “intalni” iar, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s