Umbra lui Negruţ. La Timişoara – sau Cum se fac că lucrează baptiștii la un Congres de lucru

Negruț și Cruceru
Iarăși fac ca trenu

(folclor urban)

 

În 23-24 martie se desfășoară la Timișoara un… Congres de lucru.

Nu există acest concept în Statutul Cultului Baptist decît în legătură cu… Convenția Bisericilor Baptiste Maghiare.

Art. 69 – (2) Congresul Convenției cu caracter electiv se convoacă din 4 în 4 ani, iar congresele de lucru se convoacă o dată pe an și ori de câte ori este nevoie.

Art. 71 – (1) Congresul de lucru coordonează activitatea Convenției între congresele electiv și are următoarele atribuții…

În schimb, Statutul precizează 3 situații în care poate fi convocat Congresul cultului în sesiune extraordinară:

Art. 102 – (1) Congresul cultului poate fi convocat în sesiune extraordinară pentru aprobarea sau modificarea statutului cultului și a Mărturisirii de credință, precum și în situații de importanță deosebită pentru organizarea, funcționarea și viața spirituală a cultului.

Sînt baptiștii români într-o situație „de importanță deosebită…”? Nu.

Iosif Țon a fost îndepărtat de amvoanele bisericilor baptiste din România încă din 2010, iar altcineva sau altceva semnificativ pentru viața spirituală a cultului, în cadrul căruia numărul baptiștilor ofiliți a crescut nesimțit de mult, nu există.

Va fi modificată Mărturisirea de credință? Nu.

Deși ar fi fost de dorit așa ceva, grupurile de lideri mediocri din perioada postdecembristă nu au avut „voință politică”. După cum România nu are o Constituţie zdravănă, nici Uniunea BCB nu are o Mărturisire de credință zdravănă.

Singurul motiv al unui… Congres de lucru, între congresele elective, are de a face cu Statutul.

În perioada postdecembristă s-au făcut modificări ale Statutului, prioritatea prevederilor statutare fiind evidentă, exprimînd caracteristica instituțională în detrimentul caracteristicii organice. Relația Biserică-Stat e mult mai proeminentă, în viața spirituală a cultului, decît relația Biserică-Societate.

Spre deosebire de Biserica Ortodoxă sau Biserica Catolică, baptiștii nu sînt organizați ierarhic, Biserica Baptistă, ci e vorba de MIȘCAREA baptistă, organizată regional și național în forme asociative.

În raportul pe care Viorel Iuga, ca președinte al Uniunii BCB, l-a pregătit pentru… Congresul de lucru, menționează: „instituțiile statului ne tratează ca un cult ierarhic”.

Așadar, oare ce schimbări se vor face în Statut?

Dacă pentru raportul președintelui sînt alocate 35 de minute, pentru rapoarte și descărcare de gestiune sînt propuse 30 de minute, Sesiunea V. Prezentare, discuții și votare, cu 50 de minute, are 11 puncte: RRM, CIM, Regulamentul cenzorilor, Statutul, Moțiune pentru președinte, Moțiune pentru parlament, Mesaj pentru Federația Europeană, Cenzori noi, Cotizații anuale, Colectele anuale: Misiune, Educați, Uniune, Diverse.

Sînt bulversat!… Parcă ar fi vorba de Congresul unora precum Prâslea cel voinic, care lucrează într-o oră cît alții în zece.

Dacă nu ați aflat și vă întrebați de unde știe Alin Cristea de astfel de chestiuni, mai bine întrebați-vă de ce nu știți VOI, baptiștii care îi reprezentați pe alții, de ele.

Zi de zi, uneori de 3 ori pe zi, am intrat pe site-ul Revista Creștinul azi, dar nu a apărut nici un anunț despre evenimentul de la Timișoara. Probabil liderii naționali aveau de… lucru, s-or fi gîndit să nu vă bulverseze cu detalii.

E de ajuns că e bulversat Alin Cristea…

Tendința spre control, manipulare, corupție care se manifestă de mulți ani în rîndul evanghelicilor români, unde există grupuri de interese, trebuie să fie contracarată de un flux de informații conform principiilor demne pe care baptiștii le-au promovat de-a lungul istoriei. – scriam acum 2 ani, înainte de Congresul baptiștilor, în Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România.

Mai scriam atunci: Convocarea Congresului se va face fără respectarea prevederilor Statutului, care menționează că ea trebuie să se facă ÎN SCRIS tuturor bisericilor baptiste cu personalitate juridică, cu cel puțin 30 de zile înainte de data ținerii Congresului.

Același lucru se pare că se poate spune și despre Congresul din aceste zile – într-un mesaj trimis unui grup de pastori, Viorel Iuga scria în 20 februarie 2017 (1:14 PM): „Mâine trebuie să trimit convocarea Congresului de lucru de la Timişoara. Vă rog să vă uitaţi peste informaţiile de mai jos şi să vedeţi ce ar mai trebui adăugat.”

Sau poate că Viorel Iuga, acest Prîslea cel voinic al baptiștilor români, să fi făcut în 3 zile ce fac alții în 10?!…

Ne-a scos din ignoranță… Marius Cruceru!

Ăsta chiar că-i mai voinic decît liderul național al baptiștilor…

Pe bune!

Dacă-și pune mintea, poate face multe…

Bunăoară, Hărnicuțul Marius Cruceru a început anul acesta în forță, nu doar cu conferințe, ci și cu postări pe blogul său. În ianuarie 2017 a afișat aproape 30 de postări, mai multe în circa 3 săptămîni decît în ultimele 3 luni!

Concluzionam atunci: Retorica vizuală, tonul sarcastic, dezinformarea, darul descurajării (pe care îl tot trîmbițează) – iată instrumente ale vechiului și noului Marius Cruceru, care nu pare în stare să se reinventeze, ci doar reinventează culori în care zugrăvește vechea și noua lume evanghelică românească, tot mai ahtiată după conferințe de tot soiul, dar tot mai puțin loială adevărului și tot mai puțin dedicată idealurilor autentice pentru care vechii și noii martiri creștini ne înconjoară într-un nor.

Acest tînăr și neliniștit al baptiștilor români a afișat în 23 martie postarea: Biserica și subvențiile de la stat – Paul Negruț

S-a făcut lumină-n sat!

În stat!… În stat în stat!…

Căci, după cum se știe, Emanuelul e un stat orădean în statul baptist românesc, iar umbra lui Negruț se întinde, de data asta, pînă la Timișoara.

Aflarăm, în ziua Congresului, care va fi miza evenimentului – chestiuni legate de bani de la stat.

În mod explicit, cruceriana buburuză emanuelistă menționează:

„De citit tot articolul pentru Congresul de mîine.”

Păi articolul are peste 10 pagini!

Să-i văd eu pe pastorii baptiști care citesc un astfel de articol lung, în așa fel încît a doua zi să poată fi suficient de informați asupra chestiunii pentru a lua decizii foarte importante pentru „poporul” baptist.

Cei care reuşesc sînt buni pentru… Parlamentul României.

Dar articolul e semnat de… Paul Negruţ.

Cu alte ocazii, am menționat faptul că nu știm ce e în mintea lui Paul Negruț cînd apare cu materiale în spațiul public, dar putem să observăm CÎND o face.

După 6 ani (!), Paul Negruț afișează pe blogul lui articolul: BISERICA ȘI SUBVENŢIILE DE LA STAT, de peste 10 pagini, cum am menționat deja.

Ultimele postări au fost:

28.03.2011 – Raspuns la acuzatiile aduse pe internet la adresa mea
20.11.2010 – Iosif Ţon şi Străjerii – comunicat
20.03.2010 – Subventiile de la Stat si doctrina despre Biserica II
27.08.2010 – Practica subventiilor de la Stat si doctrina Bisericii
30.12.2009 – Scrisoare deschisă către Bisericile Crestine Baptiste din România

Articolul de acum a fost publicat în ziua Congresului – ASTA trebuie să observăm, împreună cu lipsa de comunicare publică a conducerii Uniunii BCB.

Probabil le-a dat astfel unora… de lucru.

Mă tem să nu fie o situație similară cu cea din țară, pe care Cristian Tudor Popescu o exprima azi în următoarele cuvinte:

„OUG 13 a fost doar o șarjă diversionistă, menită parcă să consume forța de reacție a oamenilor. Atacul blindatelor și aviației hoților de partid și de stat e acum în plină desfășurare.”

În ultima perioadă, Paul Negruţ e cunoscut ca un exponent al campaniei Coaliţiei Naţionale pentru Familie, mulţi uitînd manipulările sale din ultimii 20 de ani şi că pe la Universitatea Emanuel au trecut în ultimii ani, cu încuviinţarea sa, personaje groteşti precum Victor Ponta – „simbolul a tot ce e mai corupt, mai mincinos și mai toxic în România de azi” (Mircea Cărtărescu), Ioan Mang, cunoscutul plagiator PSDist din Oradea, Tăriceanu zis „cinci soții”.

După cum a spus ieri Gabriel Liiceanu la Bruxelles – „Nu am nicio îndoiala că Liviu Dragnea precum și colegii lui de partid și coalitie, pentru a scapa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic.” – tot așa pot să spun și eu despre Paul Negruț și clica lui, că nu s-ar da înapoi de la nimic pentru a-și menține UMBRA în mediul confesional evanghelic românesc, chiar folosindu-se de subiecte importante, cu rezonanță, sau făcînd incursiuni în istoria baptiștilor pentru a-și construi un discurs patriotard, precum făcea propaganda comunistă.

Mecanicul care a condus locomotiva negruţiană în spaţiul virtual a fost, aşa cum arătat de-a lungul anilor, Marius Cruceru. Acum, din nou, Negruț și Cruceru / fac iarăși ca trenu.

Deși articolul lui Paul Negruț, promovat cu pasiune de Marius Cruceru, ar merita dezbătut, nu acesta e rostul postării mele.

Voi menționa doar cîteva formule folosite de păpușarul-șef în legătură cu relația Biserică-Stat (sublinierile mele):

– este necesar să analizăm oferta statului de a subvenționa bisericile din punct de vedere biblic şi doctrinar
– prigoana comunistă și cu imixtiunea brutală a statului în problemele interne ale Bisericii
– unii pastori au acceptat să colaboreze cu autoritățile comuniste pentru a scăpa de persecuții
– unii ne mai amintim încă de discursurile unor frați ai noștri la aşa numitele ”Conferințe de orientare ale păstorilor” patronate de Departamentul Cultelor
– care sunt pentru Biserică consecințele colaborării dintre stat și Biserică?
– unii pastori s-au solidarizat cu autoritățile comuniste pentru a-i da afară din slujire, din congrese și conferințe pe acei pastori care nu erau în grațiile autorităților
– unii frați consideră că ar fi potrivit ca Biserica să accepte bani de la stat
– De ce să nu primească bisericile noastre înapoi o parte din ceea ce statul a luat de la noi?
– Majoritatea cultelor din România primesc subvenţii de la stat
– Unele biserici baptiste și comunități au primit deja ajutoare de la stat pentru diverse proiecte
– Personalul didactic și auxiliar al liceelor teologice baptiste este finanțat de la bugetul de stat.
Salarizarea lucrătorilor de la bugetul de stat ar duce la încălcarea principiului biblic
– Specificul doctrinar baptist este separația bisericii de stat inclusiv în problema subvenției
deducerea sumei cu care un credincios baptist a contribuit benevol către biserică din baza de calcul a impozitării este stipulată și în Statutul actual, iar solicitarea a fost înaintată de mai multe ori Guvernului României; până la această dată, Guvernul României nu a dat curs acestei solicitări, ci preferă să adune impozitele și taxele pentru ca mai apoi, în funcție de politicile fiscale sau religioase să decidă cu ce sumă să subvenționeze cultele;
– O finanțare de la stat, atât în plan material cât și – mai ales – salarial, aduce cu sine și pericolul disensiunilor și dezbinărilor

Marius Cruceru a mai scris, în aceeaşi zi, un articol: #REZIST – subvențiile de la stat pentru baptiști – ziua 32, în care găsim următoarele precizări:

„De astăzi se adună baptiștii pentru un congres extraordinar la Timișoara. Vor fi două zile de dezbateri asupra unor modificări la statut. Printre acestea și problema subvențiilor de la stat.”

De asemenea, cu două zile înainte, Marius Cruceru a afișat postarea: #REZIST – flirtul Bisericii cu statul …. și invers – ziua 30, în care scria: „Am mai spus-o: ”cine îți pune suta pe frunte îți dictează și muzica după care vei juca”.”

Se poate lesne vedea că atît Paul Negruţ cît mai ales Marius Cruceru, cancelarul său pe Internet, insistă pe aspectul financiar al relaţiei Biserică-Stat.

Dar chestiunea relaţiei Biserică-Stat nu e în primul de ordin financiar, ci de ordin relațional.

Puterea nu e dată de bani, ci banii rezultă din exercitarea puterii.

În mod similar, incompetența lui Viorel Iuga nu e dată de gafele lui, ci gafele rezultă din incompetența lui Viorel Iuga.

Ajung, astfel, la ultima parte a comentariului meu în legătură cu… Congresul de lucru.

E vorba de raportul de 3 pagini pe care l-a pregătit, cumplit de jenant.

Raportul unui președinte de cult n-ar trebui să conțină detalii inutile în legătură cu 200 de perechi de pantofi, 106 cămăși bărbătești, 50 de cămăși și pulovere, 120 de pachete cu alimente.

Raportul unui președinte de cult n-ar trebui să abunde în verbe la persona I-a: am încercat să fiu la zi cu cititul Scripturilor, am participat la toate Executivele și întâlniri CU, am continuat să particip la conferințe cu familiile și cu tinerii, din 04 noiembrie Dumnezeu m-a binecuvântat cu niște probleme de sănătate.

Păi la un congres nu vin oamenii să afle informații despre starea de sănătate a vreunei persoane, ci despre starea în care se află instituția și se presupune că președintele e cel mai în măsură să aibă un discurs în care să prezinte o analiză, cu rezultate, identificarea problemelor și propuneri.

La orice mă aștept de la acest… congres de lucru, numai să se lucreze ceva nu.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s