Scrisoare deschisă către Ben-Oni Ardelean și ceilalți parlamentari evanghelici prezenți duminică, 26 februarie 2017, la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa

Această reacție publică survine în urma informațiilor publice apărute pe TimpOnline.ro, e vorba de articolul de azi, 27 februarie 2017, intitulat „Ministrul Apărării şi parlamentari evanghelici, la Biserica ”Sfânta Treime” Bistriţa. Ce mesaje au transmis”.

http://www.timponline.ro/ministrul-apararii-gabriel-parlamentari-evanghelici-biserica-sfanta-treime-bistrita-mesaje-transmis

Articolul conţine declaraţii ale următorilor: Ben-Oni Ardelean (deputat PNL), Ioan Deneş (senator PSD), Gabriel Beniamin Leş (PSD), ministrul Apărării.

Îmi exprim public indignarea față de declarațiile acestor parlamentari evanghelici, mai ales că au fost făcute într-un perimetru eclesial care ar trebui, prin valorile creștine (nonpolitice), să se opună unor astfel de declarații publice.

Nu mă refer la vreo incompatibilitate între spațiul confesional și perimetrul politic, deși o astfel de discuție ar fi de folos pentru pentru mediul confesional evanghelic românesc, care duce lipsă de dezbateri autentice, dar nu de clișee precum „noi nu facem politică” sau „Biserica e apolitică”.

Indignarea mea rezultă, ca de cele mai multe ori în astfel de ocazii, din cauza simulacrului intelectual și spiritual care are loc în astfel de situații.

Declarația deputatului Ben-Oni Ardelean – „Pentru prima oară în istoria României, avem un ministru evanghelic.” – apare ca fiind adevărată, tehnic vorbind, dar de o gogomănie incomensurabilă.

Este cu totul nesemnificativ faptul că un evanghelic român este ministru în perioada în care în România au loc manifestații ample și legitime ÎMPOTRIVA guvernului, manifestații care nu au solicitări politice, ci sînt bazate pe o morală fundamentală, proprie culturii iudaice și creștine: Să nu furi!

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean ar trebui să fie extrem de jenat că a făcut parte, ca senator, din acel parlament al României căruia i-a fost decernat în 2013 premiul „Coruptul Anului”, de către OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project.

După cum nu vom aprecia orice pastor doar pentru că a ajuns pastor, tot așa nu avem de ce să apreciem un parlamentar sau un ministru doar pentru că a ajuns în poziția respectivă.

Mai ales dacă e vorba de evanghelici, atunci criteriul de evaluare nu e cel politic, ci cel moral-creștin.

Faptul că evanghelicul Gabriel Beniamin Leş este ministru în guvernul PSD este, de fapt, o rușine, nu un fapt pe care deputatul Ben-Oni Ardelean să îl menționeze, țanțoș.

Deputatul Ben-Oni Ardelean mai menționează inițiativa grupului ecumenic de rugăciune în Parlamentul României, înfiinţat în 1992, „o tradiţie veche care s-a creat în urmă cu 65 de ani în SUA”.

Există însă o altă tradiţie, mult mai importantă şi mult mai veche, a baptiştilor.

Ea e menţionată în Statutul Cultului Baptist din România, în Preambul:

„Baptiştii s-au remarcat în istorie prin lupta pentru libertatea religioasă a fiecărei ființe umane. Filosoful englez John Locke scria: „Baptistii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasă deplină; libertatea adevărată şi dreaptă, libertatea egală şi imparţială.”

În anul 1612, pastorul baptist Thomas Helwys îi scria regelui Angliei, Iacob I: „Regele este un om muritor, și nu Dumnezeu; de aceea nu are nicio putere asupra sufletelor nemuritoare ale supușilor săi… Religia este o problemă în între om și Dumnezeu. Lăsați-i să fie eretici, turci, evrei sau orice altceva. Regele nu va răspunde în locul lor înaintea lui Dumnezeu. De aceea, regele nici nu poate fi judecător între Dumnezeu și om.”

Baptiştii consideră că libertatea religioasă este inalienabilă şi irevocabilă şi că nicio altă libertate nu este în siguranţă acolo unde nu există libertate religioasă.”

De la penticostali nu pot avea pretenţii, tradiţiile lor sînt netradiţionale, amestecate şi cu incursiuni agresive de-a lungul istoriei de nici 100 de ani în România, în perimetrul confesional al baptiștilor.

Dar deputatul PNL Ben-Oni Ardelean ar trebui să fie mai atent cu ce PSD-iști se afișează în public, în aceste zile în România PSD e simbolul minciunii și aroganței.

Am rămas neplăcut surprins să-l văd și pe Emil Bartoș prezent la evenimentul de duminică.

Declarațiile senatorului PSD Ioan Deneş sînt în limba de lemn cunoscută a pocăiților. Cică se adresează tinerilor, dar nu are nici o formulă care să inspire tinerii.

Mi-e lehamite de astfel de apeluri nonideatice și de zeama lungă care se servește, în loc de mîncare tare, în ghetourile pocăiților.

Dacă evanghelicii români ar practica un creștinism cu implicații concrete în viața cetății, poate nici nu ar trebui să fie vreunul dintre ei în parlament.

Ministrul Apărării s-a referit – se putea altfel, într-o biserică penticostală? – la rugăciune. Cică „toţi oamenii de care Dumnezeu s-a folosit au utilizat rugăciunea ca şi bază a vieţii lor”.

Din nou, tehnic vorbind, aşa e – cine poate să-l contrazică?

Dar e de ajuns să ne amintim de primii creștini – „Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frîngerea pîinii şi în rugăciuni.” (Fapte 2:42) – ca să ne dăm seama că nu numai de rugăciune e vorba.

Învăţătura apostolilor are de a face cu Vechiul Testament și cu Noul Testament, care fac cunoscut caracterul lui Dumnezeu.

– A face dreptate şi judecată, este mai plăcut Domnului decît jertfele. (Proverbe 21:3)

– Cel ce se laudă să se laude că are pricepere și că Mă cunoaște, că știe că Eu sunt Domnul care fac milă, judecată și dreptate pe pămînt! Căci în acestea găsesc plăcere Eu, zice Domnul. (Ieremia 9:24)

– Buzele mincinoase sînt urîte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr Îi sînt plăcuți. – (Proverbe 12:22)

– Roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire și în adevăr. (Efeseni 5:9)

– Cine lucrează după adevăr vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sînt făcute în Dumnezeu. (Ioan 3:21)

– Învățați-vă să faceți binele, căutați dreptatea, ocrotiți pe cel asuprit, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă! (Isaia 1:17)

– Așa vorbeste Domnul: „Faceți dreptate și judecată; scoateți pe cel asuprit din mîinile asupritorului; nu chinuiți pe străin, pe orfan și pe văduvă; nu apăsați și nu vărsați sânge nevinovat în locul acesta! (Ieremia 22:3)

– Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul de la tine decît să faci dreptate, să iubești mila și să umbli smerit cu Dumnezeul tau? (Mica 6:8)

– Isus: Nu judecați după înfățisare, ci judecați după dreptate. (Ioan 7:24)

– …să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie. (Tit 2:12)

– Dacă vei jura: „Viu este Domnul!” cu adevăr, cu neprihănire și cu dreptate, atunci neamurile vor fi binecuvîntate în El și se vor făli cu El. (Ieremia 4:2)

– Cutreierați ulițele Ierusalimului, uitați-vă, întrebați și căutați în piețe, dacă se găsește un om, dacă este vreunul care să înfăptuiască ce este drept, care să se țină de adevăr, și voi ierta Ierusalimul. (Ieremia 5:1)

– Să nu te iei după mulțime ca să faci rău; și la judecată să nu mărturisești trecînd de partea celor mulți, ca să abați dreptatea. (Exod 23:2)

– Sionul va fi mîntuit prin judecată, și cei ce se vor întoarce la Dumnezeu în el vor fi mîntuiti prin dreptate. (Isaia 1:27)

– Hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuințare, să deosebească binele și răul. (Evrei 5:14)

– Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug. (Isaia 58:6)

Evanghelicul ajuns Ministrul Apărării face parte dintr-o gașcă de hoți și mincinoși aroganți, care nu au dezlegat lanțurile răutății, ci, dimpotrivă, nu sînt interesați de dreptate, judecată, adevăr – atitudini fundamentale ale vieții de creștin.

Dacă Dumnezeu ar fi procedat cu creștinul acesta evanghelic cum a procedat cu Anania și Safira, întîlnirea de duminică ar fi fost pentru funeraliile lui.

Iar pe Ben-Oni Ardelean și pe ceilalți i-ar fi apucat o mare frică, care, poate, i-ar fi determinat să trăiască în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie.

Dezgustat, indignat şi îngrijorat,

Alin Cristea, 49 de ani, Oradea

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (49.000 de postări) și al altor 100 de bloguri

Editorul revistei electronice România Evanghelică

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 9 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Scrisoare deschisă către Ben-Oni Ardelean și ceilalți parlamentari evanghelici prezenți duminică, 26 februarie 2017, la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s