Dumbrava minunată (184)

Duminică, 20 noiembrie 2016, la emisiunea „Ochiul magic”, a fost prezentat Cazul Dumbrava:

ÎN GRIJA DOMNULUI

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Si in aceasta saptamana, ambulantele au continuat sa aduca bolnavi la Dumbrava, numarul celor aflati la ora aceasta in grija noastra ajungand la aproape 240. Dincolo de cifre, insa, sunt, bucuriile, emotiile si acele trairi care uneori te inalta pana la ceruri, alteori te coboara in adancuri, te fac sa plangi si sa te intrebi, oare de ce, sau cum de se poate asa ceva.

Fiecare din bolnavii adusi in aceste zile (cinci) are o poveste cu un final trist si parca fara posibilitatea de a mai putea imbunatati sau schimba in vre-un fel directia in care se indreapta. Mai mult, „povestile” lor au ajuns sa semene intre ele incat nici nu mai am curiozitatea sa-i intreb sau sa vi le impartasesc. La fel ca in saptamanile si anii trecuti, cei trimisi la Dumbrava sunt de regula fara copii sau au copiii plecati in strainatate si nu tin legatura de multi ani. Multi vin cu picioarele degerate, in stare septica sau cu amputatii din aceasta cauza. Paralizati, cu cancer in ultima faza, sau cu alte boli grave, sunt trimisi la Dumbrava pentru a-si trai aici ultimele zile ale vietii.

Pentru o imagine mai clara in ce priveste starea sociala si medicala in care traiesc acestia, anexez o parte din referatul de situatie al unui bolnav primit in aceasta saptamana, intocmit de asistenta sociala de la spital. Mentionez ca bolnavul are amputatii din cauza degeraturilor si se afla in stare septica:

„Susnumitul a fost internat pe sectia de Chirurgie Generala, conform F.O. nr 4044. In urma discutiilor cu pacientul se obtin urmatoarele informatii: Susnumitul este plecat de la domiciliul legal, aproximativ din anul 1989, a lucrat ca ingrijitor de animale (cioban) in mai multe localitati din judetele Bihor, Arad , Cluj, Timis. Divortat din 1989, are cinci copii cu care nu pastreaza legatura, dar stie ca majoritatea dintre ei sunt plecati din tara. Mentionam ca nu are domiciliu legal sau de fapt si nici sursa de venit. Se solicita de la Serviciul de Evidenta al Persoanelor datele de identificare pentru a avea un act legal (identificarea fiind facuta in prealabil de un echipaj de politie Vom trimite raspunsul S.P.C.L.E.P. in decursul saptamanii viitoare cand vom primi raspunsul. Tinand cont de lipsa suportului social si al apartinatorilor precum si de incapacitatea pacientului de a se autoadministra, consideram benefica asistarea socio-medicala a susnumitului in centrul dumneavoastra.”

In urma cu vreo doi ani scriam ca oamenii normali aleg de obicei calitate nu cantitate. La Dumbrava insa calitatea a fost „sacrificata” in folosul cantitatii. De-a lungul celor unsprezece ani de cand ingrijim batrani si bolnavi fara adapost am considerat ca daca prin ceea ce facem putem asigura conditii mai bune decat in strada este un lucru extraordinar. Ei bine, la ora actuala putem spune ca ceea ce oferim aici nu se poate compara cu locul din care sunt adusi acesti oameni, ba mai mult, curatenia, igiena si calitatea vietii si serviciilor acordate este net superioara decat la multe familii din zona sau institutii ale statului.

Da, este adevarat si faptul ca am fi putut face si mai bine sau mai frumos dar am ales sa oferim adapost si ingrijire la cat mai multe persoane aflate in dificultate decat sa investim in alte lucruri. Asa se explica faptul ca in loc sa avem doi bolnavi intr-o camera cat „ar fi normal” avem patru sau cinci. Nu avem cate o toaleta in fiecare camera dar avem una sau doua in fiecare cladire. In loc de peste o suta de angajati calificati (sau cati o fi trebuind) avem vreo douazeci de femei, multe de etnie roma, care ingrijesc pe cei aproape 240 de batrani si bolnavi aflati in grija noastra.

Intr-o vreme cand tot mai multi bolnavi fara familie si adapost sunt trimisi in stare critica la Dumbrava, bolnavi de cancer in ultima faza, cu amputatii din cauza degeraturilor, paralizari sau traindu-si ultimile zile din viata, cine isi mai permite sa refuze motivand ca sunt prea multi, ca nu avem personal suficient sau ca vor creste prea mult costurile de intretinere si ingrijire?

Mi s-a spus de catre multi in repetate randuri ca ar fi mai bine sa avem in grija mai putini bolnavi si sa le oferim conditii la standarde europene. Intrebarea la care nu am primit raspuns insa, este ce vom face cu ceilalti care nu au un alt loc unde sa se duca? Adusi din cele mai groaznice locuri unde au trait in mizerie crunta, degerati, cu muscaturi de sobolani, subnutriti si in stare grava, acesti oameni au nevoie de un loc unde sa li se acorde adapost, caldura, hrana si ingrijire. Aici este vorba de supravietuire asa ca nu putem vorbi de confort sporit pentru unii , lasand pe altii sa moara in mizerie si frig.

In conditiile actuale cred ca se cade sa ne gandim cum am putea oferi un minim de ingrijire la cat mai multi si nu la conditiile de lux la care omul de rand nici nu poate macar sa viseze. Asa cum imi place sa spun mereu, e o deosebita onoare pentru noi sa putem fi de folos acestor oameni, deasemenea e un privilegiu sa va avem pe multi dintre voi parteneri in ceea ce facem si va multumim ca ne sunteti alaturi intr-un fel sau altul, iar pana saptamana viitoare, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Lydia, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s