Punți de dialog (9)

punti-de-dialog

Punți de dialog între tradiția ortodoxă și tradiția evanghelică – Tim Grass, Jenny și Paul Rolph, Ioan Sauca (editori), Editura Imago Dei, Oradea, 2016, 279 p.

Stelian Tofană: “Pentru ortodocşi, Jertfa lui Hristos şi Moartea Sa pe Cruce nu sunt înţelese ca “ispăşire substituţionară penală”. Din acest punct de vedere, afirmaţii precum “păcatul «determină mânia şi judecata divină»” şi “pe Cruce, Isus a făcut ispăşire pentru păcate, «murind în locul nostru»” şi “«plătind preţul» păcatelor noastre” sunt problematice pentru doctrina noastră soteriologică.

Ortodocşii înţeleg Moartea lui Iisus pe Cruce ca fiind mai mult o vindecare a naturii umane desfigurate de păcat şi nu ca preţ pe care Iisus a trebuit să-l plătească în locul nostru pentru a da satisfacție lui Dumnezeu, a cărui onoare este ofensată de păcatul nostru. În perspectiva faptului că am fost creați ca o revărsare a iubirii lui Dumnezeu, păcatul nostru I-a cauzat mai multă tristețe decât ofensă. Noțiunea unei jertfe substitutive prin care onoarea jignită a lui Dumnezeu a fost restabilită, are de a face cu un așa-numit act juridic (păcat-pedeapsă-răscumpărare) decât cu unul care să exprime iubirea sau compasiunea divină.” (p. 245-246)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Punți de dialog (9)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s