Hărnicuțul Marius Cruceru

Marius Cruceru a început anul acesta în forță, nu doar cu conferințe, ci și cu postări pe blogul său.

Aș putea scrie multe pornind de la această nouă zvîcnire a Pătrățosului, ar trebui să am o rubrică (aproape) zilnică, la cîte grozăvenii a produs aces fenomen al naturii (evanghelice).

Deocamdată voi face doar cîteva mențiuni:

– În ianuarie 2017, Marius Cruceru a afișat aproape 30 de postări, mai multe în circa 3 săptămîni decît în ultimele 3 luni!

Cum am semnalat în mai multe rînduri, Marius Cruceru (ca și celălalt pătrățos, Cristian Ionescu, dar mult mai neinteresant) a avut în ultimii ani perioade numeroase de absență de pe blog.

Nu intru acum în detalii și nuanțe, dar, totuși, nu e cazul să uităm că e vorba de cel care a tot promis că va scrie un manual de… blogging.

– Unele chestiuni din istoria declarațiilor publice ale lui Marius Cruceru pot intra la categoria „Nu face ce face popa, fă ce zice popa”, iar altele se pot încadra la categoria „Nu face ce face popa și nu face nici ce zice popa”.

Al doilea blog al lui Marius Cruceru e mult mai slab decît primul blog al Pătrăţosului. Aşadar, cine vrea să citească articole interesante ale (ne)bloggerului orădean (în mai multe rînduri a declarat că, cică, nu e blogger) le va găsi mai degrabă pe primul blog.

Rubrica mea zilnică „Din istoria blogosferei evanghelice” recuperează subiecte importante din ultimii 10 ani de pe blogurile principale ale evanghelicilor români, printre care s-a evidențiat (și) La Pătrățosu.

Așadar, recuperați-l pe Pătrățosu, că Marius Cruceru e irecuperabil.

– Ca orice șmecher veritabil, Marius Cruceru are obiceiul de a lua fața altora care scriu articole consistente pe subiecte importante. Are o scînteie băiatul ăsta, care face parte din farmecul lui, dar consecințele pe termen mediu și lung pentru mediul confesional evanghelic românesc sînt dezastruoase.

Aș putea da multe exemple, dar intenția acestui articol ține de un alt palier.

Simt însă că momentul dezvăluirii impostorului Marius Cruceru se apropie cu pași grăbiți, mai ales că am anunțat anul trecut că voi scrie o scrisoare deschisă Bisericii Baptiste Iris din Cluj, care i-a pus microfonul la dispoziție în NUMROASE rînduri.

„Sînt un învăţător-păstor, nu un pastor pur sînge.”, declara Marius Cruceru 2009.

Că nu e nici un blogger pur sînge, asta el însuşi dădea de înţeles în alte declaraţii pătrăţoase.

Dar care e, totuşi, IDENTITATEA acestui băgăreţ care ţine (tot mai multe) conferințe?

Chestiunea e foarte importantă și are de a face cu un FENOMEN, nu doar cu o persoană.

Este foarte important DE CE invită o biserică pe cineva să țină conferințe publice.

Fenomenul conferințelor a luat un avînt considerabil în lumea evanghelică din România secolului XXI și diaspora.

– Unele subiecte din postările lui hărnicuțului Marius Cruceru sînt importante, așa că le dau atenție. TREBUIE să le dăm atenție.

Dar asta nu înseamnă că sînt de acord cu stilistica pătrățoasă, care lasă de dorit.

Recomand articolul Mesianizarea lui Trump – sau cum este să te sprijini în trestie, dar asta nu înseamnă că sînt de acord cu modul de construcţie a articolului.

Subiectul tradiției e important, recomand audierea conferinței pe care a ținut-o la Arad acum un an, înregistrare care are doar 1.000 de vizualizări, o nedreptate strigătoare la cer, fie că vorbim despre Marius Cruceru, fie că vorbim despre Serile Dialogos.

Faptul că astfel de conferințe importante au un număr mic de vizualizări, în timp ce videoclipurile muzicale au de 10 ori mai multe vizualizări, indică stadiul de imaturitate actuală a mediului confesional evanghelic românesc.

Dar tocmai Marius Cruceru induce o nouă mediocritate, după care ține conferințe despre… mediocritate.

Marius Cruceru invoca în 18 ianuarie vremurile cînd „predicatorii puteau descrie imagini cutremurătoare prin cuvinte” și critica folosirea obiectelor în predici şi dominaţia vizualului în fața comunicării prin propoziții.

Dar tocmai Marius Cruceru e cel care, ani la rînd, a folosit excesiv YouTube-uri în loc să construiască argumente TEOLOGICE prin propoziții, fapt pentru care l-am acuzat public în mai multe rînduri.

Retorica vizuală, tonul sarcastic, dezinformarea, darul descurajării (pe care îl tot trîmbițează) – iată instrumente ale vechiului și noului Marius Cruceru, care nu pare în stare să se reinventeze, ci doar reinventează culori în care zugrăvește vechea și noua lume evanghelică românească, tot mai ahtiată după conferințe de tot soiul, dar tot mai puțin loială adevărului și tot mai puțin dedicată idealurilor autentice pentru care vechii și noii martiri creștini ne înconjoară într-un nor.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s