Dicţionar american-român (1)

Adevăr – Categorie științifico-fantastică care nu se află în planul cincinal de dezvoltare personală și familială al românilor din SUA. În cazul celor din România, adevărul e invocat doar în mod interogativ (și eventual cu rimă): Cine a tras în noi în 22? Cine a chemat minerii la București? Cînd se trezește vreun român neaoș să declare că e loial adevărului, vărul din America îl persiflează: „Ești dur si crezi că numai tu spui adevărul, așa-i?” Din seria conversaţională peste ‘baltă’, cînd românaşul îndrăzneşte un „Don’t patronize me”, se reliefează ‘excepţionala’ replică americănoasă: „Deloc. Dacă aş vrea aş face-o fără să-ți dai seama cu toate că ești inteligent.”

America – Substanță halucinogenă de sorginte amerindiană consumată pe tot mapamondul, dar mai ales în teritoriile dintre Canada și Mexic. Acum aproape 200 de ani un francez a vizitat aceste teritorii și a importat drogul în Europa. Numeroşii participanţi la ritualurile de consum psihedelic intonează (pe nas) „America, America” şi „sweet taste of liberty”… Un alt gest psihedelic, rămas probabil de la indigenii amerindieni, este aşezarea brațului drept peste piept astfel încît vîrfurile mîinii întinse să indice locul buzunarului în care se păstrează stupefiantul sacru. Cei mai mari consumatori sînt aleși președinte al organizaţiei federale de distribuire a substanței halocinogene. Ultimul care a tras zdravăn pe nas (și pe mulți în piept) a depus jurămîntul de curînd. Este cunoscut pentru politica sa protecţionistă, avînd de gînd să exporte tot mai puţin drog american în Europa.

Baltă – Denumire colocvială pentru întinderea de apă care desparte America de Nord de Europa. Principala caracteristică este că lungimea distanţei variază. Astfel, distanța dintre Europa și SUA e mai mare decît distanța dintre SUA și Europa. Consecința acestui relativism al geoidului este că românii din SUA cred că sînt mai deștepți decît frații lor de neam situați în spațiul carpato-pontic-danubian. Cu cîţiva centrimetri… Dar ce mult contează cîțiva centimetri cînd e vorba de lungimea penisului sau de cea a circumvoluțiunilor umanoizilor care au probleme cu capul pătrat… Mai exact, de proiecția mentală a unor valori mici care se amplifică într-o curbă de tip Gauss. Pentru cîteva secunde… Dar ce mult contează cîteva secunde cînd e vorba de românul semiamericanizat care se poate impune nițel în fața vărului de pe plaiul mioritic.

Iată un exemplu feminin de comunicare pe traseul menționat:

„AS VREA CA CEI DE DINCOLO DE BALTA SA STEA ACOLO SI SA SI VADA DE PROBLEMELE LOR, VA ROG… EU NU MA BAG IN CEEA CE SE INTIMPLA IN ROMANIA , SI VA CER SA FACETI LA FEL. NIMIC NU DE INTIMPLA FARA VOIA LUI DUMNEZEU. CEI CARE CRDETI CA SINTETI MAI L UMINATI CA DOMNU, CERTATI – VA CU DOMNU. SI PASTRATI-VA A PARERILE PTR.DVS. SAU STERGETI-MA DE PE LISTA CUNOSCUTILOR DVS.”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s